Paret skal ha fått beskjed om at de var for fulle til å være der. Selv er de overbevist om at de ble kastet ut fordi de er kjærester.

— Like før dette skjedde ga vi hverandre et lite kyss. Da kom det en vakt bort og ga beskjed om at vi måtte ut fordi vi var overstadig beruset, sier Riisnes.

- Plukket ut av en gruppe

Paret var ute med fire andre par og feiret et jubileum i helgen. Gruppen hadde spist på Matbørsen, før de gikk på Børskjelleren for å fortsette kvelden.

— Alle hadde drukket, men vi var ikke overstadige. Jeg sto med et glass vann i hånden da jeg ble bedt om å gå. Som de eneste homofile ble vi plukket ut av gruppen og beskyldt for å være for fulle. Vi skjønte at det ikke var noe vits å diskutere med vakten, så vi gikk, sier Riisnes.

Da de gikk videre til Fincken, ble de sluppet rett inn av vakten uten problemer, forteller han.

Ifølge paret har de en gang tidligere blitt bedt om å forlate et utested etter å ha gitt hverandre et kyss.

— Den gang ble det sagt rett ut at vi ikke kunne gjøre det der, og bedt om å gå. Denne gangen ville vi ikke finne oss i det, og har derfor tatt det opp med Børskjelleren. Vi har også anmeldt dem til politiet og rapportert dem til skjenkekontoret, sier Riisnes.

- Ikke ukjent

De har også tatt kontakt med LLH Bergen (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner), som sier diskriminering av homofile ikke er ukjent i utelivet.

— Vi får anslagsvis fem-seks slike henvendelser i året, og det er saker vi ser alvorlig på. I gamle dager hadde man hemmelige steder de homofile møttes for å slippe hets, vold og diskriminering. Vi jobber for et samfunn der man kan være seg selv uansett hvor man ferdes. Når noen diskrimineres på grunn av legningen, må det gis klar beskjed til bedrifter og vaktselskaper om at det ikke er akseptabelt, sier Daniel Mekki, leder i LLH Bergen og Hordaland.

Han tror slik diskriminering skjer langt hyppigere enn det de får vite om.

— En del vegrer seg for å ta kontakt og gi beskjed om det. Mye diskriminering skjer i det skjulte og er vanskelig å bevise. Vi går gjerne i dialog med bedrifter og tilbyr kursing av vektere og ansatte på utesteder. Bransjen beveger seg i riktig retning, men særlig der det er innleid arbeidskraft er det ofte en del fordommer. En del av vekterbransjen har en vei å gå, sier Mekki.

Første klage i sitt slag

Leder for Kontor for skjenkesaker i Bergen kommune, Gro Gaarder, sier de har mottatt klagen, og at den er den første i sitt slag i Bergen.

— Vi har ikke tidligere fått noen klage på diskriminering på grunn av seksuell legning, men det er det er viktig at vi får beskjed om det hvis det forekommer. I dette tilfellet vil vi henvende oss til bevillingshaver for å få en uttalelse, før vi kan danne oss en mening, sier Gaarder.

BT har ikke oppnådd kontakt med baransvarlig Inger Høgset på Børskjelleren, men på utestedets Facebook-side skriver hun følgende i et svar til Riisnes:

«Må på det sterkeste beklage hvis dette er tilfellet. Vi og vaktselskapet vi samarbeider med jobber under stort press og stadige kontroller fra Skjenkekontoret og av og til kan nok noen som blir bedt om å forlate stedet pga. mistanke om overstadig beruselse føle at det er urettferdig, og kanskje forhastet. Dessverre må vi ta slike avgjørelser hurtig av og til, og uten at jeg har fått rapport fra vaktene kan jeg ikke komme med noen nærmere uttalelse om nevnte hendelse. Det jeg kan love er at vi tar dette meget alvorlig, og jeg kan også si at vi som jobber i baren har flere gjester, venner og familiemedlemmer som er homofile og at det slett ikke er praksis å opptre rasistisk uavhengig av om det er snakk om opprinnelsesland, utseende, dialekt, klesstil eller legning. Vi er en bar som er åpen for alle som følger skjenkelovens bestemmelser og er snille med andre! Jeg er glad for at dere kom innom i dag og gjorde oss oppmerksom på hendelsen og vi holder dere oppdatert på hva rapporter fra vaktene viser.»