Huset kvinnen og hennes tre barn bodde i, brant ned til grunnen på morgenkvisten 26. september 2011. Da hadde det vært branntilløp i den samme boligen bare tre dager tidligere. Påtalemyndigheten mener det er kvinnen selv som står bak begge hendelsene. Først ved å etterlate lettantennelig materiale på komfyren, og — da det mislyktes - ved å dynke møbler, gulv og vegger i brennbar væske og tenne på.

Kvinnen nekter straffskyld. I dag ga hun retten sin versjon. Selv mener kvinnen at det må ha vært andre mennesker inne i huset den aktuelle natten.

Søkte på nettet

Det er et faktum at innboforsikringen ble økt fra én til 1,3 millioner kroner kun 20 dager før brannen. Politiet har undersøkt kvinnens PC. Granskningen viser at det ble søkt på «brann», «komfyr», «advokathjelp» og «innboforsikring» kort tid før brannen. I tillegg fikk de treff på ord som «white-spirit» og «lettantennelig».

- Hva har du å si til det? spurte aktor Elisabeth Ryen.

- Jeg har egentlig ikke noe å si til det, jeg har ikke vært inne og søkt på disse tingene, svarte kvinnen.

- Har du noen forklaring på hvorfor politiet finner dette?

- Jeg hadde ikke passord på PC-en min. Hvis jeg ikke hadde den med på jobb, eller i vesken, sto den på bordet i stuen. Å gå inn på min PC var ikke noe problem, sa hun i retten.

Mystiske brev

I desember i år, like før straffesaken kom opp, mottok både kvinnen og hennes advokat hvert sitt brev i posten med opplysninger om brannen.

Der antydes det at andre navngitte personer kan ha vært involvert i brannen, som altså ligger tre år tilbake i tid.

Aktor mente tidspunktet var påfallende, og mer enn antydet at det kan ha vært kvinnen selv som står bak brevene. De er maskinskrevne og undertegnet med håndskrift som er vanskelig å tyde.

Ryen påpekte deretter at kvinnen er under etterforskning for å ha forfalsket underskrifter i forbindelse med en annen sak.

Da kokte det over for kvinnens forsvarer.

Ampert i retten

- Dette er langt, langt under beltestedet, slik jeg ser det. Særdeles uanstendig, sa advokat Helge Wesenberg.

Han fikk etter hvert anledning til å spørre ut sin klient, og ba henne beskrive hvordan det var å bli mistenkt.

- Det er helt absurd. Helt fra de sa jeg var mistenkt har jeg synes det har vært helt absurd. Jeg elsker ungene mine over alt på jord, og ville aldri utsatt dem for fare, eller for den enorme påkjenningen som dette har vært.

- I tilfelle brann, hadde dere noe annet sted å flytte til? spurte Wesenberg.

- Nei, svarte kvinnen.

- Så dere ville stå på bar bakke?

- Ja.

Innrømmelse

Kvinnen nekter straffskyld for tre av fire poster i tiltalen.

Derimot har hun innrømmet straffskyld på det siste tiltalepunktet, slik BT skrev i går.

Høsten 2009, mens hun var FAU-leder på en barneskole i Nordhordland, overførte hun ifølge tiltalen mer enn 113.000 kroner av utvalgets penger til sin egen bankkonto.

Pengene skulle egentlig vært brukt til elevenes beste. Kvinnen mener det reelle beløpet er betydelig mindre enn det som er anslått av politiet.