Bipper-Silje fikk blodpropp av p-pillene

Silje Vallestad opplevde skrekken da hun fikk blodpropp i lungene på grunn av p-pillene hun tar. Nå vil hun advare andre.

Publisert:

BIPPER-SILJE: På tre timer fikk Silje Vallestad CT, EKG og to legekonsultasjoner. Innenfor samme tid lærte hun seg også å sette sine egne sprøyter med blodfortynnende, som sammen med tabletter og livstilsendringer utgjør behandlingen. - Systemet her er utrolig profesjonelt og effektivt, påpeker bergenseren, som bor i USA for å jobbe med gründerdrømmen. TOR HØVIK

«Mange kvinner tar p-piller i korte eller lengre perioder i livet. Vi vet alle at slag og blodpropp er potensielle bivirkninger, men ingen tror at det vil skje med dem selv. Nå skjedde det med meg.»

Dette skriver bergenske Silje Vallestad (35) i nettavisen The Huffington Post, etter at hun fikk seg en kraftig påminnelse på hvilken risiko p-piller kan utgjøre.

— Det går mye bedre med meg, men det var en skummel sak å få det, forteller Vallestad til BT.

Trøtt og kortpustet

Gründeren bor i USA og begynte på p-piller i november.

For en drøy uke siden gikk hun til sin amerikanske lege fordi hun over lengre tid hadde vært trøtt, kortpustet og hadde hatt høy puls.

Det setter livet i perspektiv å få en slik beskjed. Det er et sjokk

Symptomene ble tatt på alvor, og diagnosen var klar: flere blodpropper i lungene.

— Det setter livet i perspektiv å få en slik beskjed. Det er et sjokk, og ikke akkurat noe man forventer skal skje. Jeg er utrolig glad for at de fant ut av det, forteller hun.

- Mangler åpenhet

Bakgrunnen for at hun valgte å fortelle historien sin, er håpet om større åpenhet rundt temaet.

Hun ønsker større søkelys på risikoen med p-piller og mer penger inn på forskning rundt kvinnehelse.

— Det handler om å faktisk få kvinner til å snakke om det, men også menn. Menn må være klar over hvilken risiko kvinner tar når de begynner på p-piller. Også foreldre må vite om dette, sier Vallestad engasjert.

— I dagens moderne samfunn er det også merkelig at det ikke finnes noe prevensjonsmiddel for menn, legger hun til.

Skal på fjernsynet

Artikkelen til gründeren i The Hufftington Post er blitt mye delt på internett. Derfor er Vallestad invitert til avisens TV-studio på onsdag for å snakke om erfaringene sine.

Les også

Som 21-åring begynte hun på p-pillen. Et halvår senere fikk hun hjerneinfarkt på ferie med kjæresten.

— Når dette først skjedde med meg, så følte jeg for å dele det. Legene forteller deg at det finnes bivirkninger, men de færreste tenker at dette er noe som kan skje med meg. Ingen snakker om det. Det har heller aldri vært noe tema blant oss venninner, forteller Vallestad.

Etter at hun delte historien sin, har hun fått mange tilbakemeldinger fra kvinner som hadde opplevd lignende, blant annet fra en mor som hadde mistet datteren.

— Det er tydelig at dette er noe som rammer ganske mange, sier gründeren.

Alt gikk bra med Vallestad siden legene oppdaget blodproppene tidlig. De neste seks til tolv månedene må hun ta blodfortynnende medisiner. Foreløpig jobber hun fra sengen for ikke å belaste hjertet for mye, men om en uke er hun over den kritiske fasen, forteller hun.

Start med lavest risiko

I snitt dør én norsk kvinne i året av blodpropp på grunn av p-piller, forteller overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk.

Risikoen øker ved såkalte kombinasjonspiller, som inneholder to hormoner, men det er forskjell på merkene. Mens merker som Loette og Microgynon tredobler risikoen, seksdobles den med merker om Yasmin og Marvelon.

Les rådene om p-pillebruk fra Statens legemiddelverk her.

Fordelene med p-piller som prevensjonsmidler er store, og det er ikke aktuelt å fjerne pillene med høyest risiko fra markedet.

— Prevensjon er viktig, og det er viktig at det finnes flere p-piller å velge mellom, men kvinner bør starte med dem som gir lavest risiko, og se om de trives med dem, sier Hortemo.

Vær obs på symptomer

Kvinner som går på p-piller må blant annet være oppmerksomme på smerter eller hevelser i arm og bein. Det kan være tegn på blodpropp.

Les også

Fire døde etter bruk av p-pille i Frankrike

— I sjeldne tilfeller kan proppen løsne og gå til lungene. Da vil man oppleve smerter i brystet og tung pust. Det er en alvorlig lidelse, sier Hortemo.

Andre symptomer er plutselige pustevansker, uvanlig eller langvarig hodepine og svimmelhet.

Minipillen gir ingen økt risiko.

— Minipillen kan være et godt førstevalg, men den kan gi litt uberegnelige blødninger.

Publisert: