Jordmor Haukedals fotografier

Verdiløse gamle bilder eller historiske skatter?

Publisert Publisert

DOBBELTBRYLLUP? Det eneste som står på dette bildet er: «Bryllupet på Hauge, John Hauge junior, 1937» Foto: Einar Helgesen

  • Marianne Herfindal Johannessen
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

De fleste synes det er kjekt å se gamle bilder hvor man kan kjenne seg igjen, selv om det har gått lang tid fra bildet ble tatt. Slik kan bilder fortelle hvordan samfunnet har forandret seg og de fleste ser verdien av å ta vare på slike bilder. Bilder av personer mister derimot mye av verdien når ingen vet hvem som er avbildet.

Historielaget i Åsane har nylig fått en flott samling bilder etter jordmor Olina Haukedal. Mange av bildene har gode nok opplysninger til at personene kan identifiseres, men ikke alle. Siden her er bilder av både bergensere og andre vestlendinger håper vi noen kan kjenne igjen personene.

MYNDIG DAME: Jordmor Olina Haukedal var en myndig dame. Hvis været tillot det brukte hun gjerne sykkel. Foto: ukjent

Elsket av kvinner – fryktet av menn

Olina Haukedal f. Hordvik (1866–1953) var Åsanes første autoriserte jordmor. Hun bodde med sin ektemann, skomakermester Erik Pedersen Haukedal (1859–1927) i Ervik. Det fortelles om denne jordmoren at hun var elsket av kvinnene, men fryktet av mennene i Åsane.

FOLK FRA EIDSVÅG: Det er det eneste som står på dette bildet av to mødre med barn. Foto: A. Brundtland

Hun var en myndig dame som var svært opptatt av renslighet og hygiene. Når hun kom til kvinner som skulle føde ble derfor mennene satt i arbeid. Først måtte de få ut både spyttebakker og andre urensligheter og deretter kommanderte hun mennene til å vaske hus. Når fødselen så var vel overstått og jordmor Haukedal var reist hjem, var nok de nybakte barnefedrene ikke bare lettet over det nye barnet, men også glad for å styre eget hus igjen.

Jordmorens bilder

Som jordmor kom Olina Haukedal i kontakt med svært mange mennesker, og mange av dem ga henne bilder. En del bilder var selvfølgelig av slektninger, men også familier til barn hun hadde hjulpet til verden sendte henne bilder.

Arne Olsen ”var født i huset til Olina Haukedal, senere sjømann”. Huset til Olina og mannen sto ferdig i 1897, så denne Arne Olsen er trolig født etter det Foto: UKJENT

Åsane Historielag har nylig fått en fin samling med bilder etter henne, men noen av bildene mangler nok opplysninger til at vi kan identifisere de som er avbildet. Kanskje noen av leserne kan kjenne dem igjen ut fra de opplysningene vi har?

Arne Olsen er navnet på en liten gutt som er fotografert i Bergen. Det eneste vi vet om han er det som står skrevet på bildet: ”var født i huset til Olina Haukedal, senere sjømann”. Huset til Olina og mannen sto ferdig i 1897, så denne Arne Olsen er trolig født etter det.

Søstrene Lahn, Bergen

Et bilde det er litt opplysninger om viser søstrene Lahn fra Bergen.

SØSTRENE LAHN: Det eneste som står av opplysninger på dette bildet er at det er søstrene Lahn fra Bergen og at de var "Veninder" av jordmor Oline Haukedal (1866-1953). Siden de skal være venninner av Olina Haukedal, skulle man tro de var noenlunde på hennes alder. Er det noen av leserne som kjenner igjen damene på bildet? Kan de være døtre av Christian Lahn og Anna Susanne f. Mehn? Foto: Brødr. Larm, Bergen

JULEHILSEN 1912: Dette bildet er merket med ”Erindring fra Einar og Christian Johnsen24.12.1912”. Foto: Norland, Markevei, Bergen

Det er ikke oppgitt verken navn eller alder på noen av dem, men de skal være ”Veninder” av Oline Haukedal. Siden Oline var født i 1866 er det ikke usannsynlig at disse bør være noenlunde på hennes alder.

Lahn er kjent etternavn i Bergen, men det er likevel ikke så vanlig navn at det er en umulig oppgave å forsøke å finne ut hvem disse søstrene var. De ulike folketellingene i Digitalarkivet viser hvor mange med Lahn som etternavn som har bodd i Bergen, og det har stort bare vært litt over tyve slik at det er et overkommelig navn å lete etter.

CECILIA HOPLAND: Det eneste som står på dette bildet er navnet Cecilia Hopland. En mulig kandidat er kanskje Cecilia Jakobsdtr Hopland (f. 1889) fra Alversund som emigrerte til Amerika i 1909. Foto: Norland, Bergen Foto: Norland

Det er en familie som har hatt mange nok døtre til å passe med bildet. Det er familien til kontorist og bankassistent Christian Lahn som giftet seg med Anna Susanne f. Mehn i 1870. Dette ekteparet fikk 7 barn, sønnen Wilhelm Halfdan (f. 1873), og døtrene Clara Eleonore (f. 1871), Agnes Rebekka (f. 1874), Dagny Elisa (f. 1875), Alfhild Torgerda (f. 1877), Sigrid Magdalene (f. 1880) og Randi Bergliot (f. 1882).

I tellingen for 1922 finner vi de seks søstrene boende i Zetlitz gate 21, men det er jo ikke sikkert at det er disse søstrene som kjente jordmor Haukedal. Det hadde derfor vært fint om noen av leserne kan kjenne igjen og identifisere søstrene Lahn på bildet.

BRITA JOHANNA: Dette fotografiet av en jente i konfirmasjonsalder har det meste, bortsett fra fullt navn på jenten. Hun skal hete Brita Johanna, være født 18. september 1910 og konfirmert 4. oktober 1925. Det er ingen opplysninger om fotograf eller sted. Foto: Utlån: Åsane Historielag.

Skriv bakpå bildene

Jeg har vært interessert i slektsgranskning i mange år og har også brukt mye tid på å spore opp bilder av for lengst avdøde slektninger. Det skjærer meg derfor i hjertet å se alle de flotte, gamle bildene av for lengst avdøde personer som er til salgs hos både gjenbruksbutikker og antikvitetshandlere.

Les også

Vi er alle migranter

Det er åpenbart hvorfor det blir slik, i forbindelse med flytting eller rydding av dødsbo dukker det opp en mengde gamle bilder som ingen i dag har et forhold til.

Les også

Slektsforskning, en spennende hobby

Min oppfordring til alle dere som har eldre bilder av personer eller landskap, skriv bakpå bildet hvem eller hva som er avbildet. Før dere kaster dem eller gir dem til en gjenbruksbutikk kan det være greit å spørre en bildesamling eller et historielag om de er interessert i å ta vare på bildene.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Sølvskatten betalt med gullmynter

  2. Jeg skal Fanden ta mig lære Jer Bergensere

  3. En seddel per person

  4. Søker slekt i Bergen

BT anbefaler

Weronica (19) ble kvalm og svimmel hvis hun skulle snakke foran klassen. Slik ble hun kvitt frykten.

Tre råd for å bli kvitt sceneskrekken.

  1. Foto
  2. Åsane
  3. Bergen