Bilfører siktet for ruskjøring etter dødsulykke på gangvei

To kvinner døde i Kjølsdalen. Bilføreren nekter skyld.

Publisert:

DØDE: To kvinner døde da de ble påkjørt av en bil i Kjølsdalen. Foto: Hans Ivar Moss Kolseth

Det var 27. desember i fjor at kvinnene ble påkjørt mens de gikk på en gangvei i Kjølsdalen i Eid kommune i Sogn og Fjordane.

Ulykken skjedde på riksvei 15 mellom Nordfjordeid og Måløy. Anne Elise Sæthre (63) og Marit Johanne Røed Sundal (57) mistet livet.

Les også

Ba tre ganger om rekkverk

I går avhørte politiet mannen som kjørte bilen. Han ble siktet for uaktsomt drap.

«Siktelsen er nå utvidet til å også gjelde kjøring i ruspåvirket tilstand. Siktede erkjenner ikke straffskyld i henhold til siktelsen», skrev Vest politidistrikt i en pressemelding torsdag.

FORSVARER: Advokat Oscar Ihlebæk forsvarer for mannen som kjørte på to kvinner i Nordfjord. Han forteller at klienten står fast på at han nekter straffskyld, Foto: NTB scanpix (arkiv)

– Visst om ruspåvirkning

Lensmann Tormod Hvattum i Nordfjord sier avhøret om ruspåvirkning skjedde denne uken fordi politiet har ventet på en sakkyndig uttalelse om den utvidede blodprøven som ble tatt av bilføreren.

– Vi har visst om ruspåvirkning siden januar en gang. Men den sakkyndige uttalelsen kom nettopp, sier Hvattum til BT.

– Øker alvoret

Lensmannen forteller også at politiet i lengre tid har forsøkt å få til et avhør med siktede.

– Hva tenker du om at kjøringen skal ha skjedd i rus?

– Det er jo klart at det øker alvoret i saken; det er helt åpenbart.

TO OMKOM: Nødetatene arbeidet på ulykkesstedet i mange timer. Dette bildet ble tatt litt før midnatt samme kveld som ulykken. Foto: 2211-tipser

– Hvilken påvirkningsgrad er det snakk om?

– Det vil jeg ikke si noe om i dag.

Hvattum vil heller ikke gå inn på hvilken type rus det er snakk om.

ULYKKESSTEDET: Gangveien går parallelt med hovedveien, uten autovern eller andre barrierer mellom. Foto: Hans Ivar Moss Kolseth (arkiv)

Ba om videre førerkortbeslag

Politiet opplyser at de fortsatt venter på tekniske undersøkelser og sakkyndigrapporter.
Etter ulykken ble mannen fratatt førerkortet, og torsdag ba politiet Sogn og Fjordane tingrett om fortsatt beslag av det.

Mannens forsvarer, Oscar Ihlebæk, sier i 13-tiden til BT at han kommer rett fra rettsmøtet om førerkortet.

Onsdag deltok forsvareren i avhøret av klienten.

Ifølge Ihlebæk varte det i tre timer.

– I avhøret ble han konfrontert med en del nye dokumenter som var klausulert frem til i går. Jeg vil ikke gå inn på hva han ble konfrontert med.

– Hvordan stiller han seg til anklagene?

– Han opprettholder det han har tilkjennegitt tidligere, nemlig at han ikke erkjenner straffskyld. Det gjelder også den utvidede delen av siktelsen.

MINTES DE DØDE: Minnestunden ble holdt i en nær fullsatt Kjølsdalen kyrkje i Eid fredag 28. desember i fjor, dagen etter ulykken. Foto: Øystein Torheim (arkiv)

– Trukket ut

I saken om førerkortet gikk forsvareren inn for at klienten får det tilbake.

– Ellers ba jeg om at retten i det minste beslutter hvor lenge politiet kan sitte på førerkortet hans. Denne saken har trukket ut, blant annet med bytter av folk, og lider av en betydelig seindrektighet, mener Ihlebæk.

– Sett fra vår side har ikke dette tatt spesielt lang tid. Vi har i hovedsak vært ferdige med vår etterforskning, og så ventet på eksterne rapporter. Tre måneder i denne sammenhengen synes ikke jeg er lang tid i en så alvorlig sak.

Publisert: