Striden om hvem som skal skrive historien om den kommunistiske motstandsbevegelsen Saborg er ikke over.

Historikeren Lars Borgersrud tok torsdag denne uken ut stevning mot Museum Vest. I stevningen til Nordhordland tingrett krever han blant annet en kompensasjon på «inntil» 100.000 kroner for brudd på opphavsretten.

I tillegg krever Borgersrud at 400.000 kroner, som er den summen som sto på prosjektkontoen før partene brøt samarbeidet, blir overført til LO i Bergen. De har tatt over administrasjonen av prosjektet.

Krig og penger

Striden har utgangspunkt i et bokprosjekt. Lars Borgersrud var prosjektleder for det som skulle bli historien til Saborg, en kommunistisk sabotasjeorganisasjon som var aktiv i Bergen under annen verdenskrig.

Prosjektet lå under Museum Vest, og ble blant annet finansiert med midler fra milliardæren Trond Mohn.

I februar ble det offentlig kjent at det var full krangel mellom Borgersrud og Museum Vest. Konflikten skulle ha kommet til overflaten på et prosjektmøte 12. november i fjor.

Borgersrud mener at historikeren Ole-Jacob Abraham ved Museum Vest ønsket å ta over hele prosjektet, og avsette Borgersrud.

Krever arkivet tilbake

Siden har det haglet med beskyldninger om alt fra underslag til inkompetanse i pressen.

Striden nå står om hvem som skal føre prosjektet videre. Museum Vest vil fortsette og skrive en bok, mens Borgersrud mener prosjektet er hans og krever at de slutter.

Borgersrud har etablert et samarbeid der LO i Bergen blir sekretariat for prosjektet. I et leserinnlegg i BT i februar skrev han:«Gjennom vår advokat krever vi at alt prosjektet har samlet av midler, eiendeler, kildemateriale og intervjuer, likeledes prosjektets arkiv, avleveres dit. Dette betyr at hvis museet ønsker å la Abraham skrive bok om Saborg, må de starte på nytt og fra grunnen av med å lage sitt eget prosjekt. De kan ikke bare overta mitt».

— Krenker opphavsretten

Borgersrud sier han ikke ønsker å kommentere stevningen, og viser i stedet til Geir Høin, som er advokat i Fagforbundet. Det er han som har innlevert stevningen på vegne av Borgersrud.

Han bekrefter beløpene, og at Borgersrud krever å få arkivene til prosjektet.

— Dette er arkivmateriale som Borgersrud har samlet inn. Det har skjedd under strenge regler med taushetsplikt og sikkerhetsklarering, sier Høin, som sier han gjør jobben som advokat i Fagforbundet.De krever også opp til 100.000 kroner i erstatning for krenkelse av opphavsretten, selv om ingenting ennå er publisert.

— De bruker prosjektet. Borgersrud har laget en omfattende prosjektbeskrivelse, som de bruker, sier Høin.

- Lite nytt under solen

— Slik vi ser det er det ikke noe særlig nytt under solen. Det er de samme argumentene om at de vil ha tilgang til arkivene og så videre, sier direktør Stig Stark-Johansen i Museum Vest.

Han påpeker også at de har betalt tilbake 200.000 kroner av prosjektmidlene til Trond Mohn. Det spiller liten rolle, mener Høin.

— Det sto 400.000 kroner på kontoen da bruddet kom. Trond Mohn er uansett ikke rett adressat. Han har gitt bort pengene, sier Høin.

Museum Vest har nå en frist på tre uker til å svare på stevningen.