Flere til legevakten i hetebølgen

Flere personer har endt på legevakten på grunn av overoppheting den siste uken.

Publisert:

NYTER VARMEN: Bergensere ligger strødd på byens grønne lunger i sommervarmen. Her er det (fra v.) Kari Bøe Ødegård (24), Carmen (3), Vegard Havre Paulsen (24) og Kristina Nygaard (25) som nyter solen i Nygårdsparken. JO STRAUBE

De siste dagene har det vært uvanlig varmt på Vestlandet, med makstemperaturer over 30 grader i Bergen og varmerekorder flere steder.

For flere bergensere har det rett og slett blitt for hett.

— Vi har hatt inne et par stykker den siste uken, sier fungerende legevaktsjef Torbjørn Hiis Bergh.

ADVARER MOT HETESLAG: Fungerende legevaktsjef Torbjørn Hiis Bergh sier det er spesielt viktig at barn, eldre og folk med kroniske sykdommer får i seg nok drikke og salt i varmen. Flere har endt på legevakten som følge av overoppheting den siste uken. ARKIVFOTO: RUNE MEYER BERENTSEN

Personene det gjelder endte på legevakten på grunn av overoppheting. Fellestrekkene er fysiske anstrengelser i solen kombinert med lite væskeinntak, sier overlegen.

Drikke og salt

— Det har ikke vært et stort problem, og gjelder ikke mange, men noen få. Jeg har heller ikke hørt at det skal ha vært alvorlig for noen av dem, sier han.

Vestlandet har hatt den ene rekordtemperaturen etter den andre de siste dagene. Onsdag nådde måleren på Florida i Bergen 31,4 grader, mens Ulvik var varmest i landet med hele 34,4 grader.

Torsdag var varmeste målte julidag på over 30 målestasjoner.

— Det er viktig at folk får i seg godt med drikke i sommervarmen. Man trenger også litt salt, det får man gjerne i maten, sier Hiis Bergh.

Barn og eldre utsatt

Han sier barn, eldre og folk med kroniske sykdommer er spesielt utsatt for overoppheting.

— Vi anbefaler gjerne at de som er i risikogruppene ikke er så mye i direkte sollys, i hvert fall ikke når det er veldig varmt. Man bør også unngå kraftig fysisk aktivitet, og gjerne bruke lyse og luftige klær, sier Hiis Bergh.

I dag blir det også varmt, sier meteorolog Aslaug Skålevik Valved ved Vervarslinga på Vestlandet. Temperaturene vil være omtrent som i går, kanskje litt lavere.

Les også

Bybanen stoppet i tunnel: - Den har fått seg et heteslag

Les også

Tidenes heteste dag

— Det blir veldig likt vær som i går. Det er utrygt for lokale ettermiddagsbyger, men det kom ikke over hele fylket i går og gir heller ikke store utslag i dag.

Regn fra søndag

Lørdag ventes mer nedbør på ettermiddagen, kanskje også torden. Det er også utrygt for tåke langs kysten i morgentimene.

— Det kommer inn mer ustabil luft og vi får en litt annen situasjon i morgen enn de siste dagene, men det blir også mye fint vær, sier Valved.

Søndag kommer det inn et lavtrykk fra sørøst som gir mer skyer og regn.

— Hvor lenge det varer, er vanskelig å si, men det ser ut til at vi får litt lavere temperaturer og en annen værtype fra søndag og første del av neste uke.

Publisert: