- Viktig at vi står sammen

Hundrevis av bergensere deltok i minnesmarkeringen ved Den blå steinen lørdag kveld.

Publisert Publisert

TENTE LYS: I natt brant det mange lys på Den blå steinen. Foto: SEAN MELING MURRAY

_MG_1435 copy.jpg Foto: SEAN MELING MURRAY

_MG_1448 copy.jpg Foto: SEAN MELING MURRAY

_MG_1477 copy.jpg Foto: SEAN MELING MURRAY

_MG_1469 copy.jpg Foto: SEAN MELING MURRAY

TENNER LYS: Torstein Dahle var leder for partiet Rødt frem til 2010. Foto: SEAN MELING MURRAY

_MG_1445 copy.jpg Foto: SEAN MELING MURRAY

bilde.JPG Foto: CAMILLA AHAMATH

blaastein1.jpg

blaastein2.jpg

blaastein3.jpg

  • Fredrik Mandal
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Flere hundre møtte opp ved Den blå stein lørdag kveld for å minnes ofrene etter fredagens terrorangrep.

— Det er en spontanmarkering for de som ønsker å uttrykke støtte og sympati, og et møtested for de som har behov for å treffes og minnes, delta og sørge, sier Simen Willgohs, fylkesleder for Sosialistisk Ungdom og en av initiativtakerne bak markeringen.

Tente lys

Roy-Remy Hopland (f.v.), Even Nyhus, Oda Sekse, Kristian Lie og Sandra Sivertsen tente lys for ofrene. Foto: Camilla Ahamath

Sandra Sivertsen var en av mange som tente lys for alle de som er blitt rammet på Utøya.— Det er viktig at vi står sammen når slike ting skjer. Dette er helt forferdelig.

Det var gjennom Facebook vennegjengen har fått vite om markeringen.

— Vi kjenner folk som kjenner folk. Det er mange som har mistet livet. Vi er her for å vise vår støtte, sier Roy-Remy Hopland.

1800 påmeldte

Like før klokken 16 hadde nesten 1000 personer sagt på Facebook at de har planer om å møte opp og tenne lys for ofrene. Klokken 19 hadde antallet passert 1800.

— Det er mange som har kjente som er kommet hjem i god behold, heldigvis. Det er mange som fortsatt er savnet. Mange kjenner noen som kjenner noen. Bergen er en liten by når slike katastrofer inntreffer, og det er viktig at vi tar oppfordringene om å holde sammen på alvor, sier Willgohs.

Petter Aker var en av de som minnet ofrene etter terrorangrepet. Foto: Camilla Ahamath

Petter Aker (bildet) har trolig venner som er omkommet.— Jeg er kommet hit i dag for å støtte alle som rammet av denne tragedien, sier han til bt.no.

— Det er mange som er preget av dette. Jeg har ikke orket å tenke på hvem jeg kan ha mistet, men det er veldig sannsynlig at jeg kjenner noen, da jeg har flere venner i AUF miljøet, sier Aker.

- Viser at vi bryr oss

Ved 16-tiden var det allerede lagt ned blomster og tent lys for ofrene og deres pårørende på Den blå stein.

— Dette er et nasjonalt traume. Folk snakker ikke om annet i dag. Det viktigste nå er at vi viser at vi som samfunn stiller opp og viser at vi bryr oss, sier Willgohs.

Kommunen gir krisehjelp

— Det som har skjedd i Oslo og på Utøya er helt uvirkelig og sjokkerende. For ungdommene må dette ha vært en fryktelig opplevelse. Det viktige for oss som kommune er å gi dem den beste oppfølging og omsorg for å komme gjennom det de og deres pårørende har opplevd, sier fungerende byrådsleder Hilde Onarheim i Bergen til kommunens nettsider.

Les også

[No available link text]

Kommunen har etablert et samlingssted for ungdommer og pårørende på Scandic Bergen Airport Hotel på Kokstad. Her vil kommunens sentrale kriseteam møte dem. Kriseteamet er sammensatt av eksperter i krisepsykologi, leger, psykologer og psykiatriske sykepleiere.

Kommunen planlegger også en samling for de berørte om noen dager. Ungdommene og der pårørende vil i tillegg få tilbud om videre oppfølging.

Politiet i Oslo har også opprettet en telefon for pårørende i forbindelse med skyteepisoden på Utøya og bombeeksplosjonen i Oslo. Telefonnummeret for pårørende er 815 02 800. Det understrekes at nummeret kun er ment for pårørende, altså de som har grunn til å tro at noen av deres nærmeste kan være direkte berørt.

Åpen alarmtelefon

Alarmtelefonen for Barn og Unge, 116 111, holder åpent hele helgen. De oppfordrer foreldre til å snakke med barn og ungdom om terrorangrepet, og til å ta kontakt med Alarmtelefonen om de trenger råd og hjelp.

Les også

[No available link text]

— Gårsdagens grusomheter påvirker hele nasjonen. Vi vet at slike hendelser skaper mye frykt og redsel. Derfor er det viktig å snakke med barn og unge om tragedien for å forebygge. Foreldre må være oppmerksomme på reaksjoner hos barn og unge og møte disse reaksjonene med åpenhet, tett samvær og omsorg, sier daglig leder Monica Brunner i en pressemelding.

Ekstra åpningstid i kirkene

Flere av kirkene i Bergen har hatt åpent i dag for dem som har hatt et ønske om å bruke kirkerommet.

— Det har vært et jevnt tilsig av folk i hele dag. Jeg har vært i Domkirken, og ser at mange har hatt et veldig behov for å kunne sette seg ned og kanskje tenne et lys. Jeg tror mange i en slik sjokktime som dette er for hele nasjonen føler behov for å få utløp for noen av følelsene sine. De fleste som har vært i kirken i dag har kommet for å sitte stille, tenke, be og meditere, og kanskje tenne et lys, forteller domprost Jan Otto Myrseth.

Lørdag er St. Markus og Solheim kirker åpne fra 17 til 19, mens Johanneskirken er åpen fra 18 til 21. Søndag vil flere av kirkene være åpne før, under og etter vanlig gudstjenestetid. Domkirken vil søndag være åpen frem til klokken 15, og fra klokken 19 på kvelden.

Bergen Røde Kors holder lørdag åpent i lokalene i Vetrlidsalmenning 9 fra klokken 12. Der vil erfarne omsorgspersoner være tilstede for dem som har behov for det.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Dyrket aldri noen grønnsaker her

  2. Flere overlevende er kommet hjem

  3. - Jeg var Facebook-venn med morderen

  4. Han kjørte den terrorsiktede hjem

  5. AUF får hjelp i Oslo Domkirke

  6. - Han skjøt 20-30 skudd mot oss

  7. - Vi skal tilbake til Utøya

BLOMSTER: Allerede før klokken 16 var det lagt ned blomster og tent lys på Den blå stein i Bergen sentrum. Foto: Fredrik Mandal