- Ruspolitikken er som en skyttergravskrig

Tidligere redaktør i =Oslo, Anlov P. Mathiesen, starter ruspolitisk tankesmie sammen med Megafon-redaktør Thomas Anthun Nielsen.

Publisert Publisert

TANKESMIE: Megafon-redaktør Thomas Anthun Nielsen er med i styret til den ruspolitiske tenketanken "Føniks Ruspolitiske Tenketank" som lanseres neste uke. Foto: RUNE MEYER BERENTSEN

  • Marie Misund Bringslid
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Tankesmien «Føniks Ruspolitisk Tenketank» lanseres neste torsdag og vil være partipolitisk uavhengige og nøytrale.

— Den norske ruspolitikken er i stor grad hemmet og begrenset av ideologi og moralske spørsmål. Mange organisasjoner som jobber med rus har problemer med å samarbeide fordi de har ulike politiske standpunkt i rusdebatten. Her skal vi prøve å være en forsonende faktor som samler de som vanligvis krangler litt, sier Anlov P. Mathisen som er styreleder i den nye tankesmien.

Finansierer tankesmien selv

I første omgang vil tankesmien arbeide med å produsere gode ideer for hvordan man kan utvikle gode ideer, skape debatt og skrive kronikker. Det er Mathisen selv som finansierer oppstarten av «Føniks Ruspolitiske Tenketank», og han håper på å få økonomisk støtte til arbeidet i løpet av 2015.

— Målet er å kunne ansette en daglig leder på halv stilling i 2015, sier Mathisen, som selv vil gjør det administrative arbeidet i starten.

Med seg i styret har han skuespiller Mia Gundersen, tidligere Turboneger-vokalist Hans-Erik Dyvik Husby, generalsekretær i HivNorge Anne-Karin Kolstad, tidligere Høyre-politiker André Oktay Dahl, tidligere sprøytenarkoman Helge Roll-Lund og Megafon-redaktør Thomas Anthun Nielsen.

— Jeg ville ha politisk bredde og litt friskt blod inn i rusdebatten. Alle i styret har kompetanse knyttet til rus uten at det blir for mange fagpersoner. Jeg mener det er viktig å være i stand til å kommunisere enkelt å effektivt for å få frem budskapet, sier Mathisen.

Ikke for eller mot hasj

Megafon-redaktør Thomas Anthun Nielsen forteller at tankesmien ikke har en politisk agenda, men ønsker å invitere flere til å delta i rusdebatten.

— Vi kommer ikke til å være for eller mot hasj eller heroin, men vil jobbe for at alle skal få si sin mening enten de er politikere eller pårørende til noen som ruser seg, sier han.

Nielsen understreker at tankesmien ikke bare vil diskutere rusproblemer knyttet til Oslo, men også vil diskutere rusrelaterte problemer i Bergen.

— Jeg håper vi i fremtiden kan arrangere debatter i Bergen hvor vi diskuterer ting som Nygårdsparken, sier han.

Skyttergravskrig

Stortingsrepresentant for Venstre, Sveinung Rotevatn, mener det vil være positivt med en ruspolitisk tankesmie.

— I Norge har rusdebatten i lang tid vært litt som en skyttergravskrig med steile fronter mellom de som er liberale og de som er mer restriktive. Jeg tror en slik tankesmie kan spille en viktig rolle i å samle og fremheve det man er enig om, og peke på hvilke behandlingsmetoder en bør satse mer på, og skape bedre debatt og samarbeid, sier han.

Rotevatn mener norsk ruspolitikk har godt av å bli vurdert av uavhengige.

— Vi har fått mye bedre kunnskap om rus de senere årene, men det er fremdeles en lang vei å gå, sier han.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Russetiden ble sterkt amputert. I går fikk russeguttene en ny nedtur.

  2. – Livet mitt var i fare. KrF kjemper mot loven som kunne ha hjulpet meg.

  3. – Frå tid til anna prøver dei å få meg tilbake. Eg svarer det same kvar gong.

  4. Tilsette fortel om trakas­sering og frykt­kultur. No er det oppretta varslings­sak mot rådmannen.

  5. Nytt lovforslag vil kreve 5000 flere ultralyd­undersøkelser på KK

  6. Han skulle ha kjempet om VM-gull. Nå graver han grøfter i Bergen i stedet.