Stesønn (29) dømt for dødsvold mot seksbarnsfar i Bergen

En 29 år gammel bergensmann er dømt til åtte år og syv måneders forvaring for å ha slått stefaren til døde i en blokkleilighet i Loddefjord i 2014.

Publisert Publisert

AKTOR VANT IKKE FREM: Aktor Magne Kvamme Sylta krevde dom for drap. Men hovedforsvarer Sol Elden kan konstatere at 29-åringen slapp drapsdom. I stedet dømmes han for vold med dødsfølge, som etter den gamle straffeloven har en øvre strafferamme på ti års fengsel. Foto: Bjørn Erik Larsen

BLOKKOMRÅDE: 62-åringen ble funnet død i en blokkleilighet i Vadmyraveien i Bergen i desember 2014. Han døde av knusningsskader i hodet. Torsdag kom dommen mot Larsens stesønn, som ble tiltalt for drap. ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Den 29-årige bergenseren møtte i rettssak i Bergen tingrett i midten av august, tiltalt for å ha drept 62 år gamle Wilhelm Storm Larsen i en leilighet i Loddefjord. Larsen var hans stefar.

62-åringen døde av gjentatte slag mot hodet. Ifølge tiltalen slo stesønnen både med en krykke og med knyttet hånd.

Siktelsen gjaldt først legemsbeskadigelse med døden til følge, men den ble senere oppjustert til å gjelde drap.

Torsdag ettermiddag kom dommen mot 29-åringen. Bergen tingrett finner ham skyldig i legemsbeskadigelse med døden til følge, etter det strengeste straffealternativet i paragraf 229 i den gamle straffeloven. Retten setter straffen til forvaring i åtte år og syv måneder – med en minstetid på seks år.

29-åringen dømmes altså ikke for drap, som aktor krevde. Aktor Magne Kvamme Sylta la ned påstand om 14 års forvaring.

«Det er så langt retten kan se ikke grunnlag for å fastslå at tiltalte hadde til hensikt å drepe», heter det i dommen, som er enstemmig fra de tre dommerne.

– Det er meget bra at retten frifant ham for drapsanklagen. Den var tung å ha hengende over seg. Resten av dommen vil vi studere nøye innen betenkningstiden på 14 dager, skriver medforsvarer John Christian Elden i en tekstmelding til BT. Hovedforsvarer i saken var Sol Elden, men hun har BT ikke fått kontakt med.

- Forsto at kunne føre til dødsfall

«Tiltalte har gjort seg skyldig i omfattende vold som fortsatte etter at avdøde mistet bevisstheten. Selv om retten ikke har funnet bevist forsett med hensyn til dødsfølgen, er det ikke tvilsomt at handlingene kunne føre til dødsfall og at tiltalte forsto dette», heter det i dommen fra tingretten.

Retten finner det bevist at 29-åringen både slo og sparket, og at han slo med en krykke. Slagene fra krykken tillegges mindre vekt med tanke på skadene. Dommerne mener også det er usikkert hvilken grad av vold tiltalte brukte mot Larsen etter at han hadde besvimt.

Et sted i dommen heter det at volden mot Larsen «bærer preg av avstraffelse». Og, skriver dommerne, selv om avdøde kan ha bidratt til at situasjonen eskalerte, kan det bare få « (...) svært begrenset vekt sett i forhold til tiltaltes opptreden.»

«Det er rimelig tvil om hvorvidt voldens omfang og intensitet var så betydelig at tiltalte som edru ville ha innsett at Larsen mest sannsynlig ville dø av den. Retten har således kommet til at tiltalte ikke hadde drapsforsett (...), og han kan derfor ikke dømmes for drap».

- Drept ham litt

At 29-åringen likevel må ha innsett at han brukte betydelig vold, finner retten en indikasjon på i noe han sa til et vitne etter besøket hos stefaren.

Vitnet har forklart at 29-åringen da sa at han hadde vært hos morens kjæreste «og drept ham litt».

Les også

29-åringen om basketaket: – Jeg slo til ham med knyttneven. Etter det er det helt svart.

Videre i dommen heter det:

«Han har utvist skyld i øvre sjikt av det straffebud han dømmes for; ikke langt fra grensen for drapsforsett.»

Seks sønner får over 1,2 mill. til sammen

29-åringen er også dømt til å betale oppreisningserstatning og erstatning til avdødes seks sønner, totalt litt over 1,2 millioner kroner.

Under spørsmålet om reaksjonsform, altså valget mellom «vanlig» fengsel eller forvaring, skriver retten dette: «De sakkyndige har forklart at tiltalte ved å begå grov vold som han nå skal dømmes for, har krysset en grense som gjør at hans terskel for å begå nye tilsvarende handlinger normalt vil være senket, og retten legger dette til grunn.»

Forvaring er en reaksjon som brukes ved særlig behov for å verne samfunnet mot en lovbryter, og forvaring kan i teorien forlenges og forlenges hvis det finnes nødvendig.

BT har så langt fredag ettermiddag ikke fått kontakt med aktor i saken.

– Slo til ham

Drapsalarmen i den bergenske bydelen gikk tidlig om kvelden fredag den 12. desember i 2014. Da hadde politiet funnet Larsen død med store hodeskader, i blokkleiligheten sin i Vadmyraveien vest i Bergen.

På rettssakens første dag svarte 29-åringen nei på spørsmålet om han erkjenner straffskyld for drap. Han mente det ikke kunne være han som hadde påført Larsen de dødelige skadene.

I sin forklaring beskrev 29-åringen forholdet mellom de to som gjensidig dårlig, og at de ikke kunne fordra hverandre.

«Nå er du ferdig»

Han og stefaren hadde drukket sprit sammen, forklarte han om hendelsen for snart to år siden, og etter hvert skal stemningen ha blitt svært dårlig og kranglete. Ifølge tiltalte skal stefaren ha hentet en kniv, hogget og truffet ham i fingeren.

– «Nå er du ferdig. Jeg skal ta deg en gang for alle», ropte han. Jeg slo til ham med knyttneven. Etter det er det helt svart. Det neste jeg husker er at jeg står på badet og ser meg i speilet, forklarte tiltalte. Foran dommerne forklarte han at stefaren smelte døren igjen bak ham da han forlot leiligheten.

29-åringen sa han først senere den kvelden, via mediene, fikk med seg at en mann var funnet død i en leilighet i Loddefjord.

Les også

Kamerat i melding til drapstiltalte: «Å satan i helvete»

– Nødverge og manglende forsett

Den tiltalte 29-åringens forsvarere, John Christian Elden og Sol Elden, krevde i rettssaken at 29-åringen må frifinnes.

– Det baserer vi på nødverge og på manglende drapsforsett hos tiltalte. Det er på det rene at han har slått, og vi vil be retten se på det som en legemsbeskadigelse. Men også om retten gjør det, krever vi frifinnelse, fordi elementet med nødverge kommer inn, sa John Christian Elden til BT på rettssakens siste dag.

Retten har kommet til at 29-åringen ikke kan frifinnes etter nødvergereglene, og finner det bevist at avdøde ikke angrep med kniv.

Det kom ikke noe erstatningskrav fra avdøde Larsens samboer, som også er tiltaltes mor.

– Det er fordi hun mener at sønnen ikke har drept, sa bistandsadvokat Jannicke Keller-Fløystad.

Dømt for vold mot to andre menn

29-åringen sto også tiltalt for, og er nå dømt for, vold mot to andre menn – i henholdsvis Høyanger og Bergen høsten/vinteren 2014. Voldsutøvelsen i Høyanger skjedde kun fire dager før tiltalte var hos stefaren. De to mennene skal nå, ifølge dommen, få til sammen 110.000 kroner i oppreisningserstatning fra 29-åringen.

Dommen omfatter også en del andre, mindre alvorlige forhold.

Publisert