Åshilds frokost er Cola og Toppris

Hver morgen kjører Åshild Sønsteby fra hjemmet i Fyllingsdalen til jobben på Voss. Cola og Toppris er fast selskap.

svp://32434

— Det holder meg våken. Det og en nikotinfri snus. Eller tre.

En av Bergens slappeste, Åshild Sønsteby, serverer oss en litt flau latter.

— Jeg er ikke oppom kjøkkenet på morgenen. Går bare rett fra soverommet, innom badet, og ut i bilen.

Gjerne en grandis

Men nå skal det bli slutt. BTs kostholdsekspert, ernæringsfysiolog og bramat-gründer, Cathrine Borchsenius, skal hjelpe Åshild med å endre sine dårlige vaner. Våpnene hennes er enkle; smoothie, knekkebrød og tunfiskpålegg.

— Hvilken sjokolade er det du spiser, spør Cathrine.

— Toppris. Da får jeg jo i det minste i meg litt ris.

— Hva spiser du på jobb?

— Det hender jeg glemmer å spise, men jeg prøver å få i meg et rundstykke. Med masse smør og syltetøy.

— Og når du kommer hjem?

— Da spiser jeg masse middag. Gjerne en grandis, når samboeren min ikke er hjemme.

Cathrine rister lett på hodet, men fortviler egentlig ikke.

— Det positive er jo at det er innlysende hva som er feil med kostholdet, og derfor er det lett å endre på. Og små tiltak vil ha stor effekt, trøster hun.

Optimisten Timmy

Kokken i huset, den som ikke lager "grandis", er Åshilds samboer og forlovede, Toril Lussand. Hun jobber skift i barnevernet, og er derfor borte annenhver uke. Både natt og dag. Hun flirer lett av samboerens uvaner.

— Det er jo helt håpløst. Det går ikke i lengden. Men hun må finne ut av det selv. Jeg vil ikke ha en Grandiosa på bordet. Men sammen er vi på glid til å endre på ting.

Husets tredje beboer, Golden Retrieveren Timmy, kommer snikende med logrende hale. Han lukter Cathrine Borchsenius sin kokkelering, og venter tålmodig på at noe skal falle ned. Eller rett og slett bare på litt ekte gavmildhet fra kokkene.

— Han har noen kilo ekstra, han også?

— Ja, men Timmy er den enkleste. Vi bare spiller ball med ham. Han løper, vi står i ro og sparker. Og så kutter vi litt ned på maten hans, så blir han fin, sier Toril.

Bare blåbær

Første "rett" er smoothie. Cathrines håp er at Åshild skal lage seg den på morgenen, helle den over i et drikkebeger, og ta den med seg i bilen. Sammen med en kaffe. Biola med blåbær, en god dose frosne blåbær og en frossen banan forsvinner oppi blenderen.

UNDER OPPLÆRING: Åshild Sønsteby (i midten) får opplæring i god frokost av kostholdsekspert på Bergens slappeste, Cathrine Borchsenius (t.h.). Åshilds samboer, Toril Lussand, er også fornøyd med smoothien. GIDSKE STARK

— Biola! Det er jo sukker i den, kommenterer Toril strengt.

— Ja, medgir Cathrine.

— Men den er så mye sunnere enn cola, at det skal du faktisk få, Åshild.

Blenderen gjør hvitt om til blålilla på "no time", og Cathrine skjenker til de to damene.

— Nå kan dere skåle. Det tok under to minutter, sant?

— Er denne virkelig slankende, spør Åshild, etter å ha bejublet sin nye frokost.

— Jeg skal love deg at bytter du ut colaen med denne, så blir du slank, forsikrer Cathrine.

Hakker på Åshild

Men smoothie-lykken er kortvarig. Noen små slurker senere er Åshild satt i gang med å hakke valnøtter. Teknikken røper at hun ikke akkurat ville havnet på Eyvind Hellstrøms favorittliste.

— Nå er de hakket nok, konkluderer Åshild, og legger fra seg kniven.

— Nei, jeg vil ha de finere, befaler Cathrine.

Åshild hakker pliktskyldig videre. Timmy finner lykken på gulvet flere ganger, mens Åshild kikker håpefullt bort på Toril.

— Du må følge med, Toril, til senere, sier hun, men blir irettesatt fra flere hold.

— Tenkte jeg det ikke. Men hele poenget er at du skal gjøre det selv, Åshild, svarer Toril.

Timmy finner lykken igjen, Åshild konkluderer nok en gang med at nøttene er nok hakket, og får nok en gang nei.

— Jeg har funnet på denne oppskriften selv. I de fleste knekkebrødoppskrifter står det én teskje honning, men jeg er så raus at jeg synes du fortjener en spiseskje, sier Cathrine.

Til slutt er alle ingrediensene på plass, knekkebrøddeigen smøres utover bakepapiret, og jobben er gjort. Nå er det bare å vente til de er ferdigstekte.

Pålegg om nytt pålegg

— Jeg tar frem den "har du lyst, har du lov"-bollen, sier Åshild flirende.

Pålegget skal forberedes. Det som bare kan stå i kjøleskapet, sånn at det er enkelt å hive det på knekkebrødene på morgenen. Selv om Cathrine mener du nesten ikke trenger pålegg på. Valnøttene gjør hele smaksnytten.

I bollen blander hun likevel tunfisk med cottage cheese og mais. I en annen, de samme ingrediensene, men maisen erstattes med sylteagurker.

— Jeg kommer til å savne smør og fire-fem-seks skiver Jarslberg, sukker Åshild.

GODKJENT: Åshild gir Cathrines tunfiskpålegg godkjent karakter, til tross for sylteagurker. GIDSKE STARK

Men så smaker hun.

— Dette er kanon. Dette skal jeg klare!

— Ja, og det er en proteinbombe, så den kan du spise etter trening også, råder Cathrine.

Tre ting å huske

Åshild kommer stadig med forslag om at Toril må følge med, og blir like stadig avvist. Nå er det hennes egne mat- og kjøkkenvaner som skal endres. Da kan man ikke lite på andre.

— Jeg har ingenting å skjule. Jeg er helt håpløs, medgir Åshild og flirer.

— Men hva skal jeg gjøre med middagen når Toril er borte.

— Ikke tenk på det nå, råder Cathrine.

— Nå starter du med tre ting. Dine regler er: spis frokost, ikke la det gå mer enn fire timer mellom måltidene, og slutt med cola!

— Dette skal jeg klare, lover Åshild.

svp://32434