Mann (29) nekter for å ha tvunget sin kone til prostitusjon i Bergen

Konen sa først at alt var bra. Så betrodde hun seg til en bankansatt.

Publisert:

Aktor Elisabeth Deinboll mener å ha bevis for at 29-åringen satte konen i en situasjon der hun var tvunget til å prostituere seg. Foto: Tor Høvik

Klokken halv ti mandag startet rettssaken mot en 29 år gammel mann som er tiltalt for blant annet menneskehandel. Mannen står oppført med adresse i en bergensbydel.

Grunnlaget for posten om menneskehandel er at han skal ha tvunget sin kone til å selge seksuelle tjenester til «en rekke ulike menn».

Den angivelige tvangsprostitusjonen skal ha foregått i en leilighet i Bergen i nesten hele 2015, fra januar til november, ifølge tiltalen ved bruk av vold og trusler. Paret giftet seg i løpet av denne perioden.

Les også

Flere menn har fortalt om sexkjøp etter massasje-razziaen i Bergen

Om konens situasjon står det i tiltalen: «(...) hun var uten annet nettverk i Norge enn tiltalte, og levde under stadig trussel fra ham om at han ville publisere nakenbilder og -videoer av henne og/eller gjøre disse kjent for hennes familie i utlandet, dersom hun ikke prostituerte seg.»

HJELPEADVOKAT: Bistandsadvokat for kvinnen som skal ha blitt tvunget til å prostituere seg, Kristine Aarre Hånes, her sammen med hovedetterforsker Dag Olav Vinje fra politiet. Foto: Tor Høvik

- Brukte nakenbilder som pressmiddel

Det er til sammen tre fornærmede kvinner i saken. Overfor en av dem er 29-åringen tiltalte etter voldtektsparagrafen, for å ha truet henne til å utføre seksuelle handlinger med seg selv foran webkamera. Overfor den andre er han tiltalt for drapstrusler.

Kvinnen knyttet til webkameraet skal tiltalte ha møtt da hun bare var 14 år.

– Overordnet i denne saken, og som en fellesnevner, er at tiltalte har fått disse jentene og kvinnene til å ta nakenbilder av seg selv, og så bruker han det som pressmiddel overfor dem på ulikt vis, sa statsadvokat og aktor Elisabeth Deinboll i sin innledningsprosedyre.

Da dommeren leste opp alle de fem punktene i tiltalen, svarte 29-åringen nei på skyld for fire av dem. Han innrømmer å ha drapstruet en annen kvinne enn konen for noen år siden.

Forsvarer: - Så det som et fellesanliggende

Forsvarer Eirik Nåmdal sa til BT før retten ble satt at 29-åringen nekter straffskyld for punktet om menneskehandel. Ellers ønsket han ikke å si så mye mer.

29-åringen så ifølge forsvareren på sexsalget som et fellesanliggende, at det var noe de var sammen om, og pengene skal ha gått til løpende husholdningsutgifter.

Nåmdal ba dommerne holde et åpent sinn og ikke la seg påvirke av for eksempel eget syn på prostitusjon.

«PRESSMIDDEL»: Statsadvokat Elisabeth Deinboll sa dette i starten av rettssaken: - Tiltalte har fått disse jentene og kvinnene til å ta nakenbilder av seg selv, og så bruker han det som pressmiddel overfor dem på ulikt vis. Foto: Tor Høvik

I sin innledning viste aktor også til omfattende kjærlighetskorrespondanse mellom tiltalte og konen. Hun stilte selv noen av spørsmålene retten må ta stilling til:

– Hvordan kan hun ha blitt tvunget til sexsalg, når hun i samme periode skriver en rekke kjærlighetserklæringer på mobilen til ham? Er dette mulig når hun hadde fysiske muligheter til å dra? Hun kunne når som helst sette seg på flyet og dra hjem.

Sa først at alt var bra

Av aktors innledning gikk det frem at tiltalte og konen ble kjent i 2007, og at hun kom til Norge tidlig i 2015.

I forkant skal de ha hatt ganske omfattende kontakt på nett og telefon. Ifølge Deinboll sendte hun siste halvdel av 2014 nakenbilder og -videoer av seg selv til den nå tiltalte 29-åringen.

Tiltaltes kone ga i starten uttrykk for at alt var bra og at hun ikke var presset til å komme til Norge. Dette sa hun under et såkalt velferdsbesøk fra politiet, som snakket med henne bare noen dager etter at hun var kommet til Norge.

Så, seinhøstes samme år ifølge aktor, oppsøkte hun en bank på et kjøpesenter i Bergen. Der ga hun uttrykk for en helt annen situasjon: at hun var utsatt for familievold og trusler – og at mannen tvang henne til å selge sex.

Det var på denne måten hun kom i kontakt med politiet, som nå altså har etterforsket saken frem til den alvorlige menneskehandel-tiltalen.

Vil lukke dører

Det ligger an til at større deler av rettssaken, som det er satt av tolv dager til i tingretten, vil gå bak lukkede dører. Mandag bestemte dommeren at pressen må holde seg unna i hvert fall under forklaringene til tiltalte og hans tidligere kone.

Aktor Deinboll viste til private og intime forhold, og frykt for at journalister til stede vil gjøre at forklaringene deres ikke blir så gode som de kan bli.

Det skal være første gang politiet har etterforsket og ført til retten en menneskehandelsak med skandinaver involvert som både offer og tiltalt. Både 29-åringen og konen har skandinaviske statsborgerskap, henholdsvis norsk og dansk.

Publisert: