- Forby au pair-ordningen

Au pairer i Norge blir utnyttet som billig arbeidskraft, mener stortingsrepresentant Jette Christensen (Ap). Hun krever endring eller forbud.

BRANNFAKKEL: Jette Christensen mener folk må betale tarifflønn hvis de trenger hjelp til husarbeid og barnepass. ARKIVFOTO
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Utenlandske kvinner vasker andres hus, og vi kaller det kulturutveksling. I virkeligheten er det en arbeidsordning som utnytter kvinner, sa Christensen i sin appell til 8. mars-toget på Torgallmenningen.

«På like fot»

En au pair (fransk for «på like fot») er en ung person som bor hos en familie i et fremmed land for å lære om kulturen, ofte for ett år. Vertsfamilien gir kost, losji og lommepenger, og regner som regel med å få hjelp til barnepass og lettere husarbeid tilbake. Det er rundt 3000 au pairer i Norge, de fleste fra Filippinene.

Christensen forteller om en rekke tilfeller der ordningen blir misbrukt i Norge i dag.

Les også

- Var åpne om at au paireneskulle delta i familiens sexliv

— Filippinske tobarnsmødre blir hentet til landet for å vaske. De jobber langt mer enn de egentlig skal, og tjener 4000 kroner i måneden, som familien i hjemlandet forventer skal sendes til dem. Det er uakseptabelt, og hvis vi ikke klarer å rydde opp i dette, får vi bare legge ned hele ordningen, sier hun.

Like før jul varslet regjeringen at den vil skjerpe reglene for au pair. Blant annet skal det ikke bli tillatt for personer med barn å være au pair i Norge.

Christensen understreker at hun ikke har noe imot at folk kjøper seg hjelp i hjemmet, så lenge det gjøres til tarifflønn.

— Hybelkaniner finnes i alle hjem, og jeg har respekt for at tiden ikke alltid strekker til. Men det er fullt mulig å finne noen som gjør jobben til tarifflønn, ikke under dekke av å være kulturutveksling.

Horekunder og halliker

Au pair var bare en av mange kvinnepolitiske saker som ble tatt opp i appellene foran 4-500 oppmøtte på Torgallmenningen.

Gina Barstad, som var stortingsrepresentant for SV frem til Audun Lysbakken gikk av mandag, oppfordret forsamlingen til ny kamp for sexkjøploven, som ble innført i 2009.

— Nå har vi i tre år jaget horekunder ved hjelp av sexkjøpsloven, en lov som startet på grasrota her i Bergen, med disse fanene. Nå er loven truet igjen, og vi må kjempe for den, sa Barstad.

Agnete Strøm fra Kvinnefronten snakket om nødvendigheten av å få et forbud mot strippebarer i Norge. Hun viste til strippebaren Dreams i Bergen, som har hyret strippere fra et estisk byrå der lederen nå er arrestert fro hallikvirksomhet.

Også i toget var parolene mangfoldige — blant andre disse: «Merk retusjert reklame!», «Nei til vikarbyrådirektivet», «Lovforbud mot stripping nå!», «Mangfold er styrke», «Støtt de palestinske kvinners kamp», «Støtt kvinnenes kamp i Latin-Amerika» og «Skoler - ikke bombefly».

Hva synes du om au pair-ordningen? Si din mening i kommentarfeltet!

Publisert: