— Modellbildene som brukes på kvinneidealer er ikke representative for en sunn livsstil. Reklamebransjen har selv et ansvar for å bruke modeller som ikke er undervektige, sier Kjersti Toppe, nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Hun foreslår nå at bransjen selv må sette BMI-krav til modeller. Grensen mener hun bør gå ved den nedre grensen for det som regnes som normalvektig. I dag er den grensen en kroppsmasseindeks (BMI) på 18,5.

Slik regner du ut din BMI.

— Undersøkelser antyder at fire av ti 14- 15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige. Mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene, sier Kjersti Toppe (Sp),

KREVER OPPRYDNING: Kjersti Toppe krever at at modellbransjen rydder opp, og krever en minimums-BMI på 18.5. I dag synes hun modellene er altfor tynne.
RUNE SÆVIG

Ifølge Folkehelseinstituttet har 50.000 norske kvinner i aldersgruppen 15— 44 år en spiseforstyrrelse.

— Vi snakker stadig om overvektige barn som beveger seg for lite. Men det er en ganske stor gruppe som føler de er for tykke selv om de er normalvektige. Spiseforstyrrelser er en alvorlig sykdom, sier Toppe.

- Kan rydde opp i bransjen

Verken Toppe eller andre stortingspolitikere kan nekte modellbyråer å ta inn for tynne modeller, men Toppe håper bransjen kan påvirkes til å lage et etisk regelverk der BMI-grensen er nevnt.

— Det er nok umulig å regulere det politisk, men dette er oppfordring til bransjen. Ved innføring av BMI-krav til modeller vil bransjen selv rydde opp, få troverdighet og bidra i kampen mot et skjønnhetstyranni som går på helsen løs, sier hun.

Toppe påpeker at i idretten, i forsvaret og i enkelte yrker settes det krav til BMI.

— Da får man ikke delta om kroppsvekten blir for lav. Kles- og reklamebransjen burde på samme måte innføre krav til BMI for sine modeller, sier Toppe.

- Leger har gått bort fra BMI

Eivor Øvrebø driver det største modellbyrået i Norge, Team Models. Hun er skeptisk til å bruke BMI som mål, da hun mener de fleste leger har gått bort fra BMI, da det kan være upresist.

DESIGNER SMÅ KLÆR: Eivor Øvrebø sier at så lenge designere velger å lage klær tilpasset jenter med BMI under 18,5 kommer dagens mål til å fortsette.
Aagaard, Rolf M.

— Vi mennesker har forskjellig kroppsbygning. Noen har kraftig benbygning, andre har spinkel. Noen er lange og tynne, andre er kraftigere. Mye ligger i genene. Jeg har jobbet med kvinnekropper i snart 50 år, og det er ingen som er like. Legestanden har gått bort fra BMI. Det siste er måle rundt livet, sier hun og legger til;

— Jeg er selv 169 centimeter og veier 51 kilo. For å oppnå den BMI-en som Kjersti Toppe og andre foreslår, ville jeg sett ut som en liten tønne. Jeg er frisk, oppegående og har det aldeles utmerket, sier hun.

- Bransjen vil fortsette som i dag

Hun tror det ville vært få modeller, dersom de skulle hatt en BMI på over 18.5.

— Man kan sikkert få til at modeller skulle ha en BMI på 18.5, men da ville det bli ganske tynt i rekkene, sier hun.

Hun sier at de har modeller med høyere BMI hos Team Models, men dette er personer som ikke skal bli så tynne som det kreves for å slå gjennom internasjonalt.

INTERNASJONALE KRAV: De internasjonale kravene til hvor tynne modellene skal være, vil gjøre det vanskelig for norske modeller med en BMI på over 18.5 å slå gjennom, forklarer modellmamma Eivor Øvrebø, som driver Team models.
DIANE BONDAREFF

— Selvfølgelig skulle jeg ønske at jentene kunne få lov til å være 1 cm eller 2 ekstra over baken og i livet, men enn så lenge er det umulig å få designere der ute til å lage en størrelse større i sine kolleksjoner. Så lenge det er jenter som har de rette målene, og som er friske og oppegående, vil bransjen fortsette slik den er i dag, sier hun.

- Vi kan kjøpe den størrelsen vi vil

Samtidig vil Øvrebø understreke at de klærne modeller viser frem og fotograferer er prøvekolleksjoner.

— Da er det bare en størrelse, derfor må modellene passe inn. Du og jeg kan gå i butikken og kjøpe den størrelsen vi passer inn i. Det tror jeg folk generelt har oppfattet, sier hun.

Nestleder Toppe oppfordrer nordmenn til å bruke forbrukermakten vår: Kleskjeder som bruker for tynne modeller skal vi la være å handle i.

— Jeg tror det er mulig å gjøre noe med dette, men bransjen må få press på seg fra flere hold. Det er må bli en markedsmessig ulempe for dem å bruke disse tynne modellene, sier Toppe.

Hva mener du om dagens modeller?