Det er én dag mellom disse bildene. Området er knapt til å kjenne igjen.

Elin Myran tok disse bildene av Hjøllo i Odda tirsdag og onsdag - før og etter at flommen forsynte seg av bygden.

  • Dra i bildet øverst for å se Hjøllo før og etter flommen.

— Hjøllo blir gradvis mindre og mindre. Det raser ut kontinuerlig her nå.

Det skrev Elin Myran (42) da hun la ut de to bildene på Facebook i går. De er tatt fra samme sted med 24 timers mellomrom, forteller hun til BT.

Området ved Hjøllo i Odda er nesten ikke til å kjenne igjen.

Hun tok det første bildet i 16-tiden tirsdag. Da var flommene allerede i gang, men husene langs elvebredden sto fortsatt.

I løpet av natten gravde elven med seg store jordmasser. Da hun tok det andre bildet i 16-tiden onsdag, var flere hus borte, tatt av vannmassene.

FØR FLOMMEN: Legg spesielt merke til den frodige øyen midt i elven Opa. TERJE LÆGREID

Fare for ny flom

Flomvarselet er nå på gult nivå for Hordaland og Sogn og Fjordane, etter at det tidligere i uken var på rødt nivå for Voss og oransje for andre områder.

Samtidig er det varslet mer regn i dagene som kommer.

— Gult nivå betyr at folk må ha litt ekstra oppmerksomhet, sier Ingeborg Kleivane Krøgli, vakthavende hydrolog hos NVE.

ETTER FLOMMEN: Der elven var på sitt smaleste har den gravd seg bred. I den prosessen forsvant fire hus og store mengder jordmasser. RUNE SÆVIG / GRAFIKK: HEIDI GROTLE

Nedbørsmengdene som er varslet fremover er ikke mer enn vanlig vestlandsregn, men fordi bakken er mettet av vann, kan det likevel bli oversvømmelser lokalt. Denne gang kan flommen komme i små og bratte elver, som raskt reagerer når nedbøren tiltar.

NVE er oppmerksom på at situasjonen kan forverre seg. Jordsmonnet på Vestlandet er mettet av nedbør og regnet kan fort gjøre mer skade enn mengden skulle tilsi.

FØR FLOMMEN: På dette bildet kan man tydelig se tre av husene som ble tatt av flommen. Det fjerde huset (Hjøllo 6, som kan skimtes i nedre del av bildet) er det samme huset som er borte på bildet øverst. TERJE LÆGREID / GRAFIKK: ERLEND LANGELAND HAUGEN

— Vi følger med og vil vurdere varselet på nytt ettersom helgen nærmer seg, sier Krøgli.

15 hus isolert i Odda

15 hus i Hjøllo er nå uten veiforbindelse, etter at fundamentet på østsiden av broen over Opelven kollapset i går formiddag.

ETTER FLOMMEN: Vannmassene har herjet med øyen og revet med seg det meste. RUNE SÆVIG

— Det er ikke alternative bilveier inn. Vi må se på tiltak, for skadene er så store at det vil ta lang tid å fikse dem, sa ordfører John Opdal til NRK i går.

Rundt 75 personer er evakuert fra rundt 40 husstander. Kriseteamet i Odda konsenterer seg om å bistå de fem familiene som har mistet husene sine.

Torsdag formiddag kom olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til Odda for selv å se skadene med egne øyne.

— Dette er et sterkt inntrykk, med så store materielle verdier som har gått tapt og et helt lokalsamfunn som er satt under denne typen press, sier Lien.

svp://85052