Tapte kampen mot omskjæring

Venstre vil at guttebarn skal kunne omskjæres om foreldrene ønsker det. Hordaland-delegasjonen på landsmøtet kjempet bitter mot, og tapte.

Publisert Publisert

TAPTE: Hordaland-delegasjonen tapte kampen om omskjæring på landsmøtet. Foto: HÅVARD BJELLAND

  • Terje Valestrand

— Jeg velger å sette de små barnas rettigheter foran hensynet til religiøse minoriteter, sa jurist og fylkesleder i Hordaland Venstre, Geir Kjell Andersland.

Han røk i skarp duell med partiveteran Odd Einar Dørum, som mener hensynet til den lille jødiske minoriteten i Norge må veie tyngst. Venstre-representant og muslim Abid Raja sa til BT at hadde forbudet blitt vedtatt, ville det også være diskriminerende mot muslimer. De forvalter en mindre streng praktisering av omskjæringen.

Sterke følelser

Det var da Venstre skulle vedta sitt manifest om menneskerettigheter den betente saken om omskjæring dukket opp. Et forslag til uttalelse gikk på at det må være lov med omskjæring dersom det skjer i medisinske og hygieniske former.

— Dette betyr i praksis at samfunnet tilbyr omskjæring, og det er jeg prinsipielt imot, sier Andersland.

Følelsesmessig engasjert

På tampen av en lang landsmøtehelg ble det en følelsesmessig engasjert debatt om dette tema. Hordaland støttet et forslag til kompromiss, som sa at omskjæring kan tillates når guttene er fylt 15 år, og har gitt sitt samtykke.

Dette mente Dørum og andre var en inngripen i jødisk tro og tradisjon, som sier at guttebarn skal omskjæres innen åtte dager.

Ved avstemmingen var det er klart flertall som ville beholde forslaget om medisinsk tillatt omskjæring.

Publisert