— Vi har vært mye ute i verden, på internasjonale konkurranser, festivaler og tilstelninger. Vi tror vestlendingen ønsker en større del av «Statsraad Lehmkuhl», og det skal de få, sier Anders Lekven, direktør i Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl.

Seilskutens program for neste år er klart, og den skal gå mye langs vestkysten av Norge.

Hardanger og Ålesund

Satsingsområdene er Hardanger og Ålesund. Utgangspunktene for seilasene blir Bergen, der det også skal være små fjordturer. Folk kan være med på hele eller deler av turene.

— Det blir en helt ny måte å gjøre Hardanger på. Vi går til Rosendal og helt inn til Odda, og får med oss blomstringen, sier Lekven.

Målet er også at Statsraaden skal bli en del av bybildet også i Ålesund fremover.

— Ålesund er vertsby for Tall Ships Races neste år, og vi ønsker å posisjonere oss og få til et samarbeid med kunder der, sier Lekven.

For få kunder

«Statsraad Lehmkuhl» seiler 280 døgn i året med to besetninger på 17 personer som bytter på. Til sammen trengs rundt 60 personer til å seile skuten, og de resterende om bord er betalende gjester. De har det altså ikke vært mange av de siste årene.

— Vi har hatt for få kunder, og har tapt penger i fire år. Nå må vi bli mer offensive. Venneforeningen har bygd opp et lite fond som har gjort at vi har overlevd, sier Lekven.

Han tror blant annet at markedsføringen ikke har vært god nok.

— Vi må fri til dem som vil bidra enten som medlem i venneforeningen eller som gjest om bord. Det er nok mange som ikke vet at vanlige folk kan seile med oss. Nå har man sjansen til å være med på en annerledes ferie, lokker Lekven.

Målet for neste år er flere sponsoravtaler og flere arbeidende gjester om bord.

Dyr vedlikehold

De siste 30 årene har ekstraordinært vedlikehold kostet 100 millioner kroner, opplyser Lekven.

— Vi har hatt en dyr prosess fra det som var et slitt og ødelagt skip til den perlen den er. De neste fem årene må vi bruke rundt 50 millioner kroner på skrogskader og maskin.

Amerika-reisen

I september reiser skuten med kadetter fra Sjøkrigsskolen over Nord-Atlanteren til USA, men i vinter skal hun ligge i Bergen mens hun vedlikeholdes.

— Hun blir et skue for bergenserne, og det blir mulighet til å komme om bord.

Selv om Stiftelsen skal satse på Vestlandet, kommer Statsraaden til å komme seg ut i verden også til neste år, blant annet til Irland, Frankrike og Shetland.