Nytt steinras ved Stanghelle

E16 er stengt ved Stanghelle i Vaksdal. Stengningen fører til trafikkaos i Hardanger.

Publisert Publisert

tunnel2.JPG Foto: 2211-TIPSER

  • Frode Buanes
  • Sofie Svanes Flem
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

E16 er stengt som følge av et ras ved Stanghelletunnelen i Vaksdal onsdag ettermiddag. De første meldingene om raset kom klokken 17.45.

— Veien er stengt og kommer til å forbli det en stund, sier operasjonsleder i Hordaland politidistrikt, Ole Jakob Malmo, til bt.no onsdag ettermiddag.

Geolog kommer torsdag

Like etter midnatt opplyser trafikkoperatør Eli Solberg ved Vegtrafikksentralen i Hordaland at en geolog først vil kunne se på området når det blir lyst igjen torsdag.

— Deretter må det foretas en gjennomgang av hva som skal skje, sier Solberg.

- Når kan veien bli åpnet igjen?

— Det avhenger av hva geologen kommer frem til. Dersom vi må ta ned mer av steinen fra der det har rast, vil det ta tid.

KNUSTE: Steiner buldret gjennom hvelvingen på tunnelen. Andre ble fanget av armeringsjernet. Foto: 2211-TIPSER

Ingen personskader

Ingen personer ble skadet i raset.

— Det er jevn trafikk der, så det var klart en fare for at biler kunne bli truffet av ras. I dette tilfellet var det heldigvis ingen biler på stedet da steinene kom, sier operasjonsleder Malmo.

Det ble først sendt brannvesen og ambulanse til stedet i tilfelle. Disse har nå returnert.

- Kaotisk i Hardanger

Mens E16 er stengt må all trafikk gå via Hardanger. Onsdag kveld meldes det om store køer som følge av omdirigeringen.

I 21.20-tiden ble også denne veien stengt. Et vogntog hadde kjørt av veien på Riksveg 7 ved Øystese, og veien var stengt i nærmere en time i forbindelse med bilbergingen.

Omlag en time senere er trafikken i gang igjen, melder Hordaland politidistrikt på twitter. Det meldes om lange køer begge veier.

Jonny Øvretveit er blant bilistene som ble stående i kø. Han kjører fra Bergen til Oslo, og måtte snu ved Stanghelle rett etter raset.

— Vi måtte snu og kjøre via Hardanger. Der var det ganske kaotisk, ofte sto vi helt stille når tungtransport møtte hverandre der veien var smalest. Det blir nok kaos utover kvelden hvis all tungtransport skal kjøre denne veien, sier han.

Øvretveit har omsider kommet seg ut av køen, men møter mye tungtransport som han antar er på vei mot Bergen.

— Det hadde gjort seg med noe dirigering slik at ikke de største møter på hverandre på de smaleste stedene.

Stein i kjørebanen

Rolf Knutsen var onsdag ettermiddag på rasstedet. Han forteller at steinmasser har truffet velvingen ved inngangen av tunnelen.

— Den ene lampen har falt ned fra taket. Det ligger en del stein i kjørebanen, sier Knutsen.

Trafikkoperatør Morten Hansen ved Vegtrafikksentralen på Vestlandet forteller at veien sannsynligvis vil være stengt også torsdag.

Les også

Ras sprer frykt i Vaksdal

— Tunnelporten er knust og må utbedres, og en geolog skal undersøke fjellet for å se om det er fare for ytterligere ras. Han må opp i helikopter i morgen og undersøke fjellet, sier Hansen.

TIDLIGERE RAS: Dette raset gikk i mars 2011, bare 500 meter fra dagens ras. Foto: 2211-TIPSER

Bekymret for sikkerheten

Det er ikke første gang Stanghelle rammes av ras. Med jevne mellomrom har det stadig kommet meldinger om nye ras i området. Karl Martin Valestrand, som bor noen hundrede meter fra onsdagens ras ved tunnelen, lar seg ikke sjokkere av nye rasmeldinger.

— Vanligvis tar vi det bare som et vårtegn her. Men det har nok vært litt ekstremt i det siste, sier Valestrand.

— Jeg er ikke redd for mitt eget hus, men det er jo sånn at vi lurer på om sikkerheten langs veien her er god nok. Det eksisterer noen planer for tunnel under hele området, og det er nok på tide å børste støv av de planene nå.

  1. RASTE NED: Steinene raste ned denne bratte fjellsiden. Foto: 2211-TIPSER

  2. KAOS: Dette er konsekvensen av at E16 stenges. Trailerkaos mellom Folkedalen og Granvin, forteller Jonny Øvretveit. Foto: Jonny Øvretveit

Publisert