På en fersk meningsmåling Respons Analyse har gjort på oppdrag for Bergens Tidende og Aftenposten i juni får KrF en oppslutning på 5,4 prosent.

Det er 0,1 prosentpoeng bak katastrofevalget i 2009, som til slutt endte med at Dagfinn Høybråten trakk seg som partileder.

På femtallet

Forventningene var store da Knut Arild Hareide overtok i april 2011, men oppturen har latt vente på seg. Partiet har med små utslag opp og ned stabilisert seg på femtallet.

— Mange spådde at alt skulle bli så mye bedre når mørkemannen Høybråten ble byttet ut med gladgutten Hareide fra Bømlo. Faktum er at han har hatt nesten dårligere resultater enn Høybråten, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.

— Hva skyldes det?

— Det ser ikke ut som at Hareide har klart å bestemme seg for om han skal satse på de tradisjonelle eller de nye velgergruppene.

BOM FAST PÅ FEMTALLET: KrF-leder Knut Arild Hareide skulle åpne opp partiet og fri til nye velgergrupper. Så langt har han knapt skaffet partiet en eneste ny velger. I Respons Analyse for juni går partiet tilbake 0,3 prosentpoeng.
Solum, Stian Lysberg

Skulle åpne opp partiet

Minnene om rekordvalgene i 1997 og 2001 står sterkt i KrF. Nye velgergrupper flokket seg rundt partiet. På det meste hadde de rundt 20 prosent oppslutning på meningsmålingene.

Det beste valget kom i 1997 — 13,1 prosent - som igjen førte til at KrF fikk statsministeren i en sentrumsregjering.

I deler av KrF håpet en på tilsvarende effekt med Hareide. De mente at Høybråten hadde gjorde partiet smalt.

På flere områder har Hareide levert. Han har fjernet bekjennelsesparagrafen, som stiller krav om at tillitsvalgte skal være kristne, gått i homobryllup og sagt ja til å etablere et eget homonettverk i partiet.

Budskapet har derimot ikke gått hjem til velgerne.

- Ikke vært tydelig

Åshild Mathisen, utviklingsredaktør i Vårt Land, mener Hareide ikke har vært tydelig nok.

— I KrF ser alle på Hareide som sin mann. Det gjør at det blir utydelig hva slags prosjekt han har. Det siste halvåret har det vært sterke diskusjoner om KRL-faget og reservasjonsretten. Det etterlater et inntrykk av et smalt KrF som går for små seire, sier Mathisen.

Fornøyd med egen innsats

Hareide avviser at han er skuffet over resultatene.

— Ambisjonen vår er ikke å ligge på femtallet. Men en må huske på at da jeg overtok, hadde det gått sammenhengende nedover siden valget i 2001. Ved stortingsvalget i fjor klarte vi å snu en negativ trend.

— Dere en oppslutning som er 0,1 prosent bedre enn katastrofevalget i 2009. Det er vel ikke den helt store fremgangen?

— Det var ikke noe godt valg, nei. Men vi lå på firetallet på målingene da jeg overtok, sier Hareide, som mener han har lyktes med er å gjøre partiet mindre smalt.

— Paradokset er at reservasjonssaken nok har vært med på å skygge for helheten av partiet.

Homonettverket i KrF

Vårt Lands Åshild Mathisen mener ting er i ferd med å skje i partiet. Hun ser tegn på at Hareide satser på nye velgere fremfor å fri til bedehusland.

— Hareide har vært veldig inviterende til dette homonettverket. Jeg er faktisk forbauset over at det ikke har skapt mer reaksjoner. Det forteller meg om en leder som er tilbake etter pappaperm, som nå skal vise hva slags parti han ønsker og som sier «take it or leave it», sier hun.

Vebjørn Selbekk, redaktør i den konservative, kristne avisen Dagen, tror en slik linje kan straffe seg.

— Velgersammensetningen blant de kristne er annerledes enn før. Det er ikke alle som stiller seg bak KrF. Saker som bekjennelsesparagrafen tærer på den støtten som har vært.