Frykter fugleinfluensa i Norge

Mattilsynet forbød i går kveld utegående fjærfe i store deler av landet etter funn av fuglevirus i Østersjøen.

Publisert Publisert
  • Tor Olav Mørseth
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

— I tillegg oppfordrer vi folk som ser døde svaner og legger merke til unormalt høy dødelighet blant andre fugler til å ta kontakt med det lokale mattilsynet, sier direktør for helse og hygiene i Mattilsynet, Stein Ivar Ormsettrø, til bt.no.

— Risikoen for at viruset kommer til Norge er økt betraktelig, sier han.

Krisemøte

Tilsynet fikk i åttetiden i går kveld fikk bekreftet at svaner på den tyske øyen Rügen i Østersjøen døde av det fryktede H5N1-varianten av fugleinfluensa.

Nå frykter norske myndigheter frykter at det farlige fugleinfluensaviruset kan komme til Norge i løpet av kort tid.

— Veterinærinstituttet, Mattilsynet og helsemyndighetene møtes om få timer for å samordne tiltakene som nå settes i gang, sier direktør Roar Gudding ved Veterinærinstituttet til VG Nett.

Denne arten kan mutere til en form som lettere kan infisere mennesker. Frykten er at viruset kan ledet til en verdensomspennende epidemi - en pandemi.

- Ingen risiko på Vestlandet

Forbudet mot utegående fjærkre vil i første omgang gjelde Rogaland, området rundt Oslo-fjorden og nord til Hedmark og Oppland. Det kan eventuelt bli utvidet nordover senere.

— På Vestlandet er det verken så store konsentrasjoner av fjærfe eller så mange trekkfugler at det er ansett som et risikoområde, forteller Ormsettrø.

Han legger til at tilsynet i samarbeid med Direktoratet for naturforvaltning og lokale jegere vil begynne arbeidet med inspeksjoner i morgen.

Særlig er det flokker av økologisk fjærkre og folk som har noen høns i hagen som vil bli rammet. De store produsentene har sine fugler innendørs.

I tillegg til inspeksjonene vil tilsynet nå intensivere overvåkingen av svaner. Tilsynet vil jakte på døde svaner og undersøke avføring fra fuglene.

91 mennesker har dødd

Også i fjor ble det lagt ned et forbud mot utegående fjærkre etter at viruset ble funnet sør for Moskva. Det forbudet ble opphevet rundt juletider.

— Vi vil få en ny risikovurdering i løpet av morgendagen. Foreløpig er det for tidlig å sammenlikne trusselbildet nå og den gang, sier Ormsettrø.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er siden 2003 registrert 91 dødsfall som følge av H5N1-utgaven av fugleinfluensa, de langt fleste av dem i Vietnam.

Likevel, sier Ormsettrø, er det liten fare for mennesker i Norge foreløpig.

— Folk trenger ikke være bekymret for sin egen helse nå. Vi behandler dette som en fuglesykdom.

Viruset har spredd seg fra Asia til Afrika og Europa. Flere titall millioner fugler er blitt avlivet til nå.

Publisert

AVGRENSET FORBUD: Forbudet mot utegående fjærkre gjelder foreløpig hverken Hordaland eller Sogn og Fjordane. Artsfrender i Rogaland, området rundt Oslo-fjorden og nord til Hedmarkog Oppland må bli inne. ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL