• Dette kan jeg ikke gjennomføre, sa statsminister Erna Solberg, og la død et forslag på Høyres landmøte søndag morgen. Det er sjelden en statsminister setter saker slik på plass under et partilandsmøte.

Saken virket ubetydelig, og det var ingen av delegatene som var forberedt på dramatikk. De hadde mer enn nok med å komme til hektene etter Høyres landsmøtefest. Men partilederen og statsministeren var lys våken. Hun slo til da hun følte behov for det.

Truer samarbeidet

Det var Oslo Høyre som provoserte statsministeren med følgende forslag: «Overføre bestilleransvaret for lokal togtrafikk til bykommuner og regioner». For vanlige folk kan det være vanskelig å se dramatikken i dette. Men dette er ikke forenelig med den samferdselspolitikken som regjeringen fører med Venstre og KrF i Stortinget.

Dersom storbyene får kontroll over samferdselen, vil det bli lite igjen for fylkeskommunene, eventuelt regionene. Oslo har svært lyst til å få ansvar for togtrafikken i landets hovedstad.

Men skal Oslo få det, må de andre byene også få det.

Problemer for samarbeidet

Og det ville skape store problemer for samarbeidet mellom H/Frp og Venstre/KrF.

Dessuten sitter de fire partiene sammen og forbereder en ny jernbanereform. Det ville vært skadelig for dette opplegget dersom Høyre kom tilbake med en absolutt løsning for storbyene.

Derfor la Erna Solberg saken død, lenge før Høyres landsmøtet var riktig våkent.