Avviser Nobel-kritikk

  • Tildelingen av fredsprisen til Barack Obama var ikke et feilgrep. Kritikken er rar, men forventet, mener Jagland.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Nobelkomiteen er blitt kalt halvsosialistisk på CNN og umoden av Financial Times. Leder Thorbjørn Jagland mener komiteen er akkurat det den bør være: uavhengig.

– Nobelkomiteen bør være slik Alfred Nobel har bestemt. Uavhengig, med stor integritet, og med evne til å fange det som skjer i verden. Det er også viktig at vi kan ta kontroversielle beslutninger når det er nødvendig, sier han til NTB.

Under sitt foredrag ved Nobels Fredssenter på Vestbanen i Oslo, forsvarte Jagland komiteen, og tildelingen av Nobels fredspris til USAs president Barack Obama.

– Husker dere hvordan verden var for et år siden? Det var konfrontasjoner på alle kanter. Situasjonen var veldig farlig. Obama har redusert temperaturen i verden, sa Jagland til en fullsatt sal.

Les også

Ber Ap vurdere Jaglands rolle

– Halvsosialistiske

Spesielt i USA har kritikken mot Nobelkomiteen vært tydelig. På flere amerikanske TV-kanaler har kommentatorer slengt ut både positive, negative og småspydige karakteristikker av Nobelkomiteen og dens medlemmer.

– For amerikanere er disse personene for det meste sosialdemokrater og sosialister, progressive typer. De kommer fra et halvsosialistisk skandinavisk land og har sin egen oppfatning av hvilken president de liker og hvilken president de ikke liker, sa CNNs Jonathan Mann fredag.

Jagland mener amerikanske medier blander fredspristildelingen inn i amerikansk politikk.

– Kritikken er helt som forventet. Mange amerikanske medier trekker tildelingen inn i amerikansk politikk, det ønsker ikke Nobelkomiteen å bli blandet inn i, sier Jagland.

Artikkelen fortsetter under videoen.

– Rar kritikk

Nobelkomitelederen er opptatt av å få fram at det også har vært svært mange positive tilbakemeldinger på tildelingen

Men altså ikke over hele linjen. I en skarp lederartikkel i Financial Times lørdag spørres det hvorfor komiteen har det så travelt med å tildele fredsprisen til Obama.

– Svaret er at Nobelkomiteen er fanget i en umoden beundring av Obama som en gang kan ha blitt delt av mange, men som de fleste nå har lagt av seg, skriver avisen.

Jagland bryr seg lite om den kritikken.

– Det er blitt sagt så mange ganger at Nobelkomiteen er umoden. Jeg tenker kanskje at det er umodent at mange som tar del i debatten ikke har skjønt hva som har skjedd i verden det siste året. Obama har redusert temperaturen i verden. Hvis Financial Times ikke har skjønt det, synes jeg det er veldig rart, sier Jagland til NTB.

Vil være kontroversielle

Han mener det er viktig at Nobelkomiteen tør å ta kontroversielle valg.

– Mange av de beste nobelprisene som er blitt delt ut i løpet av historien, er de som ble diskutert og som var kontroversielle. Tildelingen av prisen til Martin Luther King Jr. var for eksempel svært kontroversiell i USA, sa Jagland under sitt foredrag ved Nobels Fredssenter.

Han trakk fram Obamas initiativer i Midtøsten, avlysningen av USAs rakettskjoldplaner, innsatsen mot atomvåpen og håndstrekningen til den muslimske verden som konkrete eksempler på hva Obama har utrettet.

– Obamas tur til Kairo, der han snakket med respekt til det muslimske folket, er alene nok til å gjøre seg fortjent til fredsprisen, sa han.

Publisert: