Slik blir Bybanestoppet på Flesland

Kunstverket blir 42 meter, laget av 84 speilblanke stålplater.

Publisert Publisert

ENDESTOPPET: Omtrent som dette vil endestoppet til Bybanen på Flesland se ut, ifølge konkurransevinner Anders Sletvold Moe. ILLUSTRASJON: ANDERS LIAN

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

— Det er et ærefullt oppdrag å få. Det var over 100 som meldte interesse om å delta i konkurransen, og de fire andre kunstnerne jeg konkurrerte mot er veldig dyktige kunstnere, sier kunstner Anders Sletvold Moe.

Veggrelieffet hans «Modulære refleksjoner» skal skal stå klart i løpet av neste sommer, og verket blir totalt 42 meter langt og 2,4 meter høyt. Det var BA som først skrev om saken.

Champagnefarger og speilblanke flater

— Verket er et relieff som lages av syrefaste stålplater. De forskjellige fasadeplatene vil lages i forskjellige farger, og variere fra å være speilblanke til å være i matt sort, grått og champagnefarget. Jeg jobber med klassiske maleriske problemstillinger, men med stålplatenes ulike overflater og farger. Slik at materialenes egenkvalitet blir palletten man jobber med, sier han.

Les også

Disse fem konkurrerte om ny Flesland-kunst

De fleste kunstverkene langs Bybanen er hittil laget av kunstnere som er blitt invitert til å bidra. Men til dette prosjektet ble det lyst ut en konkurranse i fjor sommer.

Det kom 77 henvendelser fra kunstnere som ønsket å bli med. Blant disse ble fem finalister invitert til å levere forslag. Finalistene sendte inn illustrasjoner, modeller, prosjektbeskrivelser og noen laget animasjonsfilm som viser hvordan de tenkte seg at Flesland-veggen skal bli. Hvert prosjekt har fått 40.000 kroner i støtte til å utarbeide forslagene.

VINNEREN: Det 42 meter lange verket skal settes sammen av 84 speilblanke stålplater. ILLUSTRASJON: ANDERS LIAN

Vinneren av konkurransen, Anders Sletvold Moe, var nylig på befaring i Bergen for å planlegge hvordan verket skal settes opp. Den Oslo-baserte kunstneren, som opprinnelig er fra Steinkjer, har for anledningen hyret inn firmaet Bolt metall i Oslo for å produsere de 84 platene som utgjør kunstverket.

Sett av mange

— Relieffet vil dekke et stort felt av veggen, og tanken rundt det er at du kan bevege deg rundt og se hvordan kunstverket endrer seg fra ulike vinkler mens du venter på Bybanen. De speilblanke flatene i kunstverket gjør at man kan se refleksjoner av arkitekturen og menneskene på perrongen i kunstverket, sier han.

Dette er ikke første gang Moe lager kunst i Bergen, og tidligere har han blant annet satt opp en skulptur på Norges Handelshøyskole.

— Men dette prosjektet blir det største kunstverket jeg noensinne har laget, sier kunstneren.

Publisert