Meteorologer gir solhjelp til boligkjøpere
Nå har meteorolog-kompisene laget en app som sjekker solforholdene til en hvilken som helst adresse i verden.

«Flott bolig med gode solforhold» er en gjenganger i boligannonsene. Denne beskrivelsen irriterte meteorolog Paul Skeie da han selv var på utkikk etter et nytt sted å bo.
- Det står nesten alltid at det er gode solforhold, men det er en altfor omtrentlig beskrivelse, forteller kamerat og meteorolog Erik Kolstad om hvordan ideen til programmet oppsto.
- Nerdete hobby
Ved hjelp av kartdata har de to meteorologene utviklet netttjenesten Suncurves.com, som på få sekunder beregner hvor mange soltimer en adresse har, når solen går ned og hvordan solforholdene er både på vinter— og sommerhalvåret. Programmet bruker data som måler høydeforskjeller i terrenget.
I dag finnes det mobilapper som kan beregne horisonten og solforholdene på en adresse, men da må man være på stedet. De to meteorologene mener deres dataprogram har et fortrinn.
- Man sitte hvor som helst i verden og finne ut hvordan solforholdene er, sier medutvikler Kolstad.
De to meteorologene jobber til daglig som forskere ved Storm Geo. Programmet Suncurves utviklet de på fritiden.
- Nyttig verktøy
Kartdataene ikke tar høyde for eventuelle trær på nabotomten eller bygninger som kan skygge for solen.
Likevel mener de utviklerne at det er et marked for denne type soldata. Nå venter meteorologene på respons fra publikum.
Leder av Norges Eiendomsmeglerforbund, Tormod Boldvik, er positiv til meteorologenes tjeneste. Men han mener at betalingsvilligheten er lav dersom dataene ikke er helt presise.
- Det er klart det er en risiko å høre på selgeren. Jeg tror ikke man er villig til å betale dersom det blir for mange forbehold rundt informasjonen, men det er absolutt et nyttig verktøy, sier Boldvik.