Ap gir opp å stoppe vestlandsregionen

I valgkampen lovet Sogn og Fjordane Ap å stanse vestlandsregionen. Nå snur de ryggen til Senterpartiets forsøk på å redde Sogn og Fjordane.

Publisert Publisert

SNUR IGJEN: Fylkesvaraordfører Åshild Kjelsnes (til v.) vil ikke sette intensjonsavtalen med Hordaland på spill. Det betyr at partiet ikke kommer til å støtte Senterpartiets forsøk på å oppheve sammenslåingsvedtaket med Hordaland fra i vinter. Til høyre ser du fylkesordfører Jenny Følling (Sp). Foto: Oddleiv Apneseth

 • Kjetil Gillesvik
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Vi må ivareta våre interesser. Det gjør vi best ved å forholde oss til realitetene. Nå må vi se fremover, sier Åshild Kjelsnes (Ap), som er fylkesvaraordfører i Sogn og Fjordane.

Dermed slår hun hånden av Senterpartiets forsøk på å oppheve sammenslåingen med Hordaland. Tidligere denne måneden fremmet partiet et dokument 8-forslag i Stortinget om å oppheve fem fylkessammenslåinger (se faktaboks), blant dem den nye vestlandsregionen med Hordaland og Sogn og Fjordane.

Kjelsnes mener imidlertid at det er lite som tyder på at forslaget vil få støtte i Stortinget.

– Vi kan ikke gjøre noe som setter intensjonsplanen vår med Hordaland i spill, sier fylkesvaraordføreren.

Vingling fra Ap

Denne uken møtes fylkespolitikerne i Sogn og Fjordane i Florø. Et av de store spenningsmomentene har vært om Arbeiderpartiet kom til å støtte Senterpartiets forsøk på å få opphevet sammenslåingsvedtaket fra i vinter. Den gang sa Ap ja til den nye vestlandsregionen. Så begynte vinglingen.

På et representantskapsmøte i juni snudde Sogn og Fjordane Ap i saken. Og i valgkampen var førstekandidat Ingrid Heggø tydelig på at vestlandsregionen skulle stanses hvis Jonas Gahr Støre ble statsminister. Problemet var bare at Støre selv ikke var like tydelig. Til BT uttalte han at så lenge det forelå et fylkestingsvedtak om sammenslåing, så var den å regne som frivillig.

Les også

Landet i skyggen av Bergen

Skulle dette omgjøres, så trengtes det et nytt vedtak.

Som de fleste vet, så fikk den sittende regjeringen fornyet tillit, noe som har gjort forsøkene på å reversere regionreformen langt vanskeligere. I Senterpartiet jobber de likevel fortsatt med saken.

– Vi kommer til å ta opp saken i fylkesutvalget mandag. Vi har ikke gitt opp håpet om å få opphevet sammenslåingen, sier fylkestingspolitiker Aleksander Øren Heen (Sp).

Han forteller at ambisjonen er å få til et flertallsvedtak som støtter opp om dokument 8-forslaget i Stortinget.

I januar i år skrev Pål Kårbø (KrF), fungerende fylkesordfører i Hordaland, og Jenny Følling (Sp), fylkesordfører i Sogn og Fjordane, under på en intensjonsavtale om å slå sammen de to fylkene. Foto: Marita Aarekol

KrF på vippen

I Senterpartiet på Stortinget håper de at KrF vil vippe flertallet, og således være med å skrote regionreformen. Håpet henger imidlertid i en tynn tråd.

– KrF har hele tiden vært tydelig på hva vi vil med regionreformen. Vi vil ha formålstjenlige regioner slik at vi kan få desentralisert statlige oppgaver. Til det må man ha en viss størrelse. Her er vi nok ikke på linje med Sp, uttalte kommunalpolitisk talsperson Torhild Bransdal i KrF nylig til NRK.

Arbeiderpartiets Åshild Kjelsnes sier de kan være med på en tekst som kommer med mild kritikk mot prosessen, men at det ikke er aktuelt å foreslå noe som setter intensjonsavtalen med Hordaland i faren. Den sier blant annet at den administrative ledelsen for vei- og kultursektoren skal ligge i Sogn og Fjordane. Det skal også opprettes et investerings- og disposisjonsfond der hele utbytte fra Fjord1-salget og det fylkeskommunen måtte ha av aksjeverdier i Sogn og Fjordane Energi plasseres. Det samlede beløpet kan ikke overstige 1,5 milliarder kroner.

LØFTE: Aps førstekandidat i Sogn og Fjordane, Ingrid Heggø, lovet i valgkampen at sammenslåingen mellom Hordaland og Sogn og Fjordane skulle opphøre med Støre som statsminister. Men Støre var ikke enig, og ikke ble han statsminister heller. Foto: Oddleiv Apneseth

– Spist er spist

– Stortingets posisjon i denne saken virker veldig tydelig. Det viktigste vi kan gjøre da, er å ivareta våre interesser. Vi kommer ikke til å sette intensjonsavtalen i spill, sier Kjelsnes.

– Var det lurt av førstekandidat Ingrid Heggø å drive valgkamp for at Ap ville oppheve sammenslåingen?

– Gjort er gjort, spist er spist. Jeg har et ansvar for å se fremover.

Fylkesordfører Jenny Følling (Sp) er langt på vei av samme oppfatning som Kjelsnes. Hun har i denne saken fått mye kritikk av egne partifeller for sin konstruktive samarbeidslinje.

– Hvis Stortingets vedtak står fast, så må vi ikke stelle oss slik at vi ikke har en intensjonsavtale.

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. Person falt i vannet i Biskopshavn

 2. Smittefritt i Bergen i to veker

 3. – Ser jeg hvit ut? Snakker jeg gebrokkent?

 4. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

 5. Slik blir det når barnehagene i Bergen får normal åpningstid

 6. – Eg hatar kattar

 1. Ingrid Heggø
 2. Regionreform
 3. Fylkessammenslåing
 4. Statsbudsjettet
 5. Sogn og Fjordane