- Jeg er fortvilet. Når jeg jobber, glemmer jeg tilstanden jeg er i.

Mens asylsøkeren vasket matbutikken, hevet den antatte bakmannen lønnen. Flere vitnet i saken om grov menneskehandel tirsdag.

SIKRER FORKLARINGER: Fem arbeidere i den pågående saken om menneskehandel forklarte seg i retten i dag.- Hensiktet er å sikre eventuelle bevis før tre av dem må forlate riket på grunn av ulovlig opphold, forklarer politiadvokat Rudolf Christoffersen (til høyre). Her med bistandsadvokatene Bjarte Aarlie og Hilde Cecilie Meyer.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Jeg hadde hørt fra noen i byen at han kunne hjelpe folk med arbeid. Han sa han kunne hjelpe meg også. Og så fikk jeg jobb hos ham, forklarte den afrikanske asylsøkeren i retten i dag.

Tirsdag vitnet han sammen med fire andre om hvordan de har jobbet ulovlig i Bergen. Alle gjorde renholdsarbeid for den antatte bakmannen som for knappe to uker siden ble siktet for grov menneskehandel.

3000 kroner i lønn

Asylsøkeren kom til Arna mottak i sommer og skal ha blitt kjent med renholdsaktøren i august. Deretter begynte han å jobbe for mannen.

I retten forklarte han at han vasket en matbutikk etter stengetid seks dager i uken. Innimellom drev han renhold på en pub og gjorde trappevask på et hotell midt i byen.

— Totalt fikk jeg 3000 kroner for all jobbingen. Det skulle også inkludere busskort og penger til noe mat, forklarte 32-åringen, som selv er siktet for ulovlig opphold og arbeid uten arbeidstillatelse.

I retten spilte aktor av en telefonsamtale mellom asylsøkeren og den antatte bakmannen. Vitnet bekreftet at samtalen handlet om spesifikke datoer han hadde jobbet.

Asylsøkeren takket ja til oppdragene for å tjene penger, men også på grunn av situasjonen sin. I retten uttrykte han fortvilelse over sitt eget liv.

Les også

- Ingenting tydet på at noe var galt

— Når jeg jobber får jeg trim og bevegelse, og jeg glemmer tilstanden jeg er i. Jeg får penger til et sosialt liv. Pengene fra staten strekker ikke til. Jeg trenger penger til sko og klær, sa han.

Avlyttet mobilen

Den siktede renholdsaktøren skal ifølge vitnet verken ha spurt om skattekort eller personlige opplysninger.

I retten la aktor frem over 20 bilder av involverte personer i saken. Den antatte bakmannen var på flere av dem.

— Han gir meg arbeid, men han får liksom lønnen. Han ordner det. Det er ikke noe avtale når jeg setter i gang, forklarte asylsøkeren.

Han var en av over 12 personer som ble pågrepet under politiaksjonen mot renholdsaktøren for to uker siden. Alle har enten ulovlig opphold eller mangler arbeidstillatelse.

- Fortalte du den siktede at du ikke hadde arbeidstillatelse?, spurte politiadvokat Rudolf Christoffersen.

— Ja.

- Men du fikk jobb likevel?

— Ja.

- Ba om jobb

Et annet vitne forklarte at han hadde møtt den antatte bakmannen en rekke ganger i byen. Da drev han og børstet støv utenfor en restaurant ved Bryggen.

— Jeg stoppet tilfeldig og begynte å prate med ham. Det var vanskelige tider og jeg ba om jobb. Da svarte han at han ikke kunne tilby meg jobb, forklarte 48-åringen.

Les også

To sikta for grov menneskehandel

Mannen ga seg imidlertid ikke, forklarte han i retten.

— Hver gang jeg så ham,0 spurte jeg om jobb, men det var først i september at jeg fikk tilbud om å tørke støv. Jeg fikk 120 kroner pr. time. All betaling ble gjort kontant, sa mannen, som også er siktet for ulovlig opphold og arbeid uten arbeidstillatelse.

— Jeg får som regel nei, men ringer jeg flere ganger får jeg ofte jobb, la han til.

Nekter straffskyld

Totalt er to personer siktet og varetektstfengslet for grov menneskehandel. Tirsdag var begge til stede i retten sammen med sine forsvarere. De nekter straffskyld og ønsker ikke å kommentere saken.

Det som politiet karakteriserer som «bakmannen» skal ha drevet renhold for utelivsaktører og andre i en årrekke. Siktelsen for grov menneskehandel omfatter blant annet hans egen bror.

Også en asylsøker i 20-årene skal ha blitt utnyttet. Politiet mener han vasket opp til 80 timer i uken for en lønn på én krone pr. time. I avhør skal han ha uttrykt at politiet «reddet ham».

Publisert: