— Det er forferdelig. Mange har visst at det var krefter i Danmark som var villige til å gjøre ting som dette. Men alle hadde håpet det aldri ville skje.

Den tidligere danske imamen Ahmed Akkari har det siste døgnet fulgt situasjonen i hjemlandet sitt fra avstand. I Danmark ble det for farlig for ham å leve. Nå bor han på Grønland.

For ti år siden dro Akkari til Midtøsten med Muhammed-tegninger i bagasjen. Han fortalte religiøse ledere i flere land at slik oppfattet dansker profeten.

— Vi gjorde det for å bære ved til bålet. Vi ønsket å se Danmark brenne, sa han da han snakket med BT i fjor.Da angret han, og hadde gitt ut bok som han selv omtalte som en slags tilbakebetaling. Han ville bruke all sin tid på å be om unnskyldning for det han hadde gjort, men endte opp med å bli utstøtt av muslimer og motta dødstrusler.

— Dessverre rakk jeg ikke å gjøre en ordentlig forskjell. Og jeg er veldig lei for det, sier han til BT nå, nesten ett år senere.

Krever at muslimer reagerer

Det siste døgnet er tre mennesker døde i København, inkludert en antatt gjerningsmann, etter det som kan være et religiøst motivert terrorangrep. Søndag kveld meldte danske medier at det var 22 år gamle Omar Abdel Hamid El-Hussein som sto bak angrepene. Hva som var motivet hans var ennå ukjent, men dansk sikkerhetspoliti sa søndag at de mistenkte han var inspirert av terrorangrepene mot satirebladet Charlie Hebdo i Paris i januar.

— Viser dette seg å være et angrep inspirert av forsvar for islam og islamisme, må muslimer reagere og ta tydelig avstand, sier Akkari.

Han er så langt ikke imponert av hvordan en del muslimske organisasjoner har håndtert terrorangrepet i Frankrike.

— De må si klart og tydelig at de forkaster slike handlinger, at respekten for menneskeliv skal holdes høyt og at de er likeglad med hvem som tegner eller trykker hva fordi de respekterer den rettigheten, sier Akkari.

Hvis ikke dette skjer frykter han at skytingen i København kan forverre den striden Danmark lenge har vært preget av.

Farlige ytringer

Selv måtte han leve med politibeskyttelse i Danmark etter at han endret mening, og skrev boken om hvordan han angret.

- Er det farlig å uttrykke seg kritisk til islam?

— Det er farlig å ytre seg kritisk om emner som islamistene har monopol på. Det kan også være farlig å snakke om islam og muslimer, fordi noen fortolker det som de vil. Jeg har ikke angrepet islam eller muslimer. Jeg har kritisert de islamistiske, politiske foreningene og gruppene som rekrutterer og har en aggressiv retorikk. Jeg oppfordret muslimer til å fortolke religion personlig og individuelt. Det medførte store angrep på min person, sier han.

Han er redd for at reaksjonene han fikk da han tok avstand fra sine tidligere handlinger, skremmer andre fra å si hva de mener.

— Jeg tror mange har sett hvor farlig det kan være. Det er veldig trist å se at i Skandinavia, der man hyller individets frihet, kan ikke mennesker som har flyktet fra krig og undertrykkelse ytre seg fritt. Det var derfor jeg skrev boken, for å støtte enhvers rett til å ytre seg uten å frykte verken religiøse eller politiske krefter. Det håper jeg også muslimer kan få mulighet til i fremtiden.

- Folk er redde

- Hva tenker du om ytringsfrihetens kår i Europa i dag?

— Det er et sentralt tema nå. Folk er redde, og blir enda reddere, selv om det bare er enkelte personer som utfører slik kriminalitet som vi ser nå. Jeg mener dessverre at debatten om ytringsfrihet blir håndtert på gal måte. Tendensen er at mange setter fri debatt i et hjørne, i frykt for rasisme eller annet. Så reagerer folk som tegnerne i Frankrike eller Lars Vilks i Sverige med å bli enda mer provoserende. Det ender med at de hele blir svært anspent.

Han håper og tror danskene nå vil håndtere det de har vært utsatt for på en god måte.

— Det er en ansvarsfull mentalitet i Danmark nå. De vil gjerne løse problemene de har, men samtidig sørge for at ikke noen blir mer ekstreme. Det er fred i Danmark og fred i Skandinavia. Det vi må sikre er at det ikke utvikler seg miljøer som skaper mer uro. Det gikk galt for meg og for andre på grunn av slike miljøer som rekrutterer og verver mennesker. Vi har et felles ansvar for å sikre fred ved å bearbeide disse miljøene.