«I need justice!», (jeg vil ha rettferdighet) ropte han, etter å ha kledd av seg bukse, genser og skjorte ved krimvakten på politihuset i Bergen sentrum. I hendene holdt den halvnakne mannen en lighter og flere flasker med tennvæske i.

12 minutter senere ble mannen, som i går formiddag truet med å sette fyr på seg selv, pågrepet av politifolk.

Ifølge visepolitimester John Reidar Nilsen dynket mannen seg med tennvæske før han fremsatte truslene.

— Situasjonen var dramatisk, men den er nå avklart, sa Nilsen noen minutter etter pågripelsen.

- Ble løslatt

Politiet kunne i går ettermiddag ikke si noe om hvem mannen er eller hvorfor han oppsøkte nettopp politihuset i Allehelgens gate.

— Han har selv uttalt at han er palestiner, det er alt vi vet. Det blir nå satt i gang etterforskning for å avklare motivet for denne handlingen, sa Nilsen.

Etter det BT får opplyst, var samme mann nylig i politiets søkelys i forbindelse med en annen, fersk straffesak. Han skal være mistenkt for bedrageri og brudd på utlendingsloven. Mannen bor opprinnelig i Sverige, men skal ha søkt asyl i Norge. Politiet mistenkte at han opererte med falsk identitet.

I slutten av forrige uke ble han derfor pågrepet i Voss kommune.

Politiet ønsket egentlig å holde mannen i varetekt gjennom helgen frem til et mulig fengslingsmøte mandag. Den såkalte 48-timersregelen, som sier at en pågrepet person maksimalt skal holdes på glattcelle i to døgn, gjorde dette utfordrende.

Politiet tok derfor kontakt med Kriminalomsorgen, i håp om at Bergen fengsel kunne huse ham frem til fengslingsmøtet.

Beskjeden derfra var at alle celler var fulle, får BT opplyst. Politiet så seg derfor nødt til å løslate mannen, selv om de anså det som sannsynlig at han ville unndra seg straffeforfølgelse.

Politiet på Voss ønsker ikke å kommentere BTs opplysninger. Heller ikke politiet i Bergen ville si noe mer om hendelsen i går ettermiddag. Mannen var i går ennå ikke formelt avhørt.

«I need justice»

Brannmannskaper, flere politipatruljer og ambulanse rykket ut da meldingen innkom like etter klokken 11 i går. Forhandlere fra politiet ble også kalt inn.

Brannmannskapene rullet ut slanger og var i beredskap. Frykten var at mannen skulle sette fyr på seg selv eller andre, eller ha eksplosiver med seg.

Mannen gikk frem og tilbake inne i gangen mens situasjonen fortsatt var uavklart. På den ene siden av inngangsdøren sto brannmannskaper klare til å slukke en eventuell brann. Mannen valgte til slutt å gå ut døren med hendene ut fra kroppen. Han ble pågrepet uten dramatikk, og politiet fikk raskt kontroll på en plastflaske med brennbart innhold.

Thomas Hagewick var innom krimvakten for å anmelde et tyveri da en av de andre besøkende plutselig begynte å kle av seg klærne. Så helte han store mengder brennbar væske over seg selv.

— Han skrek «I need justice», og virket veldig desperat. Jeg prøvde å få kontakt med ham, men da ble han veldig truende. Etter hvert ble vi ført ut inngangsdøren av politifolk som kom til, sier han.

BT får opplyst at mannen var svært utagerende da han umiddelbart etter hendelsen ble ført ned i kjelleren på politihuset. Til slutt ble han tatt hånd om av helsepersonell.