Paraglider mistet sikten og krasjlandet

Brå værforandring kan være årsaken til ny paragliderulykke ved Loen Skylift i Stryn.

Publisert:

POPULÆRT: Toppen av Loen Skylift er blitt en turistmagnet, og fjellet Hoven er også blitt svært attraktivt mål for luftsportutøvere. På halvannen måned har det skjedd to ulykker. Pinseaften ble en paragliderpilot skadet etter en krasjlanding. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Nødetater og Hovedredningssentralen Sør-Norge fikk lørdag kveld melding om at en paraglider hadde krasjlandet i området ved gondolbanen Loen Skylift i Stryn.

Også en alpin redningsgruppe rykket ut til stedet. Like over midnatt meldte politiet at den tilskadekomne var bevisst, men trolig hadde pådratt seg bruddskader i en fot.

NY ULYKKE: Lørdag kveld krasjlandet en luftsportutøver ved fjellet Hoven der Loen Skylift bringer turister til toppen. 28. april omkom en kvinne etter en ulykke med speedglider i samme området. Foto: Tor Høvik (Arkiv)

– Tåken kom fort

– De som var på stedet da ulykken skjedde, forteller om en brå værforandring med tåke som kom veldig fort. Paraglideren tok av helt greit, men så kom skodden og han mistet sikten. Han fikk oppdrift og fløy oppover, slik at han landet høyere oppe enn der han tok av, sier innsatsleder Vidar Stavik fra politiet i Stryn til avisen Fjordingen.

Ifølge Hovedredningssentralen Sør-Norge ble mannen hentet ut fra 900 meters høyde.

Natt til lørdag mistet en utenlandsk basehopper livet i en ulykke ved Flo i Stryn. Ulykken skjedde da mannen skulle lande etter et hopp fra det 1340 meter høye fjellet Marshåhyrna over Oppstrynsvatnet. Mannen i 20-årene landet i vannet, men ble hentet på land av kamerater og andre som var i nærheten. Den utenlandske statsborgeren ble seinere på natten erklært død.

Dødsulykke samme sted

Ulykken lørdag kveld ved Loen Skylift skjedde bare litt over en måned etter at en 20 år gammel kvinne omkom etter en ulykke med en såkalt speedglider fra det samme fjellområdet. Hun kolliderte med kablene til gondolbanen.

Kvinnen fra Akershus falt 60–70 meter ned etter først å ha blitt hengende fast med speedglideren i kablene til gondolbanen.

En foreløpig undersøkelse avdekket at brukerfeil på utstyret trolig var en medvirkende årsak til ulykken.

STARTPLASS: Dette bildet, tatt i fjor sommer og uten noen som helst kobling til ulykken, viser deler av den spesielt tilrettelagte startplassen for hang-, para- og speedgliding på fjellet Hoven over Loen i Stryn. Foto: Loen Skylift

Vil ikke ha forbud

Selv om det har vært tre ulykker på kort tid, mener Stryn-ordfører Sven Flo (H) at et forbud mot luftsport-aktiviteter ikke er noen vei å gå.

– Dette er pr. definisjon lovlig aktivitet, men vi vet og har ved flere tilfeller fått erfare at det er risikosport. Samtidig kjenner vi miljøet så godt at vi vet at utøverne har veldig fokus på sikkerhet, sier Flo til NRK.

Etter at gondolbanen Loen Skylift åpnet i 2017, som går fra havnivå i Loen til toppen av det 1100 meter høye fjellet Hoven, har dette området tatt over mye av luftsportaktivitetene. Det er registrert over 7000 hopp fra fjellet.

Etter flere dødsulykker i Aurland, ba ordfører Noralv Distad (H) i 2017 om en vurdering av muligheten for å innføre et forbud. Aurland hadde da hatt sin hittil sjette dødsulykke med basehopping.

Publisert: