Dung-mysteriet er sendt til Cold case-gruppen i Kripos

– Vi mener noe straffbart skjedde, sier Tore Salvesen.

Publisert Publisert

TOBARNSMOR: Dung Tran Larsen var 22 år da hun forsvant sommeren 2007. Foto: Politiet/privat

  • Ørjan Torheim
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Søndag 23. juni er det tolv år siden siste sikre observasjon av den vietnamesiske tobarnsmoren Dung Tran Larsen utenfor hjemmet i Loddefjord i Bergen.

22 år gammel forsvant hun, en måned etter at hun hadde født sitt andre barn.

– Saken er uløst, og vi mener noe straffbart skjedde, sier politiinspektør Tore Salvesen.

En periode ble savnetsaken etterforsket som et drap.

Som tidligere sjef for politiet i Bergen vest har Salvesen fulgt forsvinningssaken tett.

Og saken er ikke glemt, forsikrer han.

Les også

– Jeg vil ha kavaleriet klart når vi går inn i Dung-saken igjen

Møter i Oslo

Før han gikk over i ny jobb i fjor, sier Salvesen, sørget han for å få Dung-saken sendt til gjennomgang ved spesialgruppen Cold case i Kripos.

Ifølge politiinspektøren har denne gruppen i rundt et halvt år jobbet aktivt med å gå gjennom saken på nytt.

– Vi spurte om de kunne ta saken, og vi hadde noen innledende møter med dem i Oslo, sier Salvesen.

Han vet ikke hvor lang tid den nye gjennomgangen vil ta, og han ønsker ikke å gå i detalj om hva de har bedt spesialgruppen om i sin anmodning.

SISTE BILDE: Dette er det siste kjente bildet av Dung Tran Larsen. Det ble tatt med mobilen til ektemannen sankthansaften 2007. Foto: Politiet/Privat

Overordnet sier han at det handler om å få en vurdering av den opprinnelige etterforskningen. Om det er ting de kan ha oversett, eller om det er nye momenter som tilsier en hel eller delvis gjenåpning av etterforskningen.

– Dette er på ingen måte noe spill for galleriet. Når de er ferdige, er det to muligheter. Enten overtar de saken selv, eller så sender de den tilbake til oss for videre oppfølging.

Det er gått over tre år siden Salvesen sa til BT at de ville be om Kripos-hjelp i Dung-saken.

Omtrent på samme tid var Kripos’ nye spesialenhet, formelt kalt seksjon for alvorlige uoppklarte saker, for alvor oppe og gikk.

Les også

Frantzen-saken: – Vi har fått vite at de fjernet blomster og åpnet en fersk grav og gravde henne ned

En av de dyreste

Fra 2015 har Cold case-enheten tatt imot anmodninger om å hjelpe politiet med alvorlige, uløste saker der etterforskningen er ferdig eller ligger på is.

Hovedsakelig bistår gruppen i «uoppklarte drapssaker, inkludert mistenkelige dødsfall og saker med savnede personer som kan ha blitt drept», heter det på Kripos’ egen nettside.

Gruppen har blant annet tatt fatt i den nå over 30 år gamle Therese-saken, samt drapene på Birgitte Tengs og Tina Jørgensen.

Ganske nylig kom det nyheter om utvikling og nye tips i både Tengs- og Jørgensen-sakene.

TO MULIGHETER: Det er to mulige utfall av Cold case-enhetens gjennomgang av Dung-saken, sier politiinspektør Tore Salvesen. – Enten overtar de saken selv, eller så sender de den tilbake til oss for videre oppfølging. Foto: Ørjan Deisz

Etterforskningen av Dung-saken ble i sin tid omtalt som en av de dyreste av sitt slag i Norge.

Den uoppklarte forsvinningen har gitt politiet over 1000 tips, og det er gjort et tresifret antall søk i letingen etter tobarnsmoren.

Har overtatt ansvaret

Salvesen har siden mars i fjor vært leder for en nyopprettet seksjon for etterforskning av drap, alvorlig vold og sedelighetsforbrytelser i Vest politidistrikt.

Overfor BT bekrefter han at seksjonen hans har overtatt ansvaret for Dung-saken.

– Det er ikke avklart hva som skjer videre. Det vil vi vurdere sammen med Cold case på et seinere tidspunkt.

– Oddsene mot seg

MINIUBÅT: I 2009 søkte politiet etter Dung Tran Larsen med miniubåt langs Nordhordlandsbrua, uten resultat. Til dels uortodokse metoder ble tatt i bruk, blant annet bruk av klarsynte, og etterforskere dro til Vietnam for å lete etter henne der. Foto: Vegar Valde (arkiv)

Kripos opplyser til BT at Cold case jobber eller har jobbet med følgende saker: Sjøvegan-drapet samt Tengs-, Jørgensen-, Martine- og Therese-sakene.

– Som i politiet for øvrig vil det til enhver tid også være saker man jobber med som man av ulike hensyn ikke kan snakke om i offentligheten, heter det i en e-post fra kommunikasjonsenheten.

I spesialenheten jobber nøye utvalgte folk med kompetanse på etterforskning og etterforskningsledelse, påtale, kriminalteknikk, analyse og psykologi. Gruppen kan også få hjelp fra andre fagmiljøer både i Norge og utlandet.

I et intervju med fagbladet «Norsk politi» i 2015 sa lederen av Cold case, Espen Erdal, at de har oddsene mot seg når de går inn i til dels svært gamle og uoppklarte saker. Ofte vil bevis være svekket eller forsvunnet, påpekte han.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Politiet håper å kunne ta fatt i Dung-saken om noen uker

  2. I dag er det ti år siden dette bildet ble tatt

  3. En av landets dyreste saker

  4. Drap uten lik

  1. Dung Tran Larsen-forsvinningen
  2. Kripos
  3. Loddefjord
  4. Laksevåg
  5. Tina Jørgensen