Krever dyrepoliti

Flere hundre mennesker møtte lørdag opp på Torgallmenningen for å markere sitt ønske om dyrepoliti.

Publisert Publisert

KAMPSAK: Jenny Cecilie Olsen og venninnen Tove Jacobsen har lenge engasjert seg for god dyrevelferd. Nå er deres største kampsak å få dyrepoliti i Norge. - De fortjener samme respekt som oss mennesker, sier Olsen. Foto: Dorthe Haugen Karlsen

  • Hanne Louise Åkernes
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Det er bare frivillige som kjemper for dyrene. Staten burde ta mer ansvar, mener Katrine Kalstad Dahl (22).

Hun var en av mange hundre dyreglade mennesker som hadde møtt opp for å markere dyrenes dag i Bergen. Til sammen hadde ni norske byer markeringer i regi av dyrevernsorganisasjonen Noah. Dette for å fremme sitt ønske om et eget dyrepoliti Norge.

— Vi elsker dyr. Derfor er vi her i dag. I sommer har det vært utrolig mange saker med overgrep mot dyr. Det gjør dette arbeidet enda viktigere, sier Dahl.

Med seg på markeringen hadde hun sin mor, søster og hunden Roxy. Hjemme har de i alt to hunder og en hest.

— Det er utrolig kjekt å se hvor mange som har møtt opp. Det viser at dette arbeidet betyr mye for mange. For Kathrine har dyrevelferden også ført til at hun allerede som 11-åring bestemte seg for å bli vegeterianer, sier mamma Turid Kalstad.

Les også

Katt ble dumpet i Sognefjorden

Viser til Sverige

Sondre Båtstrand, bystyremedlem for Miljøpartiet De Grønne var en av flere politikere som holdt appell.

— Slik det er i dag er bøtene for små og straffene for svake. Ofte blir også sakene henlagt. Jeg tror folk er veldig lei av overgrep mot dyr, og jeg tror det er en klar sammenheng mellom vold mot dyr og vold mot mennesker. Derfor bør dette slås kraftig ned på, sier han.

Han viser til Sverige som allerede har fått et eget dyrepoliti med gode resultater. Her har de holdt på siden 2011.

— Vi mener vi burde adoptere deres modell. Det bør bli en egen enhet i politiet som jobber med dette hver eneste dag. Først da vil dyrene få den respekten de fortjener, sier han.

- Fortjener respekt

Både dalmantinere, retrievere og kinesiske nakenhunder hadde møtt opp på markeringen. Selv om gatemiksen Emma var mest opptatt av å snuse på hundene Vesla og Chanel, hadde matmor Jenny Cecilie Olsen mye på hjertet.

— Slik det er i dag er det bare frivillige og Mattilsynet som arbeider for dyrene. Jeg tror ikke Mattilsynet har nok kapasitet til å få med seg alt som skjer. Derfor trenger vi et eget dyrepoliti, sier hun.

Hun har lenge engasjert seg for dyrenes vel. Hunden Emma har hun importert fra Tyrkia. Turkameratene Vesla og Chanel er fra Romania og bor sammen med hennes venninne Tove Jacobsen.

— Dyr fortjener respekt på samme måte som oss mennesker. Jeg håper flere kan tenke på dette som en helhet, sier hun.

Flere partier til stede

Båtstrand sier at det i Bergen bare er Frp og Miljøpartiet som har gått inn for dyrepoliti i Bergen. At flere andre politiske partier sendte representanter for å holde appeller lørdag, ser han på som en positiv utvikling. Både Venstre og AUF holdt appeller.

— Kanskje det betyr at flere andre også er klar for dette? Det håper jeg. Oppmøtet her i dag viser i hvert fall at dette er en sak som engasjerer mange, sier han.

I fjor høst leverte Noah 40.000 underskrifter for dyrepoliti til regjeringen.

DYREGLAD FAMILIE: Familien Kalstad Dahl har både hunder og en hest. - Vi er her i dag, fordi vi elsker dyr, sier de. Foto: Dorthe Haugen Karlsen

STORT OPPMØTE: Hundrevis av bergensere møtte opp for å markere dyrenes dag 4 oktober. Foto: Dorthe Haugen Karlsen

KATTEGLEDE VENNINNER: Også på Stord var det mange som markerte dagen. Inger Muri Slettebø og venninnen Tiril Eirunn Einarsdotter hadde kledd seg ut som katter for anledningen. Foto: Arild Tony Lyngstadås

Publisert