- Det var veldig uheldig at luft-ambulansen ikke kunne fly

Et kvarter etter ulykken der bergensjenten (18) døde, var kommunelegen i Hemsedal på ulykkesstedet. Kort tid etter var alle kommunelegene på plass.

OMKOM: En 18 år gammel kvinne fra Bertgen døde etter denne trafikkulykken i Hemsedal i går.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Klokken 18.20 torsdag kveld fikk politiet i Nordre Buskerud melding om en alvorlig trafikkulykke én kilometer øst for Hemsedal sentrum. Fem minutter senere ble Lystad oppringt fra legevaktsentralen på Ål.

— Vi gjorde det vi kunne, men dessverre fikk ulykken et trist utfall. Det var veldig uheldig at luftambulansen ikke kunne fly, sier Harald Lystad, kommuneoverlege i Hemsedal kommune.

Flere leger raskt til stedet

Harald Lystad var hjemme da meldingen om ulykken kom og kjørte umiddelbart mot ulykkesstedet. Samtidig varslet han tre av kommunens andre leger.

— Jeg var på stedet klokken 18.35, forteller han.

Det var 15 minutter etter kollisjonen.

— En kollega av meg som er anestesilege kom veldig raskt til, og to av mine andre legekolleger kom deretter. De var i alpinbakken med sine barn. Vi var fire leger fra Hemsedal kommune som arbeidet med de skadde og ga pasientene den beste hjelp som er mulig å gi utenfor et sykehus i Norge. Dessverre fikk ulykken likevel et tragisk utfall, sier Lystad.

Ønsker å bli tilkalt

— Brannmannskapene som kom til gjorde også en stor jobb som hjelpere ved akuttarbeidet. Også en ambulansearbeider i sivil og en tysk lege var på stedet etter få minutter, legger han til.

Han forteller at han og de tre andre legene som er ansatt i Hemsedal kommune, ønsker å bli tilkalt når noe alvorlig skjer, selv om de altså ikke er på vakt.

— Vi vil hjelpe når det er behov for det, og det er mye folk i Hemsedal, spesielt vinterstid. Det skjer en del ulykker her i forbindelse med den høye aktiviteten, sier Lystad.

Vurderte Sea King

Etter en stund kom også luftambulansebilen fra Ål med lege ettersom helikopteret ikke kunne fly.

— Totalt var vi seks leger på stedet, men situasjonen var kritisk fra første stund. Det ble vurdert å hente inn Sea King, men det var heller ikke flyvær for den, forteller Lystad.

De skadde ungdommene ble etter hvert transportert bort fra stedet. En ble kjørt til Ringerike, en til legekontroll på Gol og deretter til observasjon på Ringerike. 18-åringen som omkom, ble kjørt til Ullevaal.

— Den fjerde pasienten som var minst skadd, ble kjørt til legekontroll på Gol og hentet av familie der, opplyser Lystad.

Publisert: