Far suspendert fra politiet - sønnen fengslet i fire uker

Både far og sønn er siktet for befatning med barneporno.

I RETTEN: Politiadvokat Janne Heltne og forsvarsadvokat Jostein Alvheim stilte i Bergen tingrett da 23-åringen ble fremstilt for fengsling. Rune Sævig

Mandag formiddag varslet Vest politidistrikt at den siktede politimannen blir suspendert fra stillingen sin så lenge etterforskningen pågår. Noen timer senere ble politimannens sønn varetektsfengslet i fire uker i Bergen tingrett.

Den 23 år gamle sønnen stilte i fengslingsmøtet i en lang hettegenser som skjulte hodet og ansiktet, og satte seg med ryggen mot pressekorpset. Han nekter for å ha gjort noe straffbart.

– Fiksjonstekster

Hans far, politimannen, skal ha hatt en perifer rolle i overgrepssaken som nå er under opprulling. Ifølge forsvareren hans dreier siktelsen seg om befatning med tekster som seksualiserer barn.

– Jeg har forstått at det dreier seg om fiksjonstekster med det som etter politiets syn er problematisk innhold. Hva da hvis han for eksempel har lest «Lolita»? Jeg ser frem til å få noe konkret, slik at vi kan få en reell juridisk diskusjon rundt det eventuelt straffbare, sier forsvarer Vegard Austgulen.

Advokaten og politimannen satt søndag i et flere timer langt avhør. Politimannen nekter for å ha gjort noe straffbart og ble løslatt etter avhør.

– Stygg sak

– Han sier at han ikke forstår hvorfor han er siktet. Det er for det første belastende å bli assosiert med en så stygg sak som den politiet fortalte om i dag. For det andre er det belastende å ha en slik siktelse hengende over seg på grunn av det arbeidet han har, sier Austgulen.

Politimannen ble trukket inn i saken under etterforskningen av hans 23 år gamle sønn. Sønnen skal ha en langt mer sentral rolle i overgrepssaken. Politiet mener han aktivt har delt materiale som viser overgrep mot barn.

23-åringen er svært datakyndig og god til å skjule digitale spor. Han skal ha gitt råd til andre i nettverket om hvordan de kunne unngå å bli avslørt.

23-åringen ble pågrepet hjemme hos sin far da politiet slo til mot politimannens bolig.

Lukkede dører

Mandag ble han varetektsfengslet i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud. To av ukene må han tilbringe i fullstendig isolasjon.

– Han erkjenner ikke straffskyld. Han tar siktelsen tungt, og er preget av situasjonen. Dette er svært belastende for ham, sier forsvarer Jostein Alvheim.

– Hva sier han om farens situasjon?

– Det har vi ikke snakket om. Vi har bare diskutert hans egen situasjon, sier Alvheim.

Verken han eller aktor i saken, politiadvokat Janne Heltne, vil gå i detaljer om siktelsen. Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører, og retten har lagt ned forbud mot å gjengi innholdet i kjennelsen.

23-åringen ønsket ikke å være til stede da kjennelsen ble avsagt. Han har foreløpig ikke tatt stilling til om han vil anke den.

Førskolelærer siktet

En annen av de siktede er en førskolelærer som har jobbet i totalt elleve barnehager i Bergen i år.

– Han har arbeidet i en fast barnehage siden januar, og også vært vikar i ti andre barnehager i løpet av 16 dager i høst, sier politiadvokat Inger-Lise Høyland.

Mannen ble varetektsfengslet 28. juli, men er senere løslatt. Han er siktet for å ha vært i besittelse av bilder som seksualiserer barn. Det skal ikke være noe som tyder på at han selv har begått overgrep.

Saker over hele landet

Også to politikere og en jurist er blant de siktede. Til sammen er 51 antatte gjerningspersoner i Norge identifisert i løpet av Dark Room-etterforskningen. De fleste politidistrikter i landet etterforsker nå saker som følge av opprullingen i Bergen. 24 saker er under etterforskning i Vest politidistrikt, syv i Øst, fem i Trøndelag og fire i Troms.

Bare i Vest politidistrikt har politiet identifisert 20 ofre for seksuelle overgrep. Politiet vil ikke svare på hvor mange av de siktede som skal ha begått egne overgrep, og hvor mange som skal ha hatt befatning med bilder.

Statsminister Erna Solberg sier til NRK at saken gjør stort inntrykk på henne.

– Det er vondt å høre og se historier om overgrep mot barn, mot små babyer, og om fantasier om overgrep mot små barn. Du trenger ikke være mor for å synes at dette er vondt å høre, alle mennesker med empati og kontakt med små barn vet at den typen overgrep setter merker for resten av livet, sier Solberg.