Alvorlig skadet etter å ha sprengt dynamitt

En 34 år gammel mann er alvorlig skadet etter å ha sprengt dynamitt i alkoholpåvirket tilstand. Politiet ser svært alvorlig på hendelsen.

UNDERSØKER: Her ankommer bombegruppen ulykkesstedet i Nordhordland. Tor Høvik

To timer inn i det nye året skjedde den alvorlige ulykken. To berusede kamerater på 34 og 40 år var ikke tilfreds med nattens fyrverkeri, og bestemte seg for å fortsette på egen hånd. I huset sitt på Fonnes i Austrheim hadde den eldste av dem lagret en ukjent mengde ulovlig sprengstoff.

34-åringen holdt dynamitten i hånden da ladningen gikk av. Han skal ha blitt påført store skader i arm og bryst. 40-åringen som sto like ved, fikk skader i brystregionen.

– Her har det vært bruk som har skjedd i påvirket tilstand. Det ser vi veldig alvorlig på. Dette er helt uakseptabelt, sier Kjell-Idar Vangberg, lensmann i Nordhordland.

Ulovlig oppbevaring

Reglene for oppbevaring av dynamitt er svært strenge. Et av kravene er at dynamitt skal oppbevares minst 400 meter fra bolighus. Derfor ble bombegruppen til Oslo politidistrikt tilkalt. De gjennomsøkte søndag huset på Fonnes i Austrheim og fant mer ulovlig sprengstoff.

– Vi har ryddet ut av huset og avhørt den ene personen. Han bekrefter at han hadde det i besittelse, sier Vangberg.

Han legger til at ingen av de to hadde lovlig tilgang på sprengstoff.

Morten Kronen, operasjonsleder ved Vest politidistrikt, bekrefter opplysningene.

– Bombegruppen har gjort funn av sprengstoff og tennere. Disse er nå uskadeliggjort, sier han.

Livredning

Ulykken ble meldt til AMK-sentralen klokken 02.19. Naboer beretter om et kraftig smell.

– Vi sa med en gang at dette at dette smellet ikke var noen nyttårsrakett. Det var også noen smell tidligere på kvelden, forteller en nabo.

Han beskriver lyden som en salutt på 17. mai.

Politi og luftambulanse rykket umiddelbart ut da de mottok meldingen, og fant de to mennene skadet. Det ble satt i gang livreddende tiltak.

Helse Bergen opplyser i en pressemelding at 34-åringen er alvorlig skadet etter ulykken, men BT får opplyst fra annet hold at det ikke er livstruende.

SPERRET: Politiet undersøker stedet hvor sprengstoffet eksploderte natt til søndag. Tor Høvik

Gransker åstedet

Da BT besøkte åstedet søndag ettermiddag, hadde politiet sperret av området. Det er fortsatt uklart hvor sprengstoffet kom fra.

– Men det er på det rene at dette ikke var vanlig fyrverkeri. Vi mistenker det er en form for dynamitt, og at sprengladningen gikk av både før man hadde beregnet og at ladningen var kraftigere enn man har trodd, sier operasjonsleder Bjarte Rebnord i Vest politidistrikt.

Bombegruppen til Oslo-politiet returnerte østover søndag kveld. Kjell-Idar Vangberg, lensmann i Nordhordland, opplyser at etterforskningen vil fortsette de neste dagene.

– Flere avhør vil bli tatt, sier han, blant annet med henvisning til den alvorlige skadde 34-åringen på Haukeland.

I løpet av nyttårsaften fikk politiet også melding om flere hendelser med uvettig bruk av fyrverkeri i Bergens-området. Operasjonslederen opplyser at det dreier seg om under ti episoder.