En av de store bergensdagene

En verdensrekord på bestilling, blå himmel, nesten fullsatt Fana stadion, trøkk og jubalon - 11. juni 2004 går over i historien som en av de helt store bergenske dagene.

Publisert: Publisert:

KNUSTE REKORDEN: Foran øynene på 13.000 tilskuere satte Elvan Abeylegesse (21) fra Tyrkia en fantastisk verdensrekord på 5000 meter. 14.24,68 er nesten tre og et halvt sekund bedre enn den gamle rekorden til Bo Jiang fra Kina, satt i 1997. Foto: HELGE SKODVIN

Bergen Bislett Games ble en av disse gni-deg-i-øynene-begivenhetene på linje med Melodi Grand Prix og Cutty Sark. En superopplevelse som går i arv mellom generasjoner. Folk i tett kø utenfor banen for å se friidrett, når så man det sist i Bergen? Ronny Nilsen fra Norna/Salhus paraderende inn på banen i åpen, dyprød, høyglanset amerikansk dollarglis — har man i hvert fall ikke sett.

BERGENSKE TROMMESLAGERE, «Nystemten» og «Ja, vi elsker» a cappella - 14.000-15.000 unisont i hipp-hipp-hurra, ordfører Herman Friele på sitt mest lyriske og representative, rock 'n' roll gjennom høyttalerne - for en pakke! For en innramming!

Men lenge, lenge før Gail Devers fikk slengt noen liter med neglelakk over målstreken, lenge før hun fikk Bislett-medaljen og Kirkens Bymisjon en gavesjekk - lenge før folk hadde tenkt å gå på Fana stadion, var Bergen Bislett Games en suksess.

Som treffsted, som næringslivsarena, som kontaktarena. «Business Bislett Games» var et av mange spesialiteter Oslo-folkene tok med over fjellet, og det funket i Bergen og. Nye sjefer hos SAS og Adidas snakket om teambuilding, om lederansvar, om å overføre idrettens normer til forretningslivet.

Ingen tørre foredrag og lange gjesp - på podiet avtroppende toppidrettssjef Bjørge Stensbøl med Liv Grete Skjelbreid Poirée som makker. Du lytter når disse øser av sine erfaringer.

ETTERPÅ - MIDDAG for 350 gjester. VIPs og sponsorer, idrettshelter og byråkrater. Sebastian Coe posere villig ved siden av Vebjørn Rodal - 800m verdenshistorie siden om side. Lord Coe som han nå heter, satt sin første verdensrekord på 1.42, 33 nettopp på Bislett i 1979. Vebjørn blir varm i kjakene og nesten rørt når han ser seg selv på storskjerm. OL-gullet fra 1996 i Atlanta og vinnertiden på 1.42,58 er norsk idrettshistorie. De ser anerkjennende på hverandre. Nasjonalhelter.

— Jeg kommer til Bislett Games hvert år. Da Oslo inviterte meg til sin berømte bane i 1979, følte jeg det som den ultimate anerkjennelse at jeg var anerkjent som toppløper, humret Sebastian som sjarmerte forsamlingen i senk med en typisk engelsk verbal festforestilling. Noen har tydeligvis fått det både i hodet og beina, litt mer enn andre...

Karl Arne Johannessen, nyvalgt idrettspresident er innom.

-En morsom variant med Bislett Games i Bergen, ler håndballmannen som har VM i seilflyving på Elverum som neste offisielle presidentstoppested.

— For oss må Oslo gjerne jobbe svært sakte med Bislett, vi tar dette ett år til, sprudlet ordfører Friele - så elegant så bare han kan, men Evergood-navnet klarte han aldri å uttale...

EPHEMERA SANG, sjømat og hvitvin ned på høykant, egne busser direkte til Fana stadion - rødflammet av forventninger ble Bislett-menigheten skubbet på plass. Rune Gerhardsen, Arne Kvalheim, Børre Rognlien - på samme rad som den bergenske byråkrat-fiffen, og alle oss andre som tidlig fredag morgen pakket både oljebukser og vannavstøtende sitteunderlag i ryggsekken. I tilfelle, i tilfelle...

Bergen Bislett Games ble mer enn et stevne, konkurranser og arrangement. Det ble faktisk den opplevelsen mange av oss hadde drømt om - og alle ildsjelene fortjente. Og så en verdensrekord i fanget da! Fana stadion suser over verden - var det ikke 173 nasjoner og noen hundre millioner mennesker som kunne ta del i Bergens-festen?

Uten at det falt en dråpe!

Publisert:

VELKJENTE FJES: Bislett-sjef Svein Arne Hansen og Liv Grete Skjelbreid Poirée fant tonen før Bergen Bislett Games begynte.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ

800M VERDENSHISTORIE SIDEN OM SIDE: Vebjørn Rodal og Sebastian Coe mimret rundt gamle minner. - Jeg kommer til Bislett Games hvert år, sier Lørd Coe.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ