Stadig mer influensa

Svineinfluensa vil dominere mer i år enn de to foregående vintrene, mener Folkehelseinstituttet.

MER INFLUENSA: Folkehelseinstituttet regner med at svineinfluensaen vil utgjøre en større del av denne sesongens epidemi, enn de siste årene
  • Liv Skotheim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Stadig flere blir influensasyke, og svineinfluensaen er mer utbredt enn de siste tre sesongene. Det viser en rapport Folkehelseinstituttet (FHI) har offentliggjort torsdag.

Folkehelseinstituttet regner med at infeksjoner forårsaket av A(H1N1)-viruset, altså svineinfluensaen, vil utgjøre større andel av vinterens epidemi enn i de to foregående vintrene.

Grunnen til at det blir verre i år, handler om en resteffekt fra vaksineringen i 2009, ifølge smitteoverlege Øystein Søbstad i Bergen.

— Vi vaksinerte stort i 2009. Nå begynner effekten å gå ut, sier Søbstad.

1000 dør

I en vanlig sesong dør rundt 1000 mennesker av influensa i Norge. Dette er hovedsaklig eldre mennesker, viser rapporten.

— I Bergen vil dette tallet være rundt 60, sier Søbstad. Han understreker at det som regel også er påvist tilleggsfaktorer.

— Dette er som oftest mennesker godt opp i årene som har tilleggsykdommer med nedsatt immunsystem. Det gjelder veldig sjelden yngre aldersgrupper, sier han.

Les også

- Jeg har hørt folk dør avdet, så jeg er litt engstelig

Tre ulike virus

Det er tre ulike influensavirus som nå sirkulerer, og Folkehelseinstituttet mener alle dekkes godt av vaksinen. De anbefaler personer som har riskofaktorer anbefales å ta sesonginfluensavaksinen.

Hittil er det påvist flest A(H1N1) (svineinfluensa) og influensa B-virus, og mindre A(H3N2)(vanlig sesonginfluensa), men bildet kan endre seg i løpet av vinteren, ifølge FHI.

— Influensaepidemier er grunnleggende uforutsigbare. Hvor mange som blir syke varierer fra år til år. Størrelsen på epidemien er ikke mulig å forutsi, sier avdelingsdirektør Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåkning, Folkehelseinstituttet.

Vaksine haster

Oversikten over influensasykdom i de siste to ukene før nyttår viser at nesten hele landet er rammet. Verst er det i sør og i øst.

I forrige uke fikk 2,4 prosent av alle som gikk til legen påvist influensalignende sykdom. Av prøvene som er analysert, har laboratoriet foreløpig funnet 137 av typen svineinfluensavirus.

Folkehelseinstituttet holder fast ved anbefalingen om at alle i risikogruppene bør få tatt influensavaksine. Det gjelder eldre, kronisk syke og gravide.

— Det er ikke for sent å ta vaksinen, men det haster, råder instituttet.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Med en gang skolene begynner igjen, tar spredningen seg opp

Smittevernoverlege Øystein Søbstad.
BT anbefaler

Savnet gutt funnet i buss på Tides parkerings­anlegg: – Kan fremstå som et brudd på våre rutiner

Torsdag morgen ble det satt i gang en omfattende leteaksjon etter en syv år gammel gutt.

LES SAKEN