Krangler om branntomten

Snart et år etter brannen, er branntomten i Skuteviken fremdeles ikke ryddet. Huseier krangler med fylkesantikvaren.

Publisert Publisert
  • Jo Hjelle

Brannen i Skuteviken gjorde store skader i september i fjor. Fremdeles ligger branntomten med brente bjelker og svidde stokker i en haug.

– Jeg får ikke lov til å rydde! sier blikkenslager Carl Carlsen. Han hadde sin virksomhet i Skuteviksbodene 12. Fylkeskonservatoren forlangte først ferdige planer for nytt bygg før branntomten kunne ryddes.

Myndighetene ville ikke risikere et gapende hull i rekken av boder.

– Det ville sett ut som Bergen manglet en tann, sa fylkeskonservator Per Morten Ekerhovd til bt.no den gangen (Video).

–Nå har jeg fått lov til å rive de øverste etasjene som ligger i haugen. Konservatoren vil gjøre undersøkelser på det som ligger under. Men jeg rydder bare om jeg får ta alt på en gang, sier Carlsen bestemt.

Hvorfor det?

– Vi må få alt dette vekk med en gang. Det lukter jo vondt for alle som holder til i nærheten. Dessuten må vi tenke på trafikken forbi her. Gaten må jo stenges når dette skal ryddes. Vil de undersøke, kan de gjøre det slik det står i dag.

Les også: Infernoet som møtte brannfolkene

Takk for sist?

Blikkenslageren og de antikvariske myndighetene kjenner hverandre fra før. Men de har ikke et hjertelig forhold.

– Det er andre gangen lokalene våre brenner, forteller Carlsen.

– Begge gangene har brannen startet hos naboen. I 1988 brant huset vårt i Skostredet. Der laget vi planer for å bygge opp nytt hus, men alt stoppet opp i et møte med Byantikvaren.

– De ville bruke et år på å planlegge utgravinger på tomten, så skulle det graves i to år. Dersom noe ble funnet i nedi bakken, kunne det ta enda lengre tid, ble det sagt. Dessuten skulle det koste meg en million kroner, forteller Carlsen.

Laget parkeringsplasser

– Jeg bare pakket sammen og sa at dette er ikke noe for meg.

– Tomten ble ryddet og brukt til parkering. Men så ville kommunen ha vekk parkeringsplassene. De truet med dagbøter om jeg ikke sluttet å leie ut til parkering.

– Så solgte jeg hele tomten til kommunen. Men gjett hva som skjedde med parkeringsplassene? Jo, de er der enda. Men nå er det kommunen som leier ut.

Overrasket fylkeskonservator

Siden 2008 er det fylkeskonservatoren som har hatt ansvaret for sjøbodene.

– Jeg er overrasket over at det går så tregt i nummer 12 og 13, sier Per Morten Ekerhovd.

– Bodeierne har hatt tillatelse til å rydde branntomten lenge. Men i nummer 12, Carlsens bod, er det litt spesielt. Nederst ligger ubrente bygningsrester som er eldre enn Bryggen. De er av kulturhistorisk betydning og må dokumenteres for ettertiden, sier fylkeskonservatoren.

De må komme igang

Han nekter for at offentlige myndigheter lager problemer for bodeierne.

– Disse bygningene kan ikke erstattes av hva som helst. Vi har bestemt at sjøbodene skal bygges opp igjen. Men det skal ikke være vanskelig å gjøre tilpasninger til moderne bruk.

– Vi er avhengige av at de private eierne ønsker å komme i gang, sier Ekerhovd. Han har bare godt å si om bodeierne etter å ha vært i møte med dem.

– Derfor er jeg litt overrasket over hvor lang tid ting tar på branntomten.

Gammelt nag

Er dette et takk for sist til antikvariske myndigheter fra Carlsen? Han mener han ble urimelig behandlet etter forrige brann.

– Det er nok kanskje det som ligger bak, sier Ekerhovd.

Byantikvaren har ikke vært tilgjengelig for kommentar i ferien.

Publisert

Les mer om dette temaet

svp://13438svp://16712svp://16709