— Vi håper selvsagt at det ikke blir bruk for dem.

Det sier Søreide etter å ha sett hvordan denne delen av Norges elitestyrker øver seg på kontraterror.

Iført balaklava for å skjule ansiktene sine gikk marinejegerne til aksjon mot et utrangert marinefartøy i Jegerbukten inne på det militære området. De kom svømmende under vann uten at en krusning vistes på overflaten.

Hemmelig krok

Fremme ved fartøyet heiste førstemann opp en stige med en krok i enden. Selv kroken er så hemmelig at det var lagt ned forbud mot å filme den, og vel om bord la marinejegeren i tet et teppe over den.

Da var «hemmeligheten» skjult, slik at det var helt greit å filme resten av seansen.

Tre andre marinejegerne klatret uanstrengt opp den samme stigen langs skipssiden. Så kom støttetroppene susende i to rib-er, de samme rib-ene som ble benyttet da fregatten KNM «Fridtjof Nansen» var på antipiratoppdrag i Adenbukta.

Lot seg imponere

Forsvarsministeren var imponert over det hun fikk se.

— Dette er veltrente soldater som har stor betydning for oss både i den nasjonale beredskapen og i internasjonale fellesoperasjoner. Spesialstyrkene er en viktig kapasitet for oss, sier Søreide.

Styrken ble satt i beredskap da det ble slått full terroralarm for en drøy måned siden, og sto klare til å yte politiet assistanse på kort varsel.

— Vi håper selvsagt at det ikke blir bruk for styrken i en slik sammenheng, men hendelsen i slutten av juli viste at den er klar dersom det skulle bli nødvendig, sier Søreide.

Bra med Haakonsvern

Fra nyttår ble Forsvarets to spesialstyrker, fra Hæren og Sjøforsvaret, slått sammen til én enhet.

— Jeg har fått et godt inntrykk av sammenslåingen, og får mange positive tilbakemeldinger. Samtidig er det også enkelte sider det må jobbes mer med, sier forsvarsministeren.

Hun er glad for at marinejegerne fikk beholde sin tilhørighet på Haakonsvern og i Ramsund i Nord-Norge.

— Det har mye å si for tilgjengeligheten at ikke hele styrken befinner seg i Oslo-området, sa Søreide, før hun steg om bord i en av rib-ene og forsvant i retning Flesland i 40 knop.