Det er leder for Møhlenpris Velforening, Synnøve Fluge, som er utålmodig. På et debattmøte i regi av Bergens Tidende i går kveld var hun i et panel sammen med sosialbyråd i Bergen kommune, Dag Inge Ulstein, gruppeleder for Venstre i bystyret Erlend Horn og Megafon-redaktør Thomas Anthun Nielsen.

Tema var narkobyen Bergen, salen var full og meningene var mange.

— Stenging er ikke poenget

Debatten om den åpne russcenen i Nygårdsparken har gått i mange år, men har nådd nye høyder etter at byrådet presenterte sine planer for stenging av øvre del av Nygårdsparken i forbindelse med en planlagt opprustning fra 1. juli neste år. Samtidig skal det opprettes to mottaks- og oppfølgingssentre (MO-sentre).

Fluge har deltatt aktivt i debatten i de siste ukene, og under debatten i går understreket hun hvorfor.

— Nygårdsparken er en spesiell nabo å ha. Det er et tøft kriminelt rusmiljø tett på skoleveien til barna våre. Samtidig som det er trist for brukerne av parken at det ikke foreligger en bedre og mer umiddelbar plan. Vi er bekymret for at tiltakene ikke vil hjelpe. Det er ingen vinnere i denne saken.

Ulstein mener at debatten har fokusert for mye på stenging av parken.

— Dette handler ikke om at vi stenger noe, men at vi trapper opp tilbudene til rusmisbrukerne ved å åpne to nye MO-sentre. Dette skjer samtidig som vi skal ha en opprustning av parken.

- Planen mangler en bærebjelke

Venstres mann i panelet, Erlend Horn, er skeptisk til timingen av tiltakene.

— Vi ble overrasket over at de vil åpne sentrene samtidig som man stenger parken. De nye sentrene burde åpnes i god tid før parken stenges.

Han mener også elefanten i rommet under debatten var sprøyterom.

— At man lager en helhetlig plan uten å ha med sprøyterom er som å bygge et hus uten en av bærebjelkene. Sprøyterom er ikke løsningen i seg selv, men bør være en del av løsningen.

Menneskene bak

En av dem som bidro med innlegg fra salen var tidligere rusmisbruker, Kristian Soltvedt. Han pekte på at andre land har kommet mye lengre enn Norge i arbeidet med sprøyterom. Han mener det er for vanskelig å få behandling som rusmisbruker i Norge, og at politikerne må bli mer realistiske.

— Dette handler om skadebegrensning. Rusmisbrukerne må få hjelp før de dør. Alt de ønsker seg er å kunne bli gamle i fred. Hvor mange må dø på grunn av forbudslinjen til politikerne?

Nielsen, som kjenner svært godt til miljøet gjennom arbeidet med gatemagasinet Megafon som selges av blant andre rusmisbrukere, mener man må se menneskene bak rusen.

— Det handler ikke bare om rusen, men om problemene som gjør at mennesker velger å ruse seg i utgangspunktet.

Helse Bergen er klar

En annen aktiv deltaker i debatten som var til stede på debatten på Litteraturhuset i går var avdelingsdirektør ved avdeling for rusmedisin på Haukeland, Ola Jøsendal. Han er klar på at Helse Bergen er klar for å være et testsenter.

— Det tar for lang tid å få utdelt medisiner. Vi ønsker et forsøksprosjekt med utdeling av alle typer opiater, inkludert heroin og morfin.