Nå kommer snøen: – Det kan bli uhyggelige kjøreforhold

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel om mye snø i Sogn og Fjordane.

Publisert Publisert

SOGNEFJELLET: Slik så det ut på fylkesvei 555 ved Sognefjellshytta søndag formiddag. Mye snø i fjellet kan gjøre det utfordrende å holde alle fjelloverganger åpne, ifølge vakthavende meteorolog Kristin Seter. Foto: Statens vegvesen webkamera

  1. Leserne mener

– Det kan bli uhyggelige kjøreforhold uansett bildekk, sier vakthavende meteorolog Kristin Seter ved Værvarslinga på Vestlandet.

Natt til mandag er det varslet mye snø i fjellene i Sogn og Fjordane. Årsaken er et polart lavtrykk som beveger seg sørover fra Svalbard.

– Det er ventet regn og haglbyger i fylket, og i fjellet vil det komme en god del snø. Det vil være stort spenn med lokale variasjoner og snøgrense på mellom 300 og 800 meter, sier Seter.

FAREVARSEL: Meteorologisk institutt venter snøbyger over 300–500 meter fra mandag kveld. Foto: Skjermdump meteorologene

– Du må ha vinterdekk

I tillegg til snøbygene som byr på mellom 20 og 30 cm snø, er det ventet mye vind i fjellet. Meteorologen oppfordrer bilister til å være observant.

– Dersom du skal ut og kjøre i høyden må du ha i bakhodet at det er en del vind, som gjør snøbygene enda mer utfordrende. Du må ha vinterdekk, men nå som vi nærmer oss oktober er det kanskje greit å ha byttet dekk uansett, sier Seter.

Snøværet er forventet å fortsette utover mandag og natt til tirsdag, men ifølge Seter ser det ut til at temperaturen vil stige utover dagen tirsdag.

– Det vil fortsatt kunne komme litt heftig vær i form av regn- og haglbyger, men det roer seg litt onsdag og torsdag. Da ser det ut til at vi får en liten pause før et nytt lavtrykk kommer inn fredag, sier hun.

Regn og hagl i Hordaland

Også i Hordaland vil man merke det kalde lavtrykket natt til mandag.

– Snøgrensen vil være høyere lenger sør, men det vil komme regn og haglbyger her også. Mandag ettermiddag kan vi få ganske kraftig vind, sier Seter.

Statens vegvesen har foreløpig ikke planlagt stenging eller kolonnekjøring på noen av fjellovergangene i Sogn og Fjordane i forbindelse med farevarselet.

– Beregn ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene. Følg med på værmeldinger og vegmeldinger, skriver Vegtrafikksentralen i en twittermelding.

Publisert