Varsler oversvømmelser onsdag

Det er varslet at vannstanden kan stige 80 centimeter over normalen denne uken.

Publisert Publisert

OVER KANTEN: Det er sjanse for at vannstanden stiger over bryggekanten onsdag. Her forsøker folk å sykle langs Bryggen da det flommet over i 2005. Foto: Jan M. Lillebø

  1. Leserne mener

De siste ukene har regnet kommet jevnt og trutt ovenfra, men onsdag er det sjanse for våte sko uten nedbør.

– Det er sendt ut varsel for høy vannstand på oransje nivå. Vi forventer at vannstanden vil bli mellom 65 og 80 centimeter over normalen, sier meteorolog Magnus Haukeland ved Meteorologisk institutt.

Vannstanden er ventet å være på det høyeste natt til onsdag mellom klokken 01.00 og 03.00 og onsdag ettermiddag mellom klokken 13.00 og 15.00.

FLOM: Vannstanden er ventet å være på det høyeste natt til onsdag mellom klokken 01.00 og 03.00 og onsdag ettermiddag mellom klokken 13.00 og 15.00. Foto: Per Lindberg (arkiv)

– Er ganske alvorlig

– Når det er meldt oransje nivå er situasjonen ganske alvorlig. Det er også mulig at vi tar en ny vurdering og flytter varselet over til rødt, sier Haukeland.

Han tror oransje er passende for det som er meldt, men at varselet kan justeres dersom situasjonen utvikler seg.

Grunnen til den økte vannstanden er en kombinasjon av at det nylig har vært fullmåne, og at det kommer inn et lavtrykk natt til onsdag.

Sett bort ifra økt vannstand, vil været holde seg relativt normalt.

– Rent værmessig blir det sterk kuling og kanskje en liten storm. Vi vil oppleve nedbør, men ikke spesielt mye, sier Haukeland.

Han legger vekt på at været ikke vil tilsvare ekstremvær, men at den økte vannstanden kan føre til oversvømmelser og moderate ødeleggelser.

Les også

Meteorologen om denne ukens vær: – Høsten kom tidlig i år

Kan gå over Bryggen

– Det blir en del vind og nedbør i fjellet, så der kan det bli vanskelige kjøreforhold som kan påvirke trafikken. Ellers vil vi se vanlig ruskevær stort sett hele uken, sier meteorologen.

Bryggen er utsatt for oversvømmelse, men meteorologen forteller at det er usikkert om vannstanden vil gå over bryggekanten.

Vi hadde en lignende værsituasjon for en tid tilbake, der det var sjanse for at vannstanden skulle gå over Bryggen, men da slo ikke prognosene til.

Viktig å sikre båten

Knut Even Rislaa er om bord på redningsskøyten «Kristian Gerhard Jebsen II». Han forteller at det er viktig å sikre båten godt i en slik situasjon.

– Det viktigste du gjør er å sikre båten godt, gjerne med doble fortøyninger. Husk også å rydde bort gjenstander fra kaien. Hvis båten flyter over kainivå, kan det skape ødeleggelser, sier han.

Rislaa legger vekt på at det som regel pleier å gå bra under slike omstendigheter, men at det er fornuftig å ta seg en tur eller to ut for å sjekke båten.

Publisert