I 2005 ble Christine Oksnes diagnostisert med hjernekreft. I nesten syv år var foreldrene ved hennes side. Selv om Christine fikk hjelpen hun trengte medisinsk, var det vanskelig for familien å samle og sette seg inn i all informasjonen rundt sykdommen hennes.

Nå vil faren hjelpe andre i samme situasjonen. Han har meldt seg som frivillig til det nyåpnede Vardesenteret.

Avhengig av pårørende

Et vardesenter er en møteplass der kreftpasienter og pårørende kan få informasjon og hjelp til å håndtere sykdommen, snakke med mennesker i samme situasjon eller bare slappe av og lese avisen. Fredag åpnet Vestlandets andre vardesenter ved kreftavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

— Vi frivillige skal ikke gi råd, men informere om hvor man får riktig hjelp. Det var noe jeg savnet den gang Christine var syk, sier Oksnes.

FRIVILLIG: Da Jan Oksnes datter ble syk opplevde han at det tok mye tid å sette seg inn i støttetiltak og rettigheter. Han tror Vardesenteret kan forenkle prosessen.

Ettersom hjernesvulsten var lokalisert rett ved bevegelsessenteret, mistet Christine førligheten i venstre side av kroppen. Etter å ha gjennomgått fysioterapi ble hun bedre. Nesten seks måneder etter den første operasjonen, trengte Christine å gjennomgå mer fysioterapi.

— Da fikk hun beskjed om at det var bra at hun kom da hun kom. Hadde hun kommet to uker senere, måtte hun ha betalt egenandelen selv, fordi det hadde gått mer en et halvt år siden operasjonen. Ingen hadde sagt dette til henne, sier Oksnes.

— Vi hadde trengt en mappe eller et sted der man kunne få all informasjon samlet. Selv om det eksisterer hjelp, må man finne informasjonen selv. Er du syk og mangler krefter, er du helt avhengig av oppegående pårørende, sier han.

Stort behov

Vardesenteret ligger i deler av det som tidligere var venterommet på kreftavdelingen. Senteret er innredet med sofaer, kaffemaskin og stuebord.

— Senteret skal være tiltalende, det skal ikke se ut som et sykehus. Det skal gjøre at du får lyst å komme hit når du er pasient eller pårørende. Dette er et tilbud som skal bry seg om hele mennesket, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Også pasienter som ikke er fra Bergen vil være velkomne på det nyåpnede senteret.

— Vi kan også hjelpe med hvordan livet hjemme blir. Vi kan hjelpe med spørsmål rundt kreftkoordinator og andre kreftpasienter på hjemstedet, sier Ryel.

Ryel tror behovet for slike tjenester er stort.

— Lokalene vi bruker i dag er midlertidige. Det er viktig å komme i gang, så kan det heller bli for trangt. Da synliggjør man et behov. Jeg tror dette er et tilbud man senere ikke kan tenke seg å være foruten.

En ressurs

Også statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helsedepartementet, avdelingsdirektør Olav Mella på kreftavdelingen og en rekke frivillige var til stedet under fredagens åpningen av Vardesenteret. Avdelingslederen er ikke i tvil om at Vardesenteret vil bli en ressurs for kreftpasientene.

— Vi ser et behov for denne typen tjenester. Dette er et supplement til den medisinske behandlingen, som helseforetaket i den nåværende økonomiske situasjon ikke kunne tatt seg råd til, sier han.