- Lå blodig og besvimt i fire timer

På vei alene til nattbussen ble Magnus Stensaker (21) brutalt overfalt bakfra i helgen. - Jeg tror det skjedde på grunn av legningen min, sier 21-åringen.

Publisert:

STYGGE SKADER: Sporene etter overfallet er tydelige. - Det var harde slag i ansiktet. Jeg besvimte etter kort tid, jeg rakk ikke å kjenne smerte, sier 21 år gamle Magnus Stensaker. Foto: PRIVAT

— Det kanskje mest skremmende er at jeg ble liggende i timevis uten at noen brydde seg. Det viser hvor kyniske vi er blitt, sier Stensaker til bt.no.

Det var på vei til nattbussen sent lørdag den brutale episoden skjedde.

Stensaker hadde vært på Fincken i Bergen sentrum, et kjent utested for homofile, lesbiske og bifile.

> Jeg ble liggende sikkert en fire timers tid, dekket av blod og jord

— Jeg gikk mot bussen gjennom Byparken. Da kom det to menn bakfra og angrep meg. Den ene rev meg i håret, den andre slo. Det var harde slag i ansiktet. Jeg besvimte etter kort tid, jeg rakk ikke å kjenne smerte, sier 21-åringen.

«Dekket av blod og jord»

Fordi alt skjedde så fort, fikk ikke Stensaker med seg hvordan overfallsmennene så ut.

— Jeg ble liggende sikkert en fire timers tid, dekket av blod og jord. Det er skremmende. Hadde dette skjedd i vinter, ville jeg ikke vært her nå, sier 21-åringen.

Ifølge ham selv gikk han fra Fincken rundt klokken 02.45 natt til søndag 1. mai - og ble ikke bevisst igjen før i 07-tiden søndag morgen.

— De jeg våknet var jeg forvirret og begynte bare å gå nedover gaten. Da jeg så speilbildet av meg selv i et glassvindu, besvimte jeg nesten igjen. Jeg fikk tak i en politibil som kjørte forbi, de kjørte meg til legevakten. De avhørte meg litt i bilen og litt på legevakten, forteller 21-åringen.

— På legevakten ble jeg stripset på overleppen og fikk sydd seks sting i ansiktet: Tre ved siden av høyre øye, og tre sting under øyet, på kinnbeinet. Etterpå ble jeg kjørte hjem av foreldrene mine.

- Hatkriminalitet

Stensaker sier han ikke kan vite det sikkert, men han tror overfallet var et utslag av hatkriminalitet.

Altså at overfallsmennene misliker at han er homo.

— Jeg tror det er på grunn av legningen min, at de har fulgt etter meg fra Fincken. Angrepet kom jo bakfra, sier 21-åringen.

- Sa de noe?

— Nei. Ikke noe jeg kan huske, i hvert fall, sier 21-åringen.

Da han våknet, blodig og forslått, oppdaget han at han var frastjålet en del ting.

— Men overfallsmennene fokuserte ikke på å ta tingene mine, det gjaldt bare å slå.

Les også

[No available link text]

— Finnes sånn ondskap

Stensaker sier til bt.no at han har vært gjennom mange faser med reaksjon.

— Jeg skjønner bare ikke at går an å skade uskyldige på den måten. Men det finnes sånn ondskap der ute. Jeg har vært sint, frustrert og lei meg, nå er jeg bare sjokkert. Og jeg har store smerter i ansiktet nå når det gror, sier Stensaker.

- Har du noe budskap til gjerningsmennene?

— De bør søke hjelp, for de kan ikke ha samvittighet som vanlige mennesker, svarer 21-åringen kort.

Vil ha frem i lyset

Egentlig ville han ikke gå ut i media med saken. Likevel valgte han å fortelle historien sin til nettstedet gaysir.no - og nå til bt.no.

— Jeg tenker det er greit å få frem i lyset at hatkriminalitet fortsatt finnes. Vi er kommet langt i Norge, men har fortsatt en lang vei å gå, sier 21-åringen, som tidligere var leder av Skeiv Ungdom i Bergen.

— Vi er en minoritet. Fortsatt er det noen som har noe imot oss, som er ute etter oss, sier Stensaker.

Overfalt tidligere

To ganger tidligere har 21-åringen blitt utsatt for det han mener er homohat-overfall, men da i Oslo.

Det skjedd høsten 2008 og i fjor sommer.

— Første gangen er jeg ikke i tvil, da kom det skjellsord av typen «jævla homo». Andre gangen var det ikke noe særlig med skjellsord. Men overfallet skjedde veldig nær et utsted for homofile i Oslo.

Etterlyser vitner

Leder for tyveri- og brannavsnittet i bergenspolitiet, Knut Ellertsen, bekrefter overfor bt.no at de etterforsker saken.

— Vi etterforsker saken som et ran. Vi har sikret noen tekniske spor, men har ingen vitner. Vi er svært interessert i å komme i kontakt med noen som vet noe om hendelsen eller har sett noe, sier Ellertsen.

Han beskriver forholdet som «stygt».

— Når folk blir slått ned og ranet, er det stygge saker. Det sier seg selv. Alle som prøver å sette seg inn i det å gå alene i byen og bli utsatt for noe sånt, skjønner at det ikke er noe kjekt, sier Ellertsen.

- Tror dere det dreier seg om hatkriminalitet?

— Vi karakteriserer og etterforsker saken som et ran. Hvilken sak vi ender opp med, avhenger av etterforskningen. Vi har ikke noen holdepunkter for hatkriminalitet, ut over det fornærmede selv forklarer. Men får vi vitner, vil vi kanskje få noe som kan underbygge eller bekrefte dette, sier Ellertsen.

- Vegrer seg

Daniel Mekki, leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) Bergen og Hordaland, har fått referert Stensakers sak.

— På generelt grunnlag mener jeg det er viktig at politiet tar slike saker på alvor. Mitt inntrykk er at myndighetene vegrer seg for å bruke de nye lovreglene om hatkriminalitet som kom i 2006. På den ene siden må vi ha klare beviser for hatkriminalitet. På den andre siden må det dømmes for hatkrim hvis det er det en sak dreier seg om. Ingen er så langt dømt for hatkriminalitet mot homofile etter lovendringen, selv om det i flere saker synes å kunne ha vært tilfelle, sier Mekki til bt.no.

Han mener vi har kommet langt i Norge med å bekjempe hatmotivert vold og trakassering, men at det fortsatt er en vei å gå - både i skolevesenet og samfunnet ellers.

— Det er trist at Stensaker utsettes for det han gjør i en by som Bergen. Jeg håper ikke det var fordi han er homofil. Men skulle det vise seg å være derfor, er det viktig å ta et tydelig standpunkt og få gjerningsmennene dømt for det, sier Mekki.

— Vi må uttale tydelig at mobbing, trakassering og vold som er motivert av hat skal bekjempes. Hvis mennesker må skjule hvem de er av frykt for represalier, er det et urotegn i et moderne og sivilisert samfunn.

Publisert:

I DAG: Dette bildet tok Magnus av seg selv i dag, tirsdag. - Jeg skjønner bare ikke at går an å skade uskyldige på den måten. Men det finnes sånn ondskap der ute, sier 21-åringen. Foto: PRIVAT