Flybomben sprenges tidligst torsdag

Forsvaret har utsatt sprengningen av flybomben som er funnet på Laksevåg.

Publisert Publisert
  1. Leserne mener

Sprengningen skulle egentlig skje klokken 15, men er nå forskjøvet til tidligst torsdag morgen. Minedykkerne sliter med å få løs bomben.

BTs direktesending fra stedet er avsluttet, men kan bli gjenopptatt torsdag.

– Kan skape engstelse

Tirsdag fant minedykkere en flybombe og tre eksplosiver på Laksevåg. Sprengstoffet stammer fra andre verdenskrig.

– For en tid siden ble det utført noe arbeid som medførte at sjøbunnen ble fotografert. I den forbindelse oppdaget vi noen forsenkninger i bunnslammet. Vi sendte en anmodning til forsvaret om å sjekke dette ut, forteller Morten Kronen, operasjonsleder i Vest politidistrikt.

Tirsdag var minedykkerkommandoen nede og de identifiserte en flybombe fra andre verdenskrig og tre andre eksplosiver.

Har du bilder eller informasjon? Tips BTs journalist her.

Onsdag gikk minedykkerne til bunns igjen for å løfte bomben løs fra bunnen og flytte den til dypere farvann utenfor Kvarven. Også en del mindre metallgjenstander i samme området skulle flyttes og sprenges.

Bomben som er funnet er en flybombe på om lag 500 kilo.

Flere utsettelser

Først var det annonsert at sprengingen skulle skje klokken 14. På Kleppestø sto et 30 talls skuelystne ytterst på kaiene, i sur vind, og skuet inn i gråværet mot Kvarven.

Tidspunktet ble utsatt flere ganger, først til 14.30 og 14.45. Da klokken var 15.30 og det ikke var spor av aktivitet utenfor Kvarven, kom en ny beskjed fra Forsvarts pressetalsmann: Minedykkerne slet med å få bomben løs fra bunnen. De jobbet mot å sprenge klokken 18, men tidspunktet var usikkert.

En halv time seinere bestemte minedykkerne seg for å utsette hele operasjonen til torsdag.

300 oppdrag i året

Minedykkerkommandoen i Sjøforsvaret har nesten daglig i oppdrag å uskadeliggjøre ulike former for eksplosiver landet rundt. Men bomber på hele 500 kilo er ikke dagligdags, sier pressetalsmann Brynjar Stordal.

Bomben utenfor Laksevåg stammer sannsynligvis fra ett av bombetoktene mot ubåtbunkeren og verftet på Laksevåg på tampen av andre verdenskrig. Det var tre bombinger. Den første og mest ødeleggende var 4. oktober 1944, da 193 sivile, derav 61 barn, mistet livet.

Den gang ble det sluppet mer enn 1400 bomber over Laksevåg, ifølge nettstedet Wikipedia.

I det neste droppet et av bombeflyene lasten sin over Nøstet og Engen. Først i det tredjet toktet, i januar 1945, slapp britene bomber store nok til å slå gjennom tak og vegger i ubåtbunkeren. De bombene veide over ett tonn.

– De to første bombingene var rettet først og fremst mot infrastrukturen ved verftet på Laksevåg, sier historier Stein-Erik Grieg-Smith.

Mest trolig stammer bomben fra et av de to første toktene.

KRAFTIGE SAKER: Slik så det ut da en flybombe ble sprengt utenfor Kvarven i 2006. Denne uken ble det funnet en ny. Foto: Reidar Tveranger (ARKIV)

– Vil merke det godt

– Vil det komme et smell når det skjer?

– Dette er ikke kinaputter, så man vil nok merke det godt med et drønn og vannsprut når det skjer, sier Kronen.

– Hvis dette ikke er farlig, er det kanskje da et sted man kan stå for å få med seg dette?

– Vi vil komme med mer informasjon rundt dette, men du vil nok se det fra Skolten og sikkert fra Kleppestø også, sier han.

Les også

39 bergenshemmeligheter

Eksplosivene vil bli flyttet fra Laksevåg til Kvarven. Det er her sprengningen vil skje.

Det er ikke første gang politiet har funnet eksplosiver på havbunnen.

– Det skjer støtt og stadig. Dette var nok ment for å treffe ubåtbunkeren på Laksevåg, men så har det havnet i sjøen og blitt liggende, sier han.

SER SLIK UT: Ifølge Morten Kronen, operasjonsleder i Vest politidistrikt, er det en helt tradisjonell flybombe som er funnet. På bildet ser du en flybombe som ble funnet på Laksevåg i 1960. Foto: Arkiv

– Stor bombe

Brynjar Stordal, pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, forteller de får rundt 300 slike oppdrag i året.

– Dette er en relativt rutinemessig operasjon for oss, men denne bomben er ganske stor. Vi har derfor vurdert det slik at vi flytter bomben og eksplosivene til et helt trygt område, sier han.

Operasjonen vil bli utført på dagtid.

– Vi håper folk holder seg på trygg avstand. Vi vil få hjelp av politiet til å sperre av ved behov, sier han.

Fester eksplosiver på eksplosiver

– Hvordan skjer dette egentlig?

– Minedykkerkommandoen fester eksplosiver på eksplosivene, før de blir uskadeliggjort. Det er dykkere som er nede og fester dem. Deretter kommer de seg på trygg avstand, før de fjernstyrer selve operasjonen, sier han.

– Det er ikke godt å si hvordan tilstanden på eksplosivene er, særlig etter å ha ligget på havbunnen så lenge. Noen ganger er sprengstoffet absolutt potent, sier han.

Har funnet eksplosiver på loft og i kjeller

Han vil legge til at dersom du finner en bombe eller eksplosiver, bør du ta kontakt med politiet.

– Det dukker stadig opp slike henvendelser. Vi har får også inn meldinger fra folk som har funnet eksplosiver både på loftet, i dødsbø og kjellere. Da er det viktig å varsle og la det ligge helt i ro, sier han.

Publisert