- Influensatoppen kan være nådd

Halvering av antallet influensapasienter.

Publisert Publisert

FÆRRE SYKE: Situasjon er langt bedre enn den var i forrige uke, melder både Haukeland og legevakten.

Haukeland universitetssykehus tror influensatoppen nå er nådd.

Bjørn Blomberg, overlege ved medisinsk avdeling, forteller at det har vært en merkbar nedgang av influensasyke de siste dagene.

— Det er litt tidlig å være helt sikker på hvilken vei epidemien tar, men de siste dagene har det vært en positiv utvikling.

Starten på slutten

Også smittevernlege Ingrid Smith ser lysere på situasjonen.

— Vi er optimistiskemed tankepåat toppen på influensaepidemien nå kanskje er nådd.

— Det er selvsagt mulig at det er en svingning i epidemien og at vi kan få en økning i tilfeller senere, men vi har et visst håp om at det kan være starten på slutten av epidemien vi ser, sier Blomberg.

Åtte innlagt

Mandag kveld er åtte personer innlagt med påvist influensa på Haukeland. Seks av disse har svineinfluensa.

— Det er bare åtte pasienter med influensa innlagt med influensa nå, mot 15 i forrige uke. Det er litt nedgang i antall prøver som kommer inn til laboratoriet, forteller Blomberg.

Les også

Svineinfluensa påvist på Haukeland

— Bør folk slappe litt av og droppe vaksine nå?

— Det er klart at nytteverdien av vaksinen blir mindre jo mer man nærmer seg slutten av epidemien. Det tar også 10-14 dager før man får full beskyttelse av vaksinen. Men det er fremdeles en god del pågående infuensasmitte, så det kan nok fortsatt være nyttig å ta vaksinen, sier Blomberg.

Overlegen minner om at vaksinen fortsatt er spesielt anbefalt for risikogruppene.

— De som ikke rekker å ta vaksinen i år, får gjerne huske på det tidligere på høsten til neste år, sier han.

Halvering

Bergen legevakt melder om under halvparten så mange pasienter som forrige uke. Mandag kveld var det omtrent ingen ventetid, mot 6-7 timer forrige uke.

Det er litt mindre pågang med influensapasienter der også siste dagene.

Både Oslo universitetssykehus (OUS) og Akershus universitetssykehus (Ahus) meldte forrige uke om utfordringer ved kapasiteten på grunn av influensa. Begge sykehusene opplyser på sine nettsider at situasjonen har bedret seg, ifølge NTB.

HALVERING AV SYKE: Mandag kveld er åtte personer innlagt med påvist influensa på Haukeland. Seks av disse har svineinfluensa, forteller overlege Bjørn Blomberg. Foto: INGEBORG KRISTVIK

Publisert