Nå skal Halvorsen ta nettgrumset

Lanserer kampanje mot hatske ytringer på nett.

Publisert Publisert

HOLDNINGSKAMPANJE: Fredag lanserer SV-leder Kristin Halvorsen en Facebook-kampanje for å få folk til å ta til motmæle mot debattanter som kommer med usaklige innlegg. Foto: Josefsen, Jon-Michael/Scanpix

iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Etter 22. juli har diskusjonene om anonym nettdebatt pågått i norske medier. Nå lanserer SV-leder Kristin Halvorsen en kampanje mot rasisme og hets i nettdebatter.

På sin egen Facebook-side skriver Halvorsen:

— Jeg har lenge vært frustrert over nettdebatter med usakligheter og rasistiske kommentarer. Fremmedfrykt og rasistiske holdninger lever i beste velgående i debattfeltene til norske nettaviser.

Nå vil hun ta oppkampen mot hatske ytringer på nett, og lanserer i dag en kampanjen «Jeg skal si ifra».

Stygg tone

— Vi har alle et ansvar for å si ifra. Nå starter jeg min egen kampanje her på Facebook. Og jeg håper du vil være med å si ifra når du leser eller hører rasistiske eller intolerante kommentarer, både på nett, på arbeidsplassen din eller andre steder, skriver Halvorsen på Facebook-siden sin.

SV-lederen opplever at tonen i den anonyme nettdebatten er hard, noe som ikke ville vært tilstede dersom folk debatterte under fullt navn, tror hun.

— Debattene har fått være dominert av folk som sprer fordommer og myter om minoriteter i Norge. Det har ført til at andre har skygget unna, sier Kristin Halvorsentil VG Nett.

Ikke representativt

SV-politikeren tar ti orde for å gi de gode innelggene på nett positiv respons.

— Man kan gå inn og like et saklig og godt debattinnlegg og man kan argumentere mot usaklige og hatske innlegg. Det tar bare ett minutt eller to, og det kan de fleste av oss sette av tid til, sier SV-lederen.

Halvorsen tror nettdebattene gjenspeiler tverrsnittet av den norske befolkningen.

— Jeg vil at vi skal sørge for at majoritetsstemmen blir hørt i disse debattene. De fleste ønsker seg et fredelig og mangfoldig samfunn hvor folk blir respektert for hvem de er, sier hun til VG Nett.

- Positivt

Bergens Tidendes kultur- og debattredaktør Hilde Sandvik er positiv til kampanjen.

— Først og fremst er det bra at Halvorsen oppfordrer flere til å delta i nettdebatter. Des flere som deltar under fullt navn, jo mer interessant og viktig debattklima kan vi få.

Sandvik stiller spørsmålstegn ved Halvorsens metode.

— Dersom målet er å stemple meningsmotstandernes meninger, tror jeg ikke Halvosen oppnår det hun ønsker. Hvor går for eksempel grensen for hva som er et intolerant innlegg? Man kan mislike meninger og holdninger, men noen kjenner også på en uro for hvordan Norge endrer seg. Dette må kunne diskuteres i det offentlige rom - uten at noen stempler det som illegitimt.

— Det beste er å møte disse meningene med faktabasert kunnskap, sier Sandvik.

Bør alle aviser stenge for anonym debatt på nett?

«Her lanserer jeg min første facebook-kampanje! Håper at du er enig: Jeg skal si ifra! Her kommer tips og invitasjoner om hvordan du kan bruke noen minutter innimellom til å bidra til en saklig faktabasert inkluderingsdebatt på internett. Klikk «like» og hjelp meg å spre et viktig budskap,skriver Halvorsen på Facebook-siden sin.

Publisert