Leger tok politisak - får slakt

Selv om legene skjønte at den to år gamle gutten var utsatt for grov vold, varslet de ikke politiet. I stedet forsøkte de å oppklare saken selv.

  • Pål Andreas Mæland
  • Dag Idar Tryggestad
  • Kjetil Linde Holo
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Nå får de ansvarlige legene ved Haukeland krass kritikk.

— Det er opplagt at sykehuset i dette tilfellet burde ha varslet politiet omgående, sier statsadvokat Jarle Golten Smørdal.

- Må straffes hardt

I går ba han om seks måneders ubetinget fengsel for dagmammaen, som er tiltalt for å ha brukket begge lårbena på den to år gamle gutten.

— Det er en grov handling som er gjort mot et barn som ikke kan forsvare seg. Det bør straffes strengt. Ikke minst fordi dagmammaen var profesjonell, og fikk betalt for å passe gutten. At hun ikke tilkalte hjelp etter at hendelsen var et faktum, men lot gutten lide i nesten to timer, forsterker behovet for en streng reaksjon.

Etter to dager i retten er det ikke bare dagmammaens handling som bekymrer Smørdal. Han forstår ikke hvorfor sykehuset ikke varslet politiet med en gang.

Da gutten kom til behandling ved barneortopedisk avdeling skjønte legene med en gang at det hadde vært brukt betydelig mer makt mot ham, enn det som var nevnt av dagmammaen.

Kunne gått fri

I går skrev BT at legene bare har funnet tilsvarende bruddskader i forbindelse med alvorlige trafikkulykker, men at det selv da er svært sjelden. Likevel fant ikke sykehuset grunn til å varsle politiet.

— Jeg stiller spørsmål ved vurderingene legene gjorde. Deres manglende reaksjon kunne i verste fall medført at saken aldri kom til politiet, sier Smørdal.

Toåringens foreldre var nemlig usikre på om de ville anmelde forholdet. De trodde ikke dagmammaen hadde gjort noe straffbart. Etter å ha rådført en politijurist de kjent, ble saken anmeldt.

Legene ved barneortopedisk avdeling derimot, nøyde seg med å kalle foreldrene og dagmammaen inn til et oppklaringsmøte.

Hensikten med møtet var å få fakta på bordet. Legen som vitnet i Bergen tingrett mandag, fortalte at møtet ikke brakte dem nærmer hva som egentlig hadde skjedd med gutten.

Kritisk til møte

Påtaleleder Gunnar Fløystad i Hordaland politidistrikt liker dårlig at oppklaringsmøtet i det hele tatt ble arrangert.

— Sykehuset skal drive medisinsk behandling, ikke etterforskning. Det er det politiet som skal ta seg av, sier Fløystad.

Han legger til at det i slike saker ofte er avgjørende at politiet kommer raskt på banen, slik at bevis ikke går tapt.

I flere artikler i fjor sommer satte BT søkelys på den manglende kontakten mellom politi, barnevern og helsevesen. Politiet tok da til orde for en tettere dialog for å avdekke vold og overgrep mot barn.

Fløystad vil nå gå gjennom den ferske saken, og be om et møte med legene på Haukeland.

— Jeg vil be om en gjennomgang for å få klarhet i hvorfor politiet ikke ble varslet, sier Fløystad.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Opplevde mur hos barnevernet

  2. Cash is King

  3. Sier nei til register

  4. - Ønsker dagmamma-kurs

BT anbefaler

– Bergen er superkult. Vi er spente på mottakelsen.

Onsdag lanseres Uber i Bergen.

LES SAKEN