Avdelingsleder på barneskole fikk nok av Snapchat

Avdelingsleder Kent Træen ved Nygårdslien skole ba foreldre ved skolen slette Snapchat-appen til elevene. – Bra, sier FAU-leder.

SLETT SNAPCHAT: Avdelingsleder Kent Træen ved Nygårdslien skole så seg lei av at mange elever hadde Snapchat på smarttelefonene sine til tross for at ingen elever ved skolen oppfyller den anbefalte aldersgrensen.
 • Lars Kvamme
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

I starten av desember kom flere elever på døren til avdelingsleder for 5.–7. trinn på Nygårdslien skole i Laksevåg, Kent Træen. De var oppgitt over noe som hadde skjedd på det sosiale mediet Snapchat på ettermiddagen.

– Dagen etterpå kom ytterligere to elever til meg med samme opplevelse, og da tenkte jeg at vi måtte sende ut en melding, sier Træen.

Meldingen gikk til alle foreldrene ved barneskolen.

Positive tilbakemeldinger

Han understreker at meldingen var klarert med rektor ved skolen før den ble sendt ut.

– Vi har ikke noe med hva de gjør på fritiden, men når dette blir et problem i skoletiden har vi et ansvar for å gjøre noe, sier han.

Han har bare fått positive tilbakemeldinger på SMSen. En av disse er fra Karl Morten Bårdsen som har en sønn på syvende trinn på skolen.

– Jeg synes det er befriende med en slik tydelig melding. Det er ikke alltid enkelt å si nei når barna sier at alle de andre har et eller annet, sier han.

Han oppdaget selv en del av de omtalte meldingene på Snapchat da venner av sønnen la ham til i appen. Selv har han ikke latt sønnen få ha Snapchat.

Les også

Ny app koblet til Snapchat spres i rekordfart. Barn sjikaneres via anonyme meldinger, advarer foreldre.

FAU jobber med skolen

Leder av FAU ved Nygårdslien skole, Steffen Øverland, er også positiv.

– Vi synes det er bra. Vi samarbeider med skolen for å få opp bevisstheten rundt nettvett, sier han.

Han mener elever og foreldre bør forholde seg til aldersgrensene som er satt.

– Det er klart at barna må få lov til å kommunisere, men de er ikke alltid modne nok til å forstå hvordan disse appene kan fungere. Aldersgrensene er som oftest satt ganske edruelig, sier han.

Skolen pliktig til å gripe inn

Leif Gunnar Vik er daglig leder for Barnevakten, en uavhengig stiftelse som formidler fakta om barn, unge og medier. Han har forståelse for Nygårdslien skoles frustrasjon.

– Jeg skjønner at skoleledere synes at sosiale medier er roten til mange av problemene med mobbing. Flere og flere skoler melder fra om uønskede hendelser, og flere har forbudt sosiale medier på skolen, sier han.

Han understreker likevel at problemet, som skolen er inne på, er at mange av de uønskede hendelsene gjerne skjer utenom skoletiden.

Vik forklarer at i henhold til den nye opplæringsloven har barn rett til et skolemiljø uten å bli mobbet eller krenket. Skolen har en plikt til å gripe inn, selv om dette skjer på fritiden, hvis det har foregått på sosiale medier og griper inn i skolehverdagen.

– Hvis ikke skolene gjør noe, kan foreldre klage til Fylkesmannen som vil gå tilbake til skolen for å se om de har fulgt loven, sier han.

– Foreldre har ansvar

Vik påpeker samtidig at aldersgrenser for sosiale medier er komplisert, og ikke like absolutt som for eksempel for filmer.

– I sosiale medier er aldersgrensen primært satt av personvernhensyn, så persondata om barn ikke skal kunne deles. Så begrunnelsen er ikke primært at det er skadelig eller fører til mobbing, sier han.

Vik peker likevel på at i Norge er det en pågående debatt om å vente til man er 13 år med sosiale medier som Snapchat – også av hensyn til dette. I slutten av november gikk digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) ut i Klassekampen og uttalte at barn ikke engang burde få smarttelefoner før de fyller 13.

– I hovedsak vil vi anbefale foreldre å følge de oppsatte aldersgrensene. De er satt der med en begrunnelse, og skal man se bort fra dette, må man kjenne til den. Det er viktig å understreke at det til syvende og sist er foreldrene som har ansvar for dette. Ikke det offentlige, sier Vik.

Les også

Den ene gutten filmet sex med en jente. Så delte han videoen.

Tror ikke på forbudslinje

– Erfaringene våre er at selv om man pålegger barn å slette slike apper, så er det lett for barna å installere dem på nytt igjen, sier Vik.

Han forteller at det viktigste rådet Barnevakten gir til både foreldre og lærere er at de må bruke tid sammen med barna og forstå hva de driver med.

– Lærere og foreldre må bruke tid til å snakke med barna om det de opplever på sosiale medier. De må ha kunnskap til mediene og til spillene de spiller. En ensidig forbudslinje er ikke løsningen på lang sikt, tror jeg.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Barn sjikaneres via ny app, advarer foreldre

 2. Bergensrektor savner Snapchat-regler fra kommunen: – Alle skolene står i det samme

 3. – Hvis noen ber meg dra til helvete, svarer jeg: «Få nøkkelen, da»

 4. Roar Ulvestad var på sosiale medier døgnet rundt. Slik endret livet seg da han logget av.

 5. – Eg logga meg ut av stresset

 6. – Filter på Snapchat skaper kroppspress

 1. Barn
 2. Sosiale medier
 3. Snapchat
 4. App
 5. Mobbing
BT anbefaler

Savnet gutt funnet i buss på Tides parkerings­anlegg: – Kan fremstå som et brudd på våre rutiner

Torsdag morgen ble det satt i gang en omfattende leteaksjon etter en syv år gammel gutt.

LES SAKEN