Fløibanen-siktede: - Hatt førerkort i 16 år uten å bryte lover eller regler

Mannen i 30-årene, siktet for å ha kjørt gjennom Fløibanens glassdører og videre inn i avgangshallen, forklarer at han ikke var ruset.

Publisert:

– Han erkjenner å ha gjort det, men sier i avhør at han ikke helt vet hva han tenkte.

Det sier politiadvokat Linn Revheim, ansvarlig jurist for saken i Vest politidistrikt.

Les også

Bilist kjørte inn på Fløibanen

20 meter innover

Det var sist onsdag kveld den nesten utrolige episoden skjedde ved Fløibanen: En VW Golf braste inn gjennom inngangspartiet på nedre stasjon, fortsatte 20 meter innover i hallen – med glassbiter og kjegler liggende strødd etter seg.

Sjåføren, en mann i slutten av 30-årene, er siktet for brudd på veitrafikklovens grunnregler. De handler om å kjøre hensynsfullt, aktpågivende og varsomt.

En mannlig passasjer i midten av 20-årene har status som vitne.

Revheim sier sjåføren forklarer at han egentlig skulle fra Sotra til Askøy denne kvelden, men at han kjørte til byen i stedet.

– Det fremgår ikke av det ganske korte avhøret hva han skulle i byen. Heller ikke hvordan kameraten som var passasjer kom inn i bildet, sier politiadvokaten.

Ikke svar på blodprøve

Etter hendelsen ble det tatt blodprøve av sjåføren. Han er mistenkt for mulig ruskjøring. Svaret på prøven er ikke klart. Det er ikke tatt andre prøver eller tester som kan indikere noe.

Mannen i slutten av 30-årene har ikke fått oppnevnt forsvarer. Imidlertid har han gjort det klart at han ikke var påvirket av noe.

– Han sier selv at han ikke var ruset.

Spurt om han trodde det var vei

Politiet har spurt mannen om han trodde inngangen til Fløibanen var en vei.

– «Jeg vet ikke helt hva som skjedde», var svaret hans på det. Han fremhevet også at han har hatt førerkort i 16 år, uten å ha brutt noen lover eller regler innen trafikk. Det går ikke direkte frem om han husker det som skjedde, men han har som sagt erkjent de faktiske forhold.

Den siktede sjåføren er så langt politiet vet ikke straffet for noe tidligere. Mannen står oppført med postadresse i en av Bergens omegnskommuner.

- Riktigere å si tyvlånt

Om Golfen som ble brukt har sjåføren forklart at han pleier å låne den av en kamerat.

– Han skal ikke ha spurt konkret om å låne bilen denne kvelden, men så vidt jeg vet har vi ikke vært i kontakt med eier, sier Revheim.

Torsdag sist uke snakket BT med bileieren, en mann i siste halvdel av 20-årene.

– Bilen sto på Sotra. Jeg kjenner mannen som kjørte. Han har hatt tilgang til nøkler, men det er vel riktigere å si at bilen er tyvlånt, sa han da.

I samme intervju sa eieren at bilen er forsikret, men at han foreløpig ikke vet hva han skal gjøre.

Les også

- Dette er grassat stygg kjøring

- Skader for hundretusener

Politiadvokat Revheim sier saken mot sjåføren, gitt at det ikke er rus inne i bildet, typisk avgjøres med forelegg og erstatningskrav. I tillegg risikerer han å miste førerkortet i tre-seks måneder.

Hvis rus blir et tema, kommer reaksjonen an på beruselsesgrad.

Saken kan uansett bli avgjort med forenklet rettergang uten tiltale, såkalt tilståelsesdom. Denne domstypen forutsetter imidlertid erkjennelse fra siktede.

Fløibanens adm.dir., Anita Nybø, sier de ennå ikke har helt oversikt over hva skadene vil koste.

– Vi venter på tilbud fra leverandører. Skadene på dørene i inngangspartiet blir den tyngste kostnaden. I tillegg røk det med åtte-ti kjegler i avgangshallen, og de må erstattes. Uansett snakker vi om hundretusener i reparasjoner, definitivt. Det er snakk om en lang glassdør som var spesiallaget på stedet, sier Nybø.

– Hva gjør dere med kostnadene?

– Det er jo en forsikringssak. Saken er anmeldt til politiet, så vårt forsikringsselskap vil komme med et eventuelt krav mot den siktede, sier Nybø.

Publisert: