Meteorologer gir solhjelp til boligkjøpere

Nå har meteorolog-kompisene laget en app som sjekker solforholdene til en hvilken som helst adresse i verden.

HOBBY: Eiendomsmeglernes beskrivelse av boliger med «gode solforhold» irriterte meteorologene Erik Kolstad (til v.) og Paul Skeie. Det siste året har de brukt fritiden til å lage en nettjeneste med soldata.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

«Flott bolig med gode solf­orhold» er en gjenganger i boligannonsene. Denne beskrivelsen irriterte meteorolog Paul Skeie da han selv var på utkikk etter et nytt sted å bo.

- Det står nesten alltid at det er gode solforhold, men det er en altfor omtrentlig beskrivelse, forteller kamerat og meteorolog Erik Kolstad om hvordan ideen til programmet oppsto.

- Nerdete hobby

Ved hjelp av kartdata har de to meteorologene utviklet nett­tjenesten Suncurves.com, som på få sekunder beregner hvor mange soltimer en adresse har, når solen går ned og hvordan solforholdene er både på vinter— og sommer­halvåret. Programmet bruker data som måler høyde­forskjeller i terrenget.

I dag finnes det mobilapper som kan beregne horisonten og solforholdene på en adresse, men da må man være på stedet. De to meteorologene mener deres data­program har et fortrinn.

- Man sitte hvor som helst i verden og finne ut hvordan solforholdene er, sier medutvikler Kolstad.

De to meteorologene jobber til daglig som forskere ved Storm Geo. Programmet Suncurves utviklet de på fritiden.

- Nyttig verktøy

Kartdataene ikke tar høyde for eventuelle trær på nabotomten eller bygninger som kan skygge for solen.

Likevel mener de utviklerne at det er et marked for denne type soldata. Nå venter meteoro­logene på respons fra publikum.

Leder av Norges Eiendomsmeglerforbund, Tormod Boldvik, er positiv til meteorologenes tjeneste. Men han mener at betalingsvilligheten er lav dersom dataene ikke er helt presise.

- Det er klart det er en risiko å høre på selgeren. Jeg tror ikke man er villig til å betale dersom det blir for mange forbehold rundt informasjonen, men det er absolutt et nyttig verktøy, sier Boldvik.

Publisert: