Rømte Mallorca og reiste til Bergen

— Vi gjør det før døtrene våre.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Bergens Tidende retter i dag søkelys mot eurokrisen som nå har kommet til Bergen. Flokkevis med spanjoler søker lykken mellom de syv fjell.

Francisco Zamorra (44) er en av dem som ble lokket til Norge etter å ha sett et TV-program om spanjoler rundt om i verden («Espanoles en el mundo») i fjor høst.

I programmet fremstår Norge som et paradis med vakker natur og fantastiske arbeidsforhold. Flere veletablerte spanjoler med norske kjærester forteller om bra lønn, null arbeidsledighet og gode permisjonsordninger.

— Jeg dro uken etter at jeg hadde sett det programmet, forteller Zamorra.

Også Zolly Esquiero fra Mallorca så programmet. Hun syntes landet langt mot nord så helt fantastisk ut, men det var ikke derfor hun kom. Mannen Gustavo Esquiero hadde reist i forveien for å finne arbeid for åtte måneder siden. Etter tre måneder klarte han å skaffe seg vaskejobb. I forrige uke kom familien etter.

— Vi flytter hit fordi vi vil gi våre døtre en bedre oppvekst og fremtid. Utdanningssystemet er bedre i Norge, sier firebarnsmoren.

  • Møt familien i videovinduet over!

Den vanskelige begynnelsen

Før hun fikk yngstedatteren Avril (2), hadde Zolly vaskejobb på hotell. Gustavo var tekniker i gassbransjen, men ble arbeidsledig for et par år siden.

— Jeg håper å finne en ny jobb her snart. Det er bra at familien er samlet i Bergen nå. Jeg tror vi har bedre muligheter for å gi våre barn økt livskvalitet her selv om vi har en del utfordringer. Men alle begynnelser er vanskelige, sier Gustavo.

Les også

Slakteren Jesus (60) må samle flasker på gaten i Bergen

Les også

- Jeg tenkte at dette var mitt livs sjanse

Også flaskesamleren Jesus Tierno ønsker å gi sin datter en bedre fremtid i Norge. Han jobbet i slakteri i Barcelona før han ble arbeidsledig for et par år siden og flyttet til Bergen i fjor. Han er ikke her for å finne jobb, men først og fremst for å hjelpe sin kone og passe på datteren.– Utdanningssystemet virker mye bedre her enn i Spania. Jeg er veldig imponert over den norske skolen og all hjelpen og informasjonen vi får. Noen sier at nordmenn ikke er sosiale. Det er jeg ikke enig i. Jeg tror heller dere er litt sjenerte og venter på at den andre skal ta initiativ til å snakke. Nordmenn virker alvorlige og ærlige.

Ikke rett til sosialhjelp

For mange arbeidsinnvandrere fylles dagene med besøk på NAV, ikke arbeidstimer. Fylkesdirektør Anne Kverneland Bogsnes forteller at de bare har merket en svak økning av denne gruppen. Verken politiet, kommunen eller NAV aner hvor mange de er. Det er begrenset hva NAV kan gjøre.

— Vi kan tilby veiledning, hjelp til å søke jobber, fylle ut CV og vi deler ut brosjyren Living and working in Norway. Foreløpig er den kun på engelsk, men den skal nå utgis på flere språk, lover Bogsnes.

Les også

Ber blakke reise hjem

Flere har allerede brukt opp sine rettigheter til arbeidsledighetstrygd hjemme i Spania. Dermed har de ikke rett til noen velferdsytelser i Norge før de er kommet i lønnet, hvitt arbeid. Rett til sosialhjelp har de ikke.Bogsnes er oppgitt over at mange kommer hit uten å ha søkt jobb fra hjemlandet sitt. Det er det som er gjeldende anbefaling fra myndighetene.

— Å reise hit og tro at man får jobb, blir vanskelig. Våre myndigheter må formidle dette til de enkelte land, sånn at folk ikke får beskjed om at det er bare å reise til Norge.

- Blir grovt utnyttet

En del av arbeidsinnvandrerne på Robin Hood-huset klarer å finne arbeid som renholdsbransjen eller på hoteller og restauranter i Bergen. Noen blir lurt.

– De kjenner ikke det norske arbeidsmarkedet og vet ikke hvilke rettigheter de har. Flere er blitt grovt utnyttet. De kan for eksempel jobbe åtte timer en natt, men bare få betalt for tre. Eller ikke få betalt for alle dagene de jobber. Andre er blitt fortalt at det er trukket skatt av lønnen deres, men når de blir arbeidsledige og går til NAV for å få dagpenger, får de opplyst at det ikke er registrert arbeidsinntekt på dem. De blir rettsløse i Norge, sier Marcos Alamo på Robin Hood-huset.

- Hvorfor reiser de ikke hjem?

— Fordi situasjonen i hjemlandet er så ekstrem. En sa at han heller vil fryse ihjel i Norge enn å dø på gaten i Spania.

Publisert: